Is vrijheid te koop?
Ja! Nee! Oké, in essentie niet. Het gevoel van vrijheid is uiteindelijk het resultaat van je eigen persoonlijke ontwikkeling. Door te bouwen aan je ‘innerlijke vrijheid’. Dat neemt niet weg dat je kunt werken aan je externe vrijheid. Aan de praktische kant van vrijheid, zogezegd.
Geld geeft je opties. En keuze geeft een gevoel van vrijheid. Hoe slimmer je dus met je geld omgaat, des te vrijer je je kunt voelen.
Hieronder vind je alvast enkele praktische tips om je vrijheid te vergroten door slimmer met je geld om te gaan.
1. Bouw aan je spaarrekening
Begin met het opbouwen van een vrijheidsbuffer. Een goedgevulde spaarrekening zorgt ervoor dat je tegen een stootje kunt en dat je veel meer opties krijgt.
Stel je eens voor dat je minimaal zes keer je netto maandsalaris hebt gespaard. Dan voel je je een stuk minder kwetsbaar wanneer zich onverwachte kosten aandienen, of wanneer je onverhoopt tijdelijk zonder werk komt te zitten. Je weet dat je minimaal een half jaar kunt doorpruttelen zonder problemen. En je weet dat je iets kunt kopen wanneer het moet. Dat geeft ontzettend veel rust en vrijheid.
Dus open een spaarrekening, stel een spaardoel (liefst minimaal zes keer je maandsalaris) en begin met sparen. Bouw aan die vrijheidsbuffer!
2. Koop automatisering
Je kunt investeren in dingen die je vrijer maken – producten en diensten die je tijd, energie en geld besparen. Wanneer je bijvoorbeeld een goede vaatwasser in huis haalt, weet je dat je huishouden een stuk makkelijker is geworden. Wanneer je investeert in zonnepanelen, weet je dat ze op den duur meer geld opleveren dan ze hebben gekost. Wanneer je de muren isoleert woon je niet alleen comfortabeler, maar bespaar je ook automatisch veel energie.
3. Los je leningen (en hypotheken) versneld af
Leningen kosten veel geld. Afhankelijk van de lening betaal je je groen en geel aan rente. En dat maakt je minder vrij, minder veerkrachtig en vooral minder rijk.
Dus begin met het aflossen van je leningen. En doe het zo snel mogelijk. Bezuinig op andere kosten om je leningen sneller van je af te kunnen gooien. Ja, het is misschien een lange weg. Maar je moet toch eens beginnen. En het is het waard. Een schuldenvrij leven geeft je een heerlijk vrij gevoel.
Heb je een hypotheek en wil je versneld aflossen? Lees dan eens dit artikel.
4. Omarm een minimalistische levensstijl
Hoe minder je wilt, des te minder kosten je hebt. Probeer dus niet alsmaar meer te verzamelen. Probeer juist alsmaar minder te hebben en te willen. Als je met minder tevreden kunt zijn, bespaar je veel geld. Dit geld kun je vervolgens gebruiken om te sparen en je huishouden veerkrachtiger te maken.
5. Ga kleiner wonen
Een kleine woning is goedkoper, biedt ruimte aan minder spullen (dus je koopt minder), verbruikt veel minder energie, is goedkoper in de belasting, is makkelijker te onderhouden en is gezellig en knus. In een wereld waarin mensen alsmaar groter willen wonen, is kleiner wonen een inspirerende tegenbeweging. Bekijk ook eens deze documentaire over Tiny Houses om de sfeer te proeven!
6. Bereid je voor op vervelende scenario’s
Pak een zondagmiddag om een aantal financiële scenarios langs te lopen. Wat zou er gebeuren als je volgende maand ontslagen zou worden? Als je partner zonder werk komt te zitten? Als de auto morgen kapot gaat?
Door een paar waarschijnlijke (en vervelende) scenario’s langs te gaan kun je je veel beter voorbereiden op de toekomst. Je ziet automatisch waar je zwakke punten liggen. Hier kun je dan een plan voor maken om zo minder kwetsbaar te worden en meer veerkracht te ontwikkelen.
7. Verklein je vaste lasten
Hoe lager je vaste lasten, des te meer vrijheid je hebt. Je vaste lasten zijn alle lasten die niet optioneel zijn. Alle lasten die je niet zomaar kunt verminderen wanneer je morgen geen inkomsten meer zou hebben. Denk aan je energiekosten, je hypotheek/huur, jaarcontracten, abonnementen etc.
