Artikel opslaan

“All our dreams can come true,
if we have the courage to pursue them.”

Walt Disney

We blijven onze dromen uitstellen

Het zit al een beetje gevangen in de naam die we eraan geven: dromen. Dromen blijven vaak een beetje wazig. Vage plannen en ideeën voor de toekomst die – net als onze nachtelijke dromen – zelden echt concreet worden.

”Ja, ooit ga ik wel eens voor mezelf beginnen” of ”Ik droom er weleens van om een paar maanden door Azië te reizen”.

Dromen zijn precies dat – vage flarden in ons hoofd totdat we ze concreet maken. Pas als we onze dromen concreet maken beginnen ze echt in beeld te komen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Grote dromen zijn vaak verrassend klein

Soms hebben we dromen die écht drastisch zijn. Zoals