Artikel opslaan

Minder werken voor een beter leven

Wil je minder werken? Dan is het belangrijk dat je goed nadenkt over het vormgeven van een lifestyle die jou geluk en voldoening biedt.

Ga aan de slag met de onderstaande tips en denk eens goed na over hoe minder werken jouw leven kan verrijken.

Bekijk hieronder mijn video over minder afhankelijk zijn van je baan. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Werk voor leven

Geld biedt keuzes en vrijheid. En dat maakt het verleidelijk om er zoveel mogelijk van te verzamelen. Want hoe meer geld je hebt, des te meer vrijheid je hebt.

Behalve wanneer je ál je vrije tijd met lichte tegenzin opoffert om dit geld binnen te slepen. Dan zet het vooruitzicht op meer vrijheid in de toekomst je nu gevangen. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Dus? Dus is het slim om uit te zoeken wat het jou zou kosten om gelukkig te zijn. Hoe wil je leven, en wat zou dit je kosten? En het antwoord zal je vaak verrassen. Mijn voorbeeld?

  • Een klein huisje naast het centrum van Delft, met een tuintje waarin ik lekker kan zonnen en wat groente kan verbouwen.
  • Een paar keer per week werken vanuit mijn favoriete koffiezaakjes in Delft en Rotterdam.
  • Af en toe uit eten gaan of andere leuke dingen doen met vrienden.
  • Regelmatig op reis kunnen, hoeft niet luxe. CouchSurfen of AirBnB vind ik meestal veel leuker dan een hotel.
  • Gezond kunnen eten.
  • Ruimte om de paar gadgets die ik heb (iPhone, MacBook en iPad) af en toe te updaten, want ik ben dol op nieuwigheden.
  • Boeken kopen die ik wil lezen.
  • Een zuinig autootje hebben waarmee ik vrienden en familie kan bezoeken, en trips door Europa kan maken.
  • Etc.

Deze levensstijl kost mij en mijn vriend samen momenteel (inclusief alle andere vaste lasten) ongeveer 2.000 euro per maand. Waarvan bijna de helft opgaat aan de hypotheek (het huis is klein, maar Delft is niet goedkoop). Nu willen we natuurlijk ook nog wat sparen, dus dat maakt de maandlast iets hoger.

Het komt neer op het volgende: als we zo’n 1.100 euro per persoon verdienen, dan kunnen we leven zoals we willen.

Omdat we allebei doen wat we leuk vinden, werken we meer en komt er ook meer binnen. Maar als je liever minder zou willen werken, dan zou je kunnen stoppen bij het bedrag dat jouw levensstijl bekostigt. En, zeker als je goedkoper woont, misschien wel rondkomen met een part-time baan.

En weet je wat? Als je meer tijd hebt, kun je ook meer geld besparen. Dan kun je slimmer inkopen, meer letten op aanbiedingen, meer zelf maken, etc.

Dus onderzoek hoe jij kunt werken om je lifestyle te bekostigen, in plaats van een lifestyle te bouwen rondom een zo hoog mogelijk inkomen.

2. Druk de kosten

Precies. Houd je vaste lasten laag, en doe constant je best om ze lager en lager te maken. Ieder tientje dat je op maandbasis bespaart, levert je 120 euro per jaar op. Bespaar je honderd euro, dan heb je alweer een mooie vakantie te pakken. Of vier maanden huur voor een beachhouse in Thailand.

Hoe minder je per maand kwijt bent, des te minder je hoeft te werken om de rekeningen te betalen. En in dat licht wordt het ineens heel interessant om dat kabelabonnement van 80 euro de deur uit te bonjouren, vind je ook niet?

Natuurlijk moet je kijken welke kostenposten je plezier en voldoening geven, en welke eventueel weg kunnen. Ik vind televisie overbodig, dus heb dat eruit gegooid. Ik wil echter wel reizen, dus dat houden we erin. Als ik niet meer mag reizen van mezelf dan word ik ongelukkig, en we willen precies het tegenovergestelde bereiken.

3. Investeer in besparing

Als het plaatsen van HR++ beglazing je op jaarbasis 200 euro bespaart, dan gaat dit je binnen een paar jaar geld opleveren. Dat geldt ook voor het plaatsen van zonnepanelen, het upgraden van je C.V. ketel of het inruilen van je auto voor een superzuinig model.

