Hop, daar ga je weer

Je had je zó voorgenomen om dat gebakje te laten staan; toch veeg je nu de slagroom van je wangen.

Je wilde een moment voor jezelf, maar de deurbel ging en nu heb je ineens bezoek. Dat bezoek nestelt zich lekker op je bank, precies op de plek waar jij van plan was eindelijk aan dat boek te beginnen.

Een collega geeft je kritische feedback en het voelt alsof de grond onder je voeten wegzakt. Je baalt van jezelf.

Waarom is het zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Waarom laat je zo makkelijk over je heen walsen? En waarom raakt het je allemaal zo? Er moet iets veranderen, anders word je nog doodongelukkig.

De oplossing om sterker in je schoenen te staan

Als je moeite hebt met verleidingen weerstaan, moet je die situaties dan maar vermijden? Mocht een collega op werk trakteren, misschien moet jij je dan maar op de wc verstoppen!

Als je weet dat je slecht bent in het aangeven van je grenzen, is dit ook een oplossing: geen sociaal leven meer voor jou. Telefoon weg, lekker onbereikbaar voor gedoe én voor kritiek. Twee vliegen in één klap!

Even zonder gekheid: bovenstaande helpt je natuurlijk niet om sterker in je schoenen te staan. Je wordt er geen zelfverzekerder persoon van – eerder een heel vervelend mens. Maar wat helpt dan wel? Hoe zorg je ervoor dat je sterker in je schoenen komt te staan?

Je weet dat je soms dingen wat meer van je af wilt laten glijden. Dat je negatieve gedachten niet zoveel ruimte wilt laten innemen in je hoofd. “Je moet je gewoon niet zo druk maken om wat andere mensen vinden,” zegt een vriend goedbedoelend. Maar hóé doe je dat?

Met kleine stapjes. Hoe kun je snel wat steviger in je schoenen staan? Drie tips.

1. Kleren maken de persoon

Laten we eens praktisch beginnen. Sterker in je schoenen staan begint onder andere met een goede outfit. Als jij je comfortabel, sexy en/of professioneel voelt in bepaalde kleding, straal je dat ook uit.

Heb je niks leuks in de kast hangen? Bijvoorbeeld omdat je van plan bent om af te vallen en jezelf pas daarna wilt belonen met een verbeterde garderobe? Doe het jezelf niet aan. Of wacht, ik bedoel eigenlijk: doe het vooral wel aan!

Niemand is erbij gebaat als jij rondsjokt in kleding waar je niet happy van wordt, jijzelf nog het minst. Je leeft nu. De persoon die straks, vijf kilo lichter, als beloning een nieuwe outfit mag uitkiezen is dezelfde persoon die het nu – op dit moment – verdient om er goed uit te zien.

Je hoeft er niet eens veel geld aan uit te geven. Als je maar blij wordt van het beeld in de spiegel.

En ben je na een tijdje inderdaad afgevallen en pas je die jurk of dat overhemd niet meer? Dan maak je er vast weer iemand anders heel gelukkig mee.

2. Realiseer je dat niemand zoveel met jou bezig is als jijzelf

Of we het nu willen of niet, onbewust beschouwen we onszelf vaak als het middelpunt van het universum. Denk maar eens terug aan de keer dat je een flinke blunder beging. Misschien zit je er nog steeds mee. Maar hoe groot is de kans dat een ander daar nog dagelijks mee bezig is? Nee zeg, die persoon heeft wel wat beters te doen – niet in de laatste plaats zelf blunders maken.

Toch hebben we de neiging om onze eigen sores erg uit te vergroten. “Dat kan ook echt alleen mij overkomen,” denken we dan. Spoiler alert: het overkomt niet alleen jou.

Stel jezelf gerust met het idee dat je in goed gezelschap bent. En realiseer je dat wat op jou een enorme impact heeft, voor een ander slechts een anekdote is.

3. Leer iets nieuws

Ga iets doen dat jij leuk vindt, alleen maar omdat je het leuk vindt. Heb je altijd al willen leren schilderen? Gitaarspelen? Waterskiën? Dit is je kans. Ben je er al goed in? Mooi. Ben je er slecht in? Nog beter.

Je doet dit alleen voor jezelf. Er hangt niets van af: je hoeft er geen geld mee te verdienen, het hoeft geen product op te leveren. Op de vraag: “Waarom?”, is het enige antwoord: “Omdat het me leuk leek.”

Je hoeft niet altijd een externe reden te hebben om iets te doen. Wat vooropstaat, is dat je plezier hebt in het proces. Het doel is niet om in het Rijksmuseum terecht te komen, met je liedjes Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival of om van A naar B te reizen, terwijl je kletsnat achter een speedboot hangt. Het doel is het dóén.

Door nieuwe dingen te leren, vergroot je je mentale kracht. Je leert jezelf beter kennen, je mag spelen, je mag falen.

Als je niet stevig in je schoenen staat, ben je makkelijker aan het wankelen te brengen. Sterker in je schoenen staan gaat daarom vooral over zelfvertrouwen. Over leren vertrouwen op je eigen gevoelens, waarden en intuïtie. Over jezelf vergeven als je een fout maakt, en weer doorgaan.

Sterker in je schoenen staan

Sterker in je schoenen staan Bundel

Door sterker in je schoenen te staan krijg je meer zelfvertrouwen, zelfliefde en leer je te vertrouwen op je eigen gevoelens, waarden en intuïtie.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom sterker in je schoenen staan makkelijker is dan je denkt.

Aan de hand van praktische tips en leuke oefeningen gaat het je lukken om voor jezelf op te komen, grenzen aan te geven, ‘nee’ te zeggen en tóch dicht bij jezelf te blijven.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test