Wat doe jij met je inkomen?

Als het om het spenderen van inkomen gaat, zijn er drie soorten mensen:

  1. Mensen die elke maand hun inkomen spenderen, en nog iets meer. Waardoor ze een schuld opbouwen.
  2. Mensen die elke maand hun inkomen spenderen. Ze maken geen schulden, maar ze leven van loonstrookje tot loonstrookje.
  3. Mensen die zuinig leven en hun levensstijl makkelijk kunnen bekostigen met hun inkomen. Ze geven minder uit dan ze verdienen, en bouwen hierdoor onvermijdelijk vermogen op.

De meeste mensen in Nederland vallen in categorie 2. Deze mensen zien geld als een chocoladetaart. Het is gemaakt om van te genieten en liefst zo snel mogelijk.

Toch geven de meeste mensen ook aan dat ze dolgraag financieel onbezorgd willen zijn. En als het even kan, financieel onafhankelijk. Als je dit doel enigszins serieus neemt, is het belangrijk dat je jezelf gedraagt als een persoon in categorie 3.

Zie jezelf als een stuwdam

Geld is geen chocoladetaart. Het hoeft niet direct op, en het is niet nodig om er direct van te genieten. Ja, als je wilt kun je ontzettend genieten van je geld. Het probleem is echter dat je geld, net als dat stuk taart, daarna weg is.

Zie geld liever als iets neutraals, als water in een rivier. Jij bent een stuwdam, en jij bepaalt hoe snel je geld door je leven stroomt.

Een stuwdam kan water doorlaten of vasthouden. Als je het doorlaat krijg je er iets nuttigs voor terug (in het geval van een stuwdam elektriciteit, in het geval van geld een nieuwe outfit of een fijne vakantie), als je het vasthoudt krijg je er stabiliteit voor terug (in het geval van een stuwdam, groene energie voor de toekomst. In het geval van geld, een betere financiële situatie).

Als je voldoende water tegenhoudt – als er meer water in stroomt dan eruit gaat – dan ontstaat er een stuwmeer. Een reservoir van nuttigheid. Een meer vol potentie.

Wat kun je doen met zo’n meer? Precies genoeg energie opwekken, exact wanneer je het nodig hebt. Of precies genoeg water doorlaten zodat boeren verderop hun gewassen kunnen irrigeren. Een stuwdam geeft controle, stabiliteit en vrijheid. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over fluctuaties in de aanvoer (je inkomen).

Oké, en nu praktisch – Ontkoppel je inkomen

Nee, je bent geen stuwdam. En eerlijk is eerlijk: er zijn genoeg redenen om géén fan te zijn van stuwdammen uit ecologisch oogpunt (opdrogende rivieren enzo). Maar toch, de metafoor werkt. Als jij meer geld vasthoudt dan je uitgeeft, dan bouw je vermogen op. En net als een stuwmeer, biedt dit vermogen je allerlei voordelen. Zoals rustig vaarwater en een meer vol potentie.

Nu zit je niet te wachten op een meer vol met water, maar denk je eens in hoe zelfs een klein opgebouwd vermogen je leven positief beïnvloedt:

  • Je raakt niet in de stress als je contract niet wordt verlengd. Niet alleen heb je WW opgebouwd, je hebt genoeg reserve om een jaar door te gaan.
  • Je kunt toch op je 65e met pensioen, ook al mocht je pas op je 70e.
  • Heb je een koophuis? Je kunt je hypotheek aflossen waardoor je maandlasten omlaag gaan en je geld bespaart op rente.
  • Doordat je het geld dat je over hebt investeert, groeit je vermogen en potentieel ook je inkomen, zonder dat je ervoor hoeft te werken.
  • Je weet dat je voldoende geld achter de hand hebt om wat financiële tegenwind te verduren. Dat geeft een rustig gevoel.
  • Je kunt je geld aanwenden voor dingen die jij erg belangrijk vindt, zoals de educatie van je kinderen.
  • etc.

Zorg ervoor dat je gedrag los staat van de hoeveelheid geld die in je leven komt. Koop geen dure nieuwe auto omdat je een bonus krijgt of een prijs wint. En boek geen dure reis, puur omdat je spaarrekening er erg comfortabel uit begint te zien.

Plan je financiën. Geef een levensstijl vorm waarin je gelukkig bent, zorg dat die minder kost dan je inkomen, en houd je hier gewoon aan vast.

Dat klinkt saai, maar het is vooral rustgevend. Niet alleen omdat je je niet druk hoeft te maken over wat je allemaal wilt kopen. Maar vooral omdat je weet dat je je geen zorgen hoeft te maken over de toekomst.

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test