Als je moet investeren, zoek dan uit hoe je investering je rijker kan maken. Dankzij je smartphone heb je bijvoorbeeld steeds minder spullen nodig. In mijn iPhone heb ik een iPod, zaklamp, wekker, PDA, rekenmachine, waterpas voor huis-tuin en keuken gebruik etc. Al die zooi kon ik verkopen of hoefde ik niet te kopen (en te onderhouden). Zo kon ik mijn overdreven home cinema set inruilen voor een goedkope speaker die muziek draadloos streamt vanaf mijn iPhone.

Minder overhead, meer besparing. En hoe lager je kosten worden, des te minder je hoeft te werken om je lifestyle te bekostigen.

4. Investeer in groei

Door het geld dat je overhoudt op een slimme manier weg te zetten kun je goed rendement creëren. Investeer bijvoorbeeld in de vooruitgang door je geld weg te zetten in duurzame fondsen. Door te investeren in armoedebestrijding, groene energie, duurzame ontwikkeling en onderwijs steun je de vooruitgang terwijl je tegelijkertijd een mooi rendement behaalt.

Als je inkomen uit je investeringen krijgt, hoef je minder te werken om je lopende kosten te betalen. Je moet hier uiteraard wel een lange adem voor hebben, aangezien je aardig wat vermogen moet opbouwen voordat je echt een aanzienlijk deel van je inkomen uit rendement kunt halen.

Dat neemt niet weg dat het slim is om ermee te beginnen. Over tien jaar zul je jezelf dankbaar zijn.

5. Woon (bijna) gratis

Wij gaan onze hypotheek versneld aflossen. We zijn allebei ondernemers en we bouwen momenteel geen pensioen op. Door ons huis sneller af te lossen kunnen we uiteindelijk bijna gratis wonen, en hebben we dus nog maar de helft van ons inkomen nodig om onze huidige lifestyle te bekostigen.

Bovendien besparen we hierdoor de komende 28 jaar ruim 240.000 euro aan (bruto) rente. Dat is niet niets. Sterker nog, dat is véél meer dan het huis ons heeft gekost!

Aflossen op je hypotheek is echter niet de enige manier om goedkoop of bijna gratis te wonen. Een vriendin heeft onlangs een tuinhuisje gekocht op een park in de buurt van Den Haag. De investering van krap een halve ton heeft ze betaald met spaargeld. En nu woont ze hypotheekvrij in een heerlijk huisje, met vrij uitzicht en een flinke lap grond waar ze eventueel nog meer op mag bouwen.

En ze is van plan om dit stuk grond om te toveren tot een permacultuur paradijsje, waardoor ze nog goedkoper kan leven en nog meer tijd overhoudt voor dingen die ze echt belangrijk vindt, zoals vrienden, mediteren en reizen.

De Tiny House Movement grijpt om zich heen. Steeds meer mensen beseffen dat kleiner en minimalistischer wonen niet alleen financieel slim is. Het is ook ontzettend rustgevend en lekker eco.

Meer tips om lekker financieel onbezorgd te leven?

Minder werken is mogelijk. Het vereist alleen wel een nieuwe manier van denken. Het gaat erom dat je jouw levensstijl ontwerpt als een op maat gemaakt pak. Zodat het precies bij je past.

Dat vereist planning, discipline en tijd. Maar het levert je iets geweldigs op. Een financieel onbezorgd leven, meer vrije tijd, betere relaties, meer rust en meer voldoening. Meer inspiratie?

Balans vinden in je leven

Balans vinden in je leven Bundel

Hoe vind je tijd voor jezelf in een druk gezin, met een veeleisende baan, een bruisend sociaal leven - of alles tegelijk? Als je worstelt met het vinden van balans heb ik goed nieuws voor je.

In deze compacte cursus laat ik je zien hoe je anders kunt kijken naar balans. We ruimen een aantal stressverhogende misverstanden op en zetten stappen richting een leven met meer balans.

Ervaar meer overzicht, rust en het heerlijke gevoel dat het leven gewoon lekker loopt.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test