Momentum is een denderende trein
Wanneer je momentum hebt dan heb je te maken met een periode waarin duidelijke veranderingen zichtbaar zijn. Dingen zijn in beweging gezet, en zodra het momentum oppakt kun je het haast niet meer tegenhouden. Dingen veranderen zonder dat je er nog heel hard aan hoeft te werken.
Je kunt momentum zien als een denderende trein. Het kost een hoop tijd én energie voordat hij op gang is, maar als hij eenmaal rijdt dan kan de trein in korte tijd grote afstanden afleggen met relatief weinig energie.
Het idee van momentum kun je gebruiken om je doelen te bereiken. Niet zozeer in de periode dat alles op rolletjes lijkt te lopen (wanneer er duidelijke veranderingen zichtbaar zijn), maar juist in de moeilijke periode ervoor. De periode waarin het lijkt alsof niets wat jij doet effect heeft.
Start met blazen tegen de lamp
Je hebt als kind vast weleens tegen een hanglamp geblazen. Bijvoorbeeld een lamp die boven een eettafel hangt. Je verveelt je en je blaast tegen de lamp om te kijken of deze in beweging komt.
Stel je voor dat je blaast tegen een grote, zware hanglamp met een dikke glazen lampenkap. De eerste keer dat je blaast beweegt de lamp een klein beetje. Je hebt aardig hard geblazen, maar het resultaat is maar klein. Je wacht tot de lamp weer naar je toe is geslingerd, en nét wanneer de lamp van je af begint te bewegen blaas je opnieuw.
Je blaast net zo hard als de eerste keer, maar dit keer lijkt je inspanning veel meer effect te hebben. De lamp beweegt verder en met hogere snelheid. Als de lamp weer naar je toe slingert blaas je opnieuw, en opnieuw lijkt de invloed groter. Iedere keer dat je blaast bouw je voort op de energie die je al geïnvesteerd hebt. En steeds wanneer je dit doet bouwt de beweging van de lamp meer momentum op, tot deze op een bepaald moment heftig heen en weer slingert dankzij jouw adem.
Het opbouwen van momentum vereist consistentie en tijd. Dus hoe ga jij blazen tegen jouw lamp? Hoe ga je ervoor zorgen dat je momentum creëert rondom jouw doelen?
Denk in kleine stapjes
Zoals het voorbeeld van de lamp zijn er nog talloze andere voorbeelden te bedenken zoals een vliegwiel, een schommel met daarop je nichtje, een groot schip, een trein en zelfs je eigen auto. Het kost tijd en energie om de boel een klein beetje in beweging te brengen. Als de beweging er eenmaal is kost het steeds minder moeite om de beweging vast te houden en te versnellen.
Hoe helpt dit bij het bereiken van je doelen? Steeds wanneer jij een klein stapje zet richting je doel bouw je momentum op. Je hebt tegen de lamp geblazen, er is beweging ontstaan. Wil je deze opgebouwde momentum vasthouden, en gebruiken om zo steeds sneller vooruit te komen? Zet dan direct de volgende stap, en de volgende, en de volgende.
Zorg voor een constante, consequente inspanning van jouw kant. Je hoeft niet extreem hard te werken, je moet simpelweg de trein op gang krijgen. Laat je je momentum wegglippen (dit gebeurt wanneer je na een paar keer blazen stopt met blazen), dan komt de lamp stil te hangen en moet je weer helemaal opnieuw beginnen.
Kun je je momentum echter vasthouden, dan zul je merken dat je steeds makkelijker vooruit komt. Je bouwt voort op de energie die je eerder hebt geïnvesteerd. Je profiteert van je kleine stapjes die je eerder hebt gezet en vergroot hiermee je snelheid. En hoe hoger je snelheid, des te sneller en moeitelozer je je doelen kunt bereiken.
Meer tips om je doelen te bereiken
Momentum is een natuurverschijnsel dat je in je voordeel kunt gebruiken. Blijf blazen, blijf duwen, blijf werken en zie hoe je steeds sneller en sneller vooruit komt.
Wil je meer tips om je doelen te bereiken, te stoppen met treuzelen, gemotiveerd te blijven en uit te vinden wat je nu echt wilt met je leven? Bekijk dan eens ons eBoek…
Reacties
Leuk stukje over momentum.
Beste Jelle, ik ben je dankbaar voor je inspanningen het leven van mensen simpeler en gelukkiger te maken, ik heb er heel veel aan, na jarelange psychotherapie en daarna depressie omdat het niet echt heeft geholpen geeft jouw aanpak mij in elk geval hoop op verbetering en meer structuur om mijn problemen aan te pakken. Waar ik nog moeite mee heb is de hoeveelheid informatie. Als je één artikel hebt gelezen komen er onmiddellijk nog een aantal en dan ben ik verward(overweldigd) welke ik moet kiezen omdat mijn energie al jaren erg beperkt is. Maar chapeau voor je geweldige web-site!
Jose ik begrijp wat je bedoelt. Als ik niet uitkijk dan blijf ik steeds weer een ander artikel lezen. Je kan echter niet Jelle hier iets over ‘verwijten’. Het wil alleen maar zeggen hoe goed en lekker leesbaar hij alles beschrijft. Tip:lees max 3 artikelen per dag. Anders heeft het geen effect door info overload. Neem altijd zelf je verantwoordelijkheid voor je daden in jouw leven. Niemand dwingt jou om door te blijven lezen toch?