Artikel opslaan

1. Er is altijd meer te doen dan je kunt doen

Echt waar. Je gaat het nooit allemaal gedaan krijgen. Je rent steeds harder om alle taken af te vinken. En ondertussen komen er meer en meer taken bij.

Ooit ga je dood. En op dat moment zal er nog steeds een berg onvoltooide taken op je wachten.

Dus ontspan. Je kunt stoppen met rennen. Je bent verwikkeld in een wedstrijd die je nooit kunt winnen. Probeer het niet allemaal te doen.

Het is jouw leven. Vul het met de dingen die het meest voor jou betekenen en laat de rest achterwege. Dat is soms lastig, maar het is essentieel als je je kalmer wilt voelen.

Doe minder, geniet meer. Doe een paar dingen van betekenis met meer liefde, meer aandacht, meer toewijding. En doe andere dingen niet.

Onvoltooide taken hoeven niet per definitie voltooid te worden. Als die taken je blijven aanstaren, kijk dan gewoon gemeen terug. Zij hebben makkelijk praten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Je bent misbaar

Precies. Als jij er niet meer bent dan blijft de wereld gewoon draaien. Sommige dingen veranderen, dat is waar. Maar dat is niet per definitie iets slechts. Hoewel ons ego dat ons graag doet geloven. Sommige dingen draaien misschien wel beter zonder jou. Je weet het nooit.

Het punt is: hoe meer je jezelf bestempelt als onmisbaar, uitzonderlijk en speciaal, des te onrustiger je wordt. Hoe serieuzer je je jezelf neemt, des te sneller je een burnout te pakken hebt.

Je bent misbaar. Je was er een paar miljard jaar niet. En als je gaat, dan zijn een handjevol mensen een paar jaar van slag. En daarna gaat het weer miljarden jaren prima zonder jou.

En weet je: als je het zo bekijkt dan heeft het ook weinig zin om je zo druk te maken. Het is jouw leven – gebruik het liever voor iets dat je gelukkig maakt. Volg je hart, draag iets bij, doe iets wat voor jou van betekenis is.

En laat die stress lekker los. Brei er een mooie trui van ofzo.

3. Je hoeft je verblijf op Aarde niet te verdienen

Kapitalisme maakt het mogelijk om overal een prijskaartje aan te hangen. En in onze samenleving zijn we daar erg goed in. Sommige mensen zeggen dingen als ”heb je enig idee wat mijn uurtarief is?!” wanneer ze ergens een kwartier moeten wachten.

Deze focus op productiviteit, efficiëntie en cashflow maakt ons gestrest. We hebben het idee dat we continu iets nuttigs moeten doen. Alsof we niet stil mogen zitten.

En onze Calvinistische volksaard doet daar nog een schepje bovenop. Met overtuigingen als ”je mag pas genieten als je het verdiend hebt”.

Wat een onzin. Je hoeft niets te verdienen. Je komt op Aarde als een vrij wezen in een cultuur die je op allerlei manieren probeert te beperken. Dat is ook de reden dat we het allemaal zo moeilijk vinden om te mediteren – we krijgen ons hoofd niet stil. Het lijkt een nutteloze bezigheid, omdat er nog zoveel te doen is.

”Wie ben jij om zulke nutteloze dingen te doen op een doordeweekse donderdag?”

Natuurlijk wil je iets bijdragen aan de wereld. Je wilt voldoening ervaren, iets van betekenis doen. Maar niet aan elke activiteit kan een prijs worden gehangen. Misschien helpen je meditaties je een geweldige kunstenares te worden, een betere schrijver, een meer liefdevolle verpleegster.

Punt is: je hoeft niet zoveel te doen om je verblijf op deze planeet te verdienen. Wat onze maatschappij ons ook wijs maakt. Niet alles draait om geld. Je mag er gewoon zijn, precies zoals je bent. Welkom op Aarde.

4. Je hoeft jezelf niet te bewijzen

Je ego wil niet alleen aan zichzelf bewijzen dat het onmisbaar en belangrijk is. Het wil ook dat anderen dit zien. En dus besteed je ontzettend veel energie aan het vergroten van je aanzien en status.

En dat is doodvermoeiend. Niet alleen omdat het gewoon veel werk kost, maar ook omdat dit gedrag volledig is gebaseerd op angst. De angst om niet goed genoeg te zijn, om buiten de groep te vallen, om niet waardevol te zijn.

Hoe succesvol je ook bent – er is altijd iemand die het ‘beter’ doet dan jij. En weet je wat? Als je continu indruk wilt maken op mensen met je kennis, je ervaring en je succesverhalen, dan drijf je mensen bij je weg.

Wees gewoon wie je bent. Blaas jezelf niet zo op. Je bent gewoon prima zoals je bent, je hoeft niemand iets te bewijzen. Jij weet toch dat het goed zit? Als anderen je niet op waarde schatten, dan is dat hun gemis.

Weet je hoe je pas écht indruk maakt op mensen? Als je stopt met blaatschapen over hoe geweldig je bent, en je er gewoon naar gedraagt.

Je bent goed zoals je bent. Geen reden om ons daarover te vertellen. Wees gewoon jezelf en maak je niet druk om wat wij van je vinden. Des te leuker zullen we je vinden.

5. Je brein is niet de baas

Nee. Je brein is gereedschap. Je zet het aan wanneer je het nodig hebt en je schakelt het uit wanneer je klaar bent. Althans, zo zou het moeten gaan.

Wat wij doen is leven door ons brein. We leven met een continu stemmetje in ons hoofd. Een stemmetje dat de hele realiteit versimpelt, in hokjes stopt, door filters haalt en beoordeelt. Een prima gewoonte als je gestrest door het leven wilt gaan.

Hoe schakel je je brein uit? Door je aandacht naar het moment te halen. Hoe vaker je dat doet, des te makkelijker het wordt. Des te minder stress er opbouwt en des te kalmer je wordt.

Je hoeft niet altijd te denken. Continu denken klinkt heel slim, maar het is heel dom. Niet alleen kost het ontzettend veel energie, het maakt je ook drukker, meer gespannen en minder gelukkig.

En de ironie is dat al dat gedenk je intuïtie verzwakt. Je weet wel: dat gevoel in je buik dat je direct zegt wat je beter wel en niet kunt doen. Dat kost geen denkwerk – totdat je erover na gaat denken.

Dus. Stop vaker met denken. Zet het ding uit. Adem in, en voel de lucht zachtjes langs je neusvleugels stromen. Hoor de geluiden om je heen. Een tikkende klok, een hond die blaft in de straat, de koelkast die aanslaat.

Voel de stoel waarop je zit. Het gewicht van je lichaam op je billen. Ruik de vertrouwde geur van je woonkamer. Zie kleine stofdeeltjes dansen in de zonnestralen die naar binnen vallen.

Het is niet moeilijk. Soms wel, maar vaker niet. En het maakt alles zoveel luchtiger. Laat je zorgen los. Laat de spanning wegstromen. Al je zorgen gaan over het verleden of de toekomst. Nu is alles goed. Nu is het gewoon jij en je ademhaling.

Niets om je zorgen over te maken.

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test