Artikel opslaan

We zijn niet bang voor het onbekende

Wanneer er belangrijke dingen gaan veranderen in je leven kan het zijn dat je je zorgen maakt. Je bent mogelijk bang voor wat er komen gaat, je weet niet hoe je leven eruit zal zien als dingen veranderen. Zul je kunnen aarden in je nieuwe huis? Hoe zijn je nieuwe collega’s? Zal de opleiding bevallen?

Vaak denken mensen dat ze bang zijn voor de verandering zelf. Dat ze een vervelend gevoel krijgen omdat ze iets nieuws gaan doen. Vaak is dat niet het geval. We vinden het over het algemeen geen probleem om ons te begeven in het ‘onbekende’. Mensen zijn van nature ontdekkende wezens, en dit is dus ook meestal niet de aard van onze onrust.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

We willen niet kwijt wat we nu hebben

De meeste mensen vinden het niet eng om het onbekende te betreden, maar juist om het bekende te verlaten. Je weet nu wat je hebt, maar je weet niet wat je straks zult krijgen. Zal je in je nieuwe huis net zo gelukkig worden als hier? Zal je er net zulke leuke buren vinden?

Het zit in onze aard om te beschermen wat we nu hebben. Onze zekerheid verliezen doet ons dan ook veel pijn. Wanneer iemand 20 euro op straat vindt die persoon blij, maar niet persé door het dolle heen. Het is mooi meegenomen. Wanneer die zelfde persoon die 20 euro later op straat verliest doet het wel veel pijn. Die persoon zal er enorm van balen.

Wat we nu hebben willen we niet verliezen omdat het ons zekerheid biedt. Iets kwijtraken raakt ons dan ook veel harder dan iets nieuws krijgen. Deze menselijke eigenschap komt ons goed van pas in tijden waarin we echt moeten overleven. Het dwingt ons om geen grote risico’s te nemen wanneer het ons leven op het spel kan zetten. In de moderne maatschappij zit deze eigenschap ons echter vaak in de weg.

Angst overwinnen

De beste manier om je (vaak irrationele) angst voor verandering te verslaan is door hem recht in de ogen te kijken. Als je je bewust bent van je angst, en waardoor deze wordt veroorzaakt, kun je er iets aan doen. Gebruik de onderstaande stappen om je angst voor verandering te overwinnen.

  1. Stel een doel dat net buiten je comfort-zone ligt.
  2. Beschrijf je grootste angsten die in je opkomen bij dit doel. Wat kan er allemaal mis gaan? Wat houdt je tegen?
  3. Beschrijf alle positieve punten die je zult ervaren als je dit doel hebt bereikt.
  4. Als je ergste angsten uit zouden komen, hoe zou je er dan mee omgaan?

Wie zijn angsten benoemt verslaat ze

Wanneer je de tijd neemt om je angsten eens goed onder ogen te zien merk je dat ze vaak irrationeel zijn. Bovendien heb je je angst voor verandering niet voor niets. Misschien wil je graag je baan inruilen voor een eigen bedrijf. Je voelt de angst dat je je financiële zekerheid gaat verliezen. Dan is het tijd om eens te kijken hoe je deze zekerheid kunt vergroten door bijvoorbeeld eerst een buffer van minimaal een halfjaar te sparen voordat je voor jezelf begint.

Verandering is niet eng. Verandering is nodig om vooruit te komen. Je weet van tevoren nooit wat je in de toekomst zult krijgen. Misschien wordt het slechter dan nu, misschien wordt het veel beter. Wie met een beetje lef in het leven staat durft te steeds te veranderen. Het verleden achter je laten voelt in het begin eng, maar als je het keer op keer doet wen je eraan en ga je het zelfs leuk vinden. Door jezelf steeds een beetje uit te dagen kom je verder dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Meer inspiratie?

Lees ‘Je angsten overwinnen in 3 stappen‘ en ‘Je leven veranderen? Begin direct!‘. Ook kunnen we je het onderstaande boek aanraden.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test