Alles gaat goed

Ja – het is bijna saai! Je wordt wakker met een fijn gevoel. Je hebt zin in je dag. Je voelt je goed en blij. En als je anderen hoort praten over hun problemen denk je: ”jeetje, ik heb eigenlijk helemaal geen problemen op dit moment waar ik me druk om maak.”

Alles voelt goed zoals het is. Het leven is fijn, je hebt de wind mee.

Dit is zo’n beetje hoe mijn leven er meestal uitziet. Met uitzondering van de periodes dat ik teveel hooi op mijn vork neem (bekende valkuil), voel ik me meestal gelukkig en blij.

Veel mensen zouden zo’n fase in hun leven beschouwen als een moment om achterover te hangen en te genieten van de rit. Daar is niets mis mee natuurlijk. Maar het is niet je enige optie. Ook als het goed gaat zijn er dingen die je kunt doen. Let maar op.

1. Gebruik je kracht om dalen minder diep te maken

In tijden van voorspoed bereid je je voor op tijden van tegenspoed. Niet omdat je pessimistisch bent over de toekomst. Maar omdat tijden van tegenspoed zich onvermijdelijk zullen aandienen. En als er één moment is om je daarop voor te bereiden, dan is dat nu je de wind mee hebt.

Hoe dat eruit ziet? Enkele voorbeelden:

  • Je verdient nu lekker dus je besluit meer geld opzij te zetten zodat je geldzorgen in de toekomst vermijdt.
  • Je hebt nu veel energie dus je investeert in je gezondheid waardoor je later nog meer energie zult hebben.
  • Je hebt nu zin om dingen aan te pakken, dus je pakt een paar klusjes aan die je al tijden voor je uit schuift zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.
  • Je voelt je nu kalm waardoor je objectief naar je leven kunt kijken en kunt anticiperen op problemen die mogelijk zullen opduiken in de toekomst. Waardoor je nu al stappen zet om die problemen te voorkomen.
  • Ja gaat juist nu je je gelukkig voelt extra mediteren, zodat je in tijden van tegenspoed meer mentale veerkracht hebt ontwikkeld.

Met een goede oogst kun je je graanschuur vullen zodat je de winter zonder problemen tegemoet kunt gaan.

Investeer je momentum, energie, blijdschap en kracht om toekomstige ellende te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. Op deze manier gebruik je deze vruchtbare periode om je leven steeds leuker te maken.

2. Besef dat de wind in je rug tijdelijk is

Alles is tijdelijk. Dus ook deze heerlijke periode waarop alles geweldig lijkt te gaan. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn, zodat je eerder kunt bijsturen.

Vroeg of laat zal er iets gebeuren waardoor de balans wordt doorbroken. Mijn valkuil is dat ik in goede periodes mijn energie en enthousiasme omzet in leuke projecten. Al die projecten brengen vervolgens extra werk en verantwoordelijkheden met zich mee. En gaandeweg raakt de balans verstoord, voel ik me overweldigd en stort het kaartenhuis in elkaar.

Dat werkt niet.

Tegenwoordig zie ik in dat de goede tijden niet permanent zijn. En dat ik dus niet teveel hooi op mijn vork moet nemen. Juist als ik me goed voel moet ik er extra op letten dat ik lucht overhoud om niets te doen, ook al heb ik best zin om meer te doen.

Het besef van tijdelijkheid helpt je slimmer vooruit te plannen. En hiermee kun je de pieken langer vasthouden en de dalen minder diep maken. Veel fijner.

3. Blijf doen wat je op deze piek bracht

Als alles goed gaat hebben we de neiging om lui te worden. Logisch. We hebben hard gewerkt om positieve verandering tot stand te brengen. En als we dan eenmaal op die gelukkige piek zijn beland, hebben we het idee dat we achterover kunnen zitten.

Maar zo werkt het niet helaas.

Als je je nu gelukkig en blij voelt omdat je goed voor jezelf zorgt, gezond eet, sport, mediteert en je tijd slim indeelt – helpt het niet om nu over te schakelen op bankhangen met pizza.

Je moet de dingen die je op deze piek brachten blijven doen. Dus zoek uit welke dingen verantwoordelijk zijn geweest voor het geluk dat je nu voelt. En blijf die dingen doen. Ook al lijkt het alsof je je doel hebt bereikt.

Geluk is een proces, geen doel. Je moet het onderhouden, net als je gezondheid. Als je stopt met gezond eten dan verlies je je gezondheid. En als je stopt met de dingen doen die je gelukkig maken, dan verdwijnt het gevoel van geluk.

Logisch.

Houd je geluk vast

Elke dag blijdschap voelen is mogelijk. En het is een kwestie van de juiste dingen doen.

Ik ontwikkelde tientallen praktische cursussen, stappenplannen, checklists, meditaties en meer – om je eenvoudig op koers te houden richting een positief en leuk leven. En je kunt het nu állemaal gebruiken voor een paar euro per maand.

Zo kun je je blijdschap vasthouden en de opwaartse spiraal in je leven opstarten in kleine, praktische stappen.

Lees meer over deze handigheden…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test