Artikel opslaan

“De zachte krachten zullen zeker winnen,
in ’t eind.”

Henriëtte Roland-Holst

Richt je op het positieve

Ik geef het toe, het is niet altijd makkelijk om het goede in mensen te blijven zien. Er zijn van die dagen waarop iedereen haast heeft en een kort lontje lijkt te hebben.

Als je vervolgens ook nog eens in het nieuws ziet wat mensen elkaar en de Aarde aandoen, dan zakt de moed je in de schoenen.

Op zo’n moment kun je kiezen om gefrustreerd en verbitterd te raken, maar je kunt je ook richten op mooie en positieve dingen.

Zelfs als de mensheid zich van zijn lelijkste kant laat zien, zijn er mensen die liefde, hoop en licht verspreiden. Helden bestaan, je kunt ze alleen niet herkennen aan een cape.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Naïef of juist slim?

Sommige mensen denken dat zo’n positief wereldbeeld naïef is. Of ze zeggen dat je een struisvogel bent die z’n kop in het zand steekt.

Dit klopt niet. Er is een verschil tussen jezelf voor de gek houden en er bewust voor kiezen om je te focussen op het goede in plaats van het slechte.

Een positieve blik heeft veel voordelen:

  • Je ervaart meer geluk, liefde en plezier in je leven.
  • Je voelt je verbonden met de mensen om je heen.
  • Optimistische mensen zijn vaak gezonder en leven langer.
  • Het helpt je om meer te bereiken in je leven.
  • Je inspireert anderen om ook blijer en positiever te zijn.

Vertrouwen houden in de toekomst

Mensen die vertrouwen hebben in de goedheid van anderen, hebben vertrouwen in de toekomst. Zij durven vooruit te kijken. Dit zijn de mensen die de beste versie van zichzelf willen worden en daarmee anderen inspireren hetzelfde te doen.

Terwijl angst, wanhoop en doemdenken juist zorgen voor verlamming. Als je alleen het slechte in mensen ziet, ben je minder geneigd om een positieve beweging in gang te zetten.

Het is niet voor niets dat dictators en extremistische leiders graag angst zaaien en mensen tegen elkaar opzetten. Dat onderdrukt zo lekker.

Het talent om een ander te helpen

Twijfel je aan de goedheid van mensen? Bedenk dan dat het wetenschappelijk is bewezen dat ieder mens geboren wordt met rechtvaardigheidsgevoel en het talent om een ander te helpen. Dat talent moet je alleen wel ontwikkelen. Opvoeding, cultuur en levensomstandigheden spelen hierbij een rol.

Ook maakt het uit hoe verbonden iemand zich voelt met de mensen om zich heen. Uiteindelijk zijn we allemaal met elkaar verbonden. Als familieleden, vrienden, collega’s, buurtbewoners, Nederlanders en bewoners van deze Aarde.

Hoe we ons gedragen, wat we doen en wat we zeggen, heeft invloed op de mensen om ons heen. Hierdoor ontstaat al snel een domino-effect. Een glimlach of vriendelijk gebaar kan een groot verschil maken.

Zo las ik laatst een verhaal van een vrouw die net haar vader was verloren. Toen ze bij de kassa van de supermarkt een bakje yoghurt uit haar handen liet vallen, barstte ze in huilen uit.

Vrijwel onmiddellijk stonden er mensen om haar heen. De één sloeg een arm om haar schouder, anderen hielpen met opruimen, afrekenen en het inpakken van de boodschappen. Dit kleine gebaar van compassie is ze nooit vergeten.

Het laat zien dat we in essentie allemaal hetzelfde zijn. Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met tegenslag, verdriet en verlies. Wanneer je zelf hebt ervaren hoe belangrijk medemenselijkheid is op zo’n moment, ben je eerder geneigd hetzelfde te doen voor een ander.

Kijk verder dan de buitenkant

Je weet nooit waar iemand mee worstelt. Een collega die onredelijk fel uit de hoek komt, heeft misschien al weken niet geslapen – omdat hij zich zorgen maakt om een ziek kind, geldproblemen heeft of in scheiding ligt.

Dat maakt hem geen slecht persoon, het maakt hem menselijk.

Waarschijnlijk heb je zelf op een slecht moment ook wel eens iets geroepen wat je niet meende – of waar je later spijt van had.

Kijk daarom altijd verder dan de woorden die iemand uitspreekt. Zie de mens erachter. Een mens met angsten, onzekerheden, twijfels, pijn, verdriet, liefde en hoop.

In plaats van boos of geïrriteerd te reageren op die collega, kun je daarom ook proberen om erachter te komen wat er echt aan de hand is.

Dit kan oncomfortabel zijn. Je moet bereid zijn een stukje met de ander mee te gaan in de duisternis. Geef geen ongevraagd advies, maar maak ruimte voor ongemakkelijke emoties, luister en bemoedig.

Door jouw licht te laten schijnen op het goede in de mens, wordt het ook zichtbaar voor anderen. Op die manier doorbreek je de negatieve spiraal en zorg je voor meer verbinding, begrip en vooruitgang in de wereld.

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen Bundel

Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.

In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test