Artikel opslaan

Is vrijheid te koop?

Ja! Nee! Oké, in essentie niet. Het gevoel van vrijheid is uiteindelijk het resultaat van je eigen persoonlijke ontwikkeling. Door te bouwen aan je ‘innerlijke vrijheid’. Dat neemt niet weg dat je kunt werken aan je externe vrijheid. Aan de praktische kant van vrijheid, zogezegd.

Geld geeft je opties. En keuze geeft een gevoel van vrijheid. Hoe slimmer je dus met je geld omgaat, des te vrijer je je kunt voelen.

Hieronder vind je alvast enkele praktische tips om je vrijheid te vergroten door slimmer met je geld om te gaan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Bouw aan je spaarrekening

Begin met het opbouwen van een vrijheidsbuffer. Een goedgevulde spaarrekening zorgt ervoor dat je tegen een stootje kunt en dat je veel meer opties krijgt.

Stel je eens voor dat je minimaal zes keer je netto maandsalaris hebt gespaard. Dan voel je je een stuk minder kwetsbaar wanneer zich onverwachte kosten aandienen, of wanneer je onverhoopt tijdelijk zonder werk komt te zitten. Je weet dat je minimaal een half jaar kunt doorpruttelen zonder problemen. En je weet dat je iets kunt kopen wanneer het moet. Dat geeft ontzettend veel rust en vrijheid.

Dus open een spaarrekening, stel een spaardoel (liefst minimaal zes keer je maandsalaris) en begin met sparen. Bouw aan die vrijheidsbuffer!

2. Koop automatisering

Je kunt investeren in dingen die je vrijer maken – producten en diensten die je tijd, energie en geld besparen. Wanneer je bijvoorbeeld een goede vaatwasser in huis haalt, weet je dat je huishouden een stuk makkelijker is geworden. Wanneer je investeert in zonnepanelen, weet je dat ze op den duur meer geld opleveren dan ze hebben gekost. Wanneer je de muren isoleert woon je niet alleen comfortabeler, maar bespaar je ook automatisch veel energie.

3. Los je leningen (en hypotheken) versneld af

Leningen kosten veel geld. Afhankelijk van de lening betaal je je groen en geel aan rente. En dat maakt je minder vrij, minder veerkrachtig en vooral minder rijk.

Dus begin met het aflossen van je leningen. En doe het zo snel mogelijk. Bezuinig op andere kosten om je leningen sneller van je af te kunnen gooien. Ja, het is misschien een lange weg. Maar je moet toch eens beginnen. En het is het waard. Een schuldenvrij leven geeft je een heerlijk vrij gevoel.

Heb je een hypotheek en wil je versneld aflossen? Lees dan eens dit artikel.

4. Omarm een minimalistische levensstijl

Hoe minder je wilt, des te minder kosten je hebt. Probeer dus niet alsmaar meer te verzamelen. Probeer juist alsmaar minder te hebben en te willen. Als je met minder tevreden kunt zijn, bespaar je veel geld. Dit geld kun je vervolgens gebruiken om te sparen en je huishouden veerkrachtiger te maken.

5. Ga kleiner wonen

Een kleine woning is goedkoper, biedt ruimte aan minder spullen (dus je koopt minder), verbruikt veel minder energie, is goedkoper in de belasting, is makkelijker te onderhouden en is gezellig en knus. In een wereld waarin mensen alsmaar groter willen wonen, is kleiner wonen een inspirerende tegenbeweging. Bekijk ook eens deze documentaire over Tiny Houses om de sfeer te proeven!

6. Bereid je voor op vervelende scenario’s

Pak een zondagmiddag om een aantal financiële scenarios langs te lopen. Wat zou er gebeuren als je volgende maand ontslagen zou worden? Als je partner zonder werk komt te zitten? Als de auto morgen kapot gaat?

Door een paar waarschijnlijke (en vervelende) scenario’s langs te gaan kun je je veel beter voorbereiden op de toekomst. Je ziet automatisch waar je zwakke punten liggen. Hier kun je dan een plan voor maken om zo minder kwetsbaar te worden en meer veerkracht te ontwikkelen.

7. Verklein je vaste lasten

Hoe lager je vaste lasten, des te meer vrijheid je hebt. Je vaste lasten zijn alle lasten die niet optioneel zijn. Alle lasten die je niet zomaar kunt verminderen wanneer je morgen geen inkomsten meer zou hebben. Denk aan je energiekosten, je hypotheek/huur, jaarcontracten, abonnementen etc.

Hoe minder geld je nodig hebt om ‘rond te komen’, des te vrijer je bent.

8. Reis

Je kunt meer vrijheid kopen door een deel van je geld te besteden aan reizen. Ga op vakantie, reis de wereld rond, voel je vrij, ontmoet nieuwe mensen en beleef interessante avonturen. Er zijn reizen te ontwerpen voor ieder budget. Dus spring in de trein, bus, auto of het vliegtuig, ga de wijde wereld in en geniet van dat heerlijke vrije gevoel!

9. Reis compact

Hoe minder je meebrengt des te vrijer je je zult voelen. Probeer niet ieder scenario af te dekken. Neem alleen de essentials mee. Met een lichtere bepakking kun je meer zien van de stad die je bezoekt en wordt je reis flexibeler en meer ontspannen. Investeer dus in een goede maar compacte reisuitrusting en ervaar hoeveel vrijheid dit je geeft. Lees ook eens mijn artikel over ultra light backpacken.

10. Mediteer en voel je tevreden

Door vaker te mediteren zul je je gratis vrijer voelen. Sterker nog, het zal je ook helpen om minder materialistisch te worden en zo dus veel geld te besparen. Precies, mediteren bespaart geld. Je leert om te genieten van het leven zoals het komt en maakt je minder druk om kleine dingen. Dat is enorm bevrijdend.

11. Investeer in mensen

Je kunt vriendschappen niet kopen. Maar je kunt je geld wel gebruiken om te genieten samen met de vrienden in je leven. Sterke vriendschappen zijn ontzettend belangrijk voor een gelukkig leven. Door samen leuke dingen te doen en plezier te beleven maak je de banden met je vrienden sterker. Dat kost geld, maar dat geld is altijd goed besteed.

12. Werk minder

Minder werken kost geld. Maar het geeft je ook iets waardevols terug: meer tijd. Meer tijd voor jezelf, voor je gezin, voor je vrienden en familie. Ja, je levert er financieel mogelijk op in. Maar de kans is groot dat je je levenskwaliteit kunt verhogen. Soms scheelt het niet eens zo veel in inkomen. Doe in zo’n geval je best om extra te besparen op vaste lasten, zodat de klap minder groot is.

Maak de berekening en overleg de opties. Wie weet is er meer mogelijk dan je dacht!

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test