Hoe minder geld je nodig hebt om ‘rond te komen’, des te vrijer je bent.
8. Reis
Je kunt meer vrijheid kopen door een deel van je geld te besteden aan reizen. Ga op vakantie, reis de wereld rond, voel je vrij, ontmoet nieuwe mensen en beleef interessante avonturen. Er zijn reizen te ontwerpen voor ieder budget. Dus spring in de trein, bus, auto of het vliegtuig, ga de wijde wereld in en geniet van dat heerlijke vrije gevoel!
9. Reis compact
Hoe minder je meebrengt des te vrijer je je zult voelen. Probeer niet ieder scenario af te dekken. Neem alleen de essentials mee. Met een lichtere bepakking kun je meer zien van de stad die je bezoekt en wordt je reis flexibeler en meer ontspannen. Investeer dus in een goede maar compacte reisuitrusting en ervaar hoeveel vrijheid dit je geeft. Lees ook eens mijn artikel over ultra light backpacken.
10. Mediteer en voel je tevreden
Door vaker te mediteren zul je je gratis vrijer voelen. Sterker nog, het zal je ook helpen om minder materialistisch te worden en zo dus veel geld te besparen. Precies, mediteren bespaart geld. Je leert om te genieten van het leven zoals het komt en maakt je minder druk om kleine dingen. Dat is enorm bevrijdend.
11. Investeer in mensen
Je kunt vriendschappen niet kopen. Maar je kunt je geld wel gebruiken om te genieten samen met de vrienden in je leven. Sterke vriendschappen zijn ontzettend belangrijk voor een gelukkig leven. Door samen leuke dingen te doen en plezier te beleven maak je de banden met je vrienden sterker. Dat kost geld, maar dat geld is altijd goed besteed.
12. Werk minder
Minder werken kost geld. Maar het geeft je ook iets waardevols terug: meer tijd. Meer tijd voor jezelf, voor je gezin, voor je vrienden en familie. Ja, je levert er financieel mogelijk op in. Maar de kans is groot dat je je levenskwaliteit kunt verhogen. Soms scheelt het niet eens zo veel in inkomen. Doe in zo’n geval je best om extra te besparen op vaste lasten, zodat de klap minder groot is.
Maak de berekening en overleg de opties. Wie weet is er meer mogelijk dan je dacht!
Bouw een goed leven met je geld
Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.
Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.
Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.
Reacties
Ga kleiner wonen want een kleiner huis kost MEER energie????? Ik denk dat je bedoelt: juist MINDER energie…
Verder goede tips. Dank weer!
Haha, inderdaad Nicolette. Het is aangepast! :)
Hmmm alleen dat stukje minder werken.. Dat schiet niet op als je 6 keer je salaris moet sparen..
Je moet niets Merel. En je kunt er uitgebreid de tijd voor nemen. Grote doelen bereik je het beste stap voor stap.
Ik vind je site heel liefdevol,maar bovenstaande tips gelden toch echt alleen als je een leuk betaalde baan hebt en gezond bent.
Ik heb een uitkering van 875,- in de maand, en geloof me, daar kan ik nog niet eens 20 cent van op zij zetten. Aangezien ik al 5 jaar in deze situatie zit, is er ook geen opgebouwde buffer. Ondanks dat ik hier elke dag mee moet “dealen”, heb ik WEL alle tijd om te mediteren, en doe ik veel vrijwilligerswerk, met name voor oude mensen. Die hebben het nog erger, zal ik maar zeggen,
Hallo
, Net als alyce het zegt , als je een goede baan hebt met een goed inkomen dan kun je sparen. Ik zit door de crisis ook thuis met 3 opgroeiende kinderen . Heb een ww uitkering met aanvullende sociale dienst uitkering. Nou dat kom je maar net rond. En een VAKANTIE !!! Vergeet het maar. Dus graag tips voor een alleenstaande moeder zonder werk. En ik solliciteer me suf !!!
Samen met nog heel veel anderen die afhankelijk zijn van een uitkering grotendeels mede door de economische tegenwind, zoals Alyce,Karin en ik kan het frustrerend zijn als je de tips leest om geld te besparen of sparen als t gewoon echt niet kan en je je hoofd amper boven water kan houden. je met kinderen gebruik moet maken van de voedselbank of de genereusheid van anderen. Dus idd. Alyce en Karin deze tips etc tellen alleen voor diegene die niet in een uitkeringsafhankelijke situatie zitten…Dat vind ik Jammer Jelle, ik bedoel t ook niet aanvallend , want ik vind je site echt goed, heel toegankelijk voor iedereen en je komt ook heel emphatisch over, maar met deze pagina sla je ergens de plank mis.
ik heb een vraag over het volgende: je propageert reizen [en jij bent zeker niet de eerste of enige idealist die dat doet!] en op zich is dat natuurlijk ook iets heel fijns maar hoe voel jij je verantwoordelijkheid dan met betrekking tot de milieuvervuiling die je veroorzaakt door het reizen? Het lijkt wel alsof niemand daar nog mee bezig is? Terwijl ondertussen de koraalsterfte al niet meer tegen te houden is, om maar een van de zeer vele dingen te noemen? En hoe zit het met de solidariteit met mensen naar wiens land wij wel gaan maar die zelf te arm zijn voor zelfs maar iets als onderwijs? Ik persoonlijk heb het daar moeilijk mee en ik begrijp niet hoe anderen dit soort argumenten niet ‘kunnen zien’.
Door te reizen ga je beter begrijpen wat je plek in de wereld is. Het heeft er in mijn geval o.a. voor gezorgd dat ik veel meer ben gaan letten op duurzaamheid. We compenseren de CO2 van onze langste vlucht (niet ideaal, maar het is iets) en tijdens onze reis letten we ook op de afval die we genereren.
Daarnaast is het leren begrijpen van andere culturen en mensen ontzettend waardevol. Zij leren dingen van ons, en wij leren dingen van hen. Natuurlijk zie je soms dingen die moeilijk zijn. En word je geconfronteerd met de enorme hypocritie van onze wereld. Het zet je aan het denken, en het zet je vervolgens aan tot actie.
Ik denk dat er uit reizen veel goeds voortkomt. Juist als je op je budget let, en dus de hostels, AirBnB’s, campings en couchsurf adresjes bezoekt waar je mensen écht ontmoet en écht leert kennen. In veel arme landen wordt geld verdiend aan reizigers. Door deze landen te bezoeken kun je deze mensen steunen.
Je kunt niet alle problemen in de wereld oplossen, maar je kunt wel je wereldbeeld vergroten en de problemen proberen te begrijpen. Je ontwikkeld een enorm genuanceerd beeld en dat is heel fijn en waardevol. Wie weet wat voor moois je later kunt betekenen voor anderen met alle kennis, levenslessen en inspiratie die je opdoet.
Okay, ik vat je punt en misschien heb ik wel last van een overdreven geweten maar toch: ik studeer [cultuurwetenschappen o.a.] en via die studie, m.n. door studie van geschiedenis, heb ik ook het idee dat ik heel veel ‘reis’ en dingen in ruimer perspectief ga zien zonder dat ik daar daadwerkelijk voor op reis hoef te gaan. Sterker nog, ik denk dat veel informatie, bijv. over Boeddhisme, beter te verkrijgen is uit de vele goeie boeken die hierover in omloop zijn dan een maandje ‘ashram’ doen, alhoewel dat natuurlijk ook heel leuk kan zijn.
Hoe dan ook krijg ik het stervende koraal niet van mijn netvlies af, alhoewel die documentairemakers ook weer de wereld afvliegen.
misschien is het wel alleen een psychologisch probleem. Ik zou heel graag veel willen reizen maar iets in mij houdt dat tegen.
Superinteressante website hier !
Ikzelf ben de laatste 2 jaar na mijn kantooruren voor mezelf beginnen werken.
Ik ben begonnen met websites bouwen. Korte cursus gevolgd, nadien zelf beginnen studeren en uitproberen.
Discipline en een visie heb je zeker nodig. Mediteren en sporten probeer ik ook elke dag.
Het is leuk om voor jezelf te werken, zeker als het een centje opbrengt.
Ik wens iedereen veel succes !
Pieter
Jelle, Ik vindt de tips geweldig.
Als iedereen positief kijkt wat voor hem of haar toepasselijk is past op elk potje een deksel.
Succes.