Gesprekjes aanknopen maken je blij

Gesprekjes aanknopen met vreemden is leuk en maakt je blij. Aan de ene kant omdat het je dag afwisselender maakt. Aan de andere kant omdat het je beeld van de mensheid beter maakt. Je beseft ineens dat ‘de mensheid’ best aardig is, en dat je er behoorlijk mee kunt lachen.

Maar mensen aanspreken blijft spannend, zeker als je het niet vaak doet. Maar niet getreurd: sociale vaardigheden zijn aan te leren. Lees de tips door en breng ze stap voor stap in de praktijk. Het blijft oefenen, en je zult op je bek gaan. Maar dat hoort erbij.

Door te blijven oefenen word je een ster in het aanknopen van gesprekjes, met alle voordelen die daarbij komen kijken.

Gesprekjes aanknopen – mijn 13 tips

 1. Wees niet bang. Duik er gewoon in. Mensen vinden het leuk om met je te praten. Na een kort, luchtig gesprekje voelen de meeste mensen zich blij en gelukkig. Het voelt goed om contact te leggen met de mensen om je heen. Er zijn al genoeg mensen die anoniem langslopen.
 2. Neem een open lichaamshouding aan. Maak oogcontact en begroet mensen met een glimlach. Zelfs als mensen niet teruglachen heb jij in ieder geval je best gedaan.
 3. Denk niet te lang na. Soms zie je de kans om een gesprekje aan te knopen, maar denk je te lang na over wat je moet zeggen en of je jezelf niet belachelijk gaat maken. Hoe langer je nadenkt, des te groter de drempel wordt om iemand aan te spreken. Tel tot drie, en begin gewoon met praten.
 4. Weet dat je voor gek gaat staan. Ja, dat hoort erbij. Soms als ik met vreemden praat kom ik niet uit mijn woorden. Of versta ik niet wat de ander zegt, waardoor het een beetje ongemakkelijk wordt. Maar dat is niet erg. Het is vallen en opstaan in de wereld van leuke gesprekjes.
 5. Weet je niet wat je moet zeggen? Begin met interesse tonen. Stel wat vragen. ”Sorry dat ik stoor, ik zag dat je een ingewikkeld boek aan het lezen bent over katten. Ben je dierenarts?”
 6. Een andere optie is praten over iets gemeenschappelijks. Vriendschappen ontstaan rondom gemeenschappelijke waarden en interesses. Als je direct benadrukt wat jullie delen, dan maak je sneller contact. Geef bijvoorbeeld een complimentje, of praat over de plek waar jullie zijn. ”Vind je het hier ook zo mooi geworden na de verbouwing?”
 7. Stel jezelf snel voor. Als je eenmaal aan de praat bent, steek dan je hand uit en stel je voor ”Ik ben [jouw naam] trouwens”. Heel simpel. Zodra je je hebt voorgesteld, is degene tegenover je geen vreemde meer, maar een kennis. En dat zorgt ervoor dat het gesprek een stuk makkelijker loopt.
 8. Haak in op de ander met dingen die jij zelf hebt meegemaakt. Als iemand praat over hoe irritant het is dat zijn kat de meubels sloopt, kun jij erop inhaken door te vertellen dat jouw kat dat ook heeft gedaan, met wat voorbeelden.
 9. Maak het inhaken niet irritant. Je deelt om en om een anekdote waardoor je elkaar beter leert kennen. Claim dus niet alle spreektijd, maar laat de ander ook niet constant het woord doen. Door kleine verhaaltjes uit te wisselen geef je elkaar ingangen om in te haken, en leer je elkaar langzaam beter kennen.
 10. Beweeg van oppervlakte naar diepte. Een gesprek begint altijd luchtig. Als je voorbij de koetjes en kalfjes wilt bewegen, deel dan meer van jezelf. We bewegen doorgaans van feiten (ik studeer, ik woon daar etc.) naar meningen (ik vind dat geweldig, ik vind dat verschrikkelijk), naar gevoelens (ik voel angst, ik voel me onzeker).
 11. Je opent naar elkaar. Je stelt jezelf kwetsbaarder op, waardoor de ander iets verder opent. Niet elk gesprek leidt tot een diep gesprek afgerond met een knuffel. Maar door zelf de leiding te nemen kun je er wel voor zorgen dat het gesprek iets verder gaat dan ‘feiten’. Soms vind je dat leuk, soms heb je er geen behoefte aan.
 12. Zie hoe je omringd bent door nieuwe vrienden. Je hebt overal vrienden, je moet ze alleen nog even leren kennen. De meeste mensen vinden het ontzettend leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar ze zijn zelf vaak onzeker, en durven geen gesprekken aan te knopen.
 13. Beleef er plezier aan. Ja, het is soms eng om mensen aan te spreken. En dat zal ook zo blijven. Maar door er plezier aan te beleven, wordt het allemaal veel leuker.

Ontwikkel je charisma & zelfverzekerdheid

Vind je het leuk om je charisma te vergroten en meer zelfverzekerd te worden? Met behulp van mijn praktische online cursus om meer zelfvertrouwen te krijgen leg je de basis voor een charismatische uitstraling.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test