Artikel opslaan

Makkelijk en veilig = saaiheid en geen voldoening

Het uitbannen van risico is nuttig in veel opzichten. Zo is het slim om voorzichtig te zijn op de weg, om verstandig met je geld om te gaan en om je thuis niet bezig te houden met de ontwikkeling van een nucleaire kernreactor.

Maar veiligheid dient je niet altijd. In veel gevallen komt een hunkering naar veiligheid voort uit angst. En angst is, zoals ieders oma al zei, een slechte raadgever.

Angst zet je leven op een zijspoor. De beste dingen in het leven zijn namelijk niet veilig. De beste dingen zijn eng. Het is bijvoorbeeld eng om…

 • … je ideeën te presenteren voor een groep mensen.
 • … zwanger te raken en een kind ter wereld te brengen.
 • … te solliciteren.
 • … te praten met een groot idool.
 • … de reis van je leven te maken, helemaal alleen met een rugzak.
 • … je eigen bedrijf op te zetten.
 • … zomaar een gesprek aan te knopen met een vreemde.
 • … te falen.
 • … succesvol te zijn.

Verandering is eng. Het voelt niet veilig omdat het vaak niet voorspelbaar is. Verandering sleurt je uit je veilige bubbel, uit je comfort-zone. Dat voelt alsof je van die hoge rots in het meer springt, vol goede hoop dat het water diep genoeg is.

En weet je. Als je op de rand van de rots blijft staan en niet springt, dan ben je veilig. Als je de sprong waagt, dan voel je je geweldig. Dan heb je een angst overwonnen en aan jezelf bewezen dat je meer kunt dan je dacht. Veilig is saai. Enge dingen geven voldoening.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Je angst wijst je de weg

Er zijn altijd dingen in je leven die aan je trekken, maar die je niet doet vanwege angst. Het maken van een spannende reis, het opzeggen van je baan en voor jezelf beginnen, je aanmelden voor een nieuwe sport, een nieuw seksueel experiment voorstellen aan je partner, emigreren, een film maken, een presentatie geven, noem maar op.

Het zijn deze dingen – de enge dingen die je stiekem wilt doen, die keer op keer terug lijken te komen – die je kunt zien als richtingaanwijzer. Als richtingaanwijzer naar jouw spannende toekomst.

Duw jezelf vooruit, doe iets engs

Het overwinnen van angsten is leuk. Het doet wonderen voor je zelfvertrouwen, het geeft je voldoening en het maakt je leven interessant. Het is alleen niet altijd makkelijk. Wegkruipen in je veilige leventje is wel makkelijk, maar het is niet gratis. Want uiteindelijk betaal je een enorme prijs: de prijs van voldoening.

Omdat een saai, veilig en voorspelbaar leven je weinig voldoening geeft vind je hieronder tips om jezelf vooruit te duwen. Dwars door je angsten heen.

 1. Begin klein. Bouw je zelfvertrouwen op door kleine angsten te overwinnen. Zoals praten met een vreemde, een vlot gesprek beginnen met een persoon achter de balie, iemand je kunstwerk laten zien, een kleine presentatie geven op kantoor etc.
 2. Schrijf op waar je nu precies bang voor bent. Wat houdt je nu eigenlijk tegen?
 3. Zodra je deze antwoorden hebt, probeer er dan oplossingen voor te vinden. Als je bang bent voor afwijzing, hoe kun je voorkomen dat je wordt afgewezen? En als je toch wordt afgewezen, hoe kun je hier dan goed mee omgaan? Welke strategieën kun je ontwikkelen om vol vertrouwen de stap te kunnen zetten?
 4. Herinner jezelf aan je eerdere successen. Je hebt eerder angsten overwonnen. Maak hier eens een lijstje van om jezelf aan te moedigen.
 5. Denk niet te veel na. Doe het gewoon. Uiteindelijk komt er een moment waarop je iets doet of niet doet. Als je het doet zal je angst snel verdwijnen, en kun je genieten van alle voordelen die hierbij komen kijken.
 6. Blijf bezig. Zodra je een angst hebt overwonnen, klein of groot, ga je direct op zoek naar een volgende angst om te verslaan. Wat vind je interessant en eng tegelijk? Ga dat doen!

Daag jezelf uit om regelmatig iets te doen dat je eng vindt. Op die manier groei je lekker snel, wordt je leven leuk en interessant en voel je je vervuld en voldaan. Heb je geen idee waar te beginnen? Zet jezelf dan gewoon in een uitdagende omgeving, in een land als India of China! Reizen is een geweldige manier om jezelf te pushen, en om je comfort-zone uit te breiden.

Wil je meer lezen over angst en hoe je er vanaf komt? Het onderstaande boek bevat ontzettend veel wijsheid die je verder helpt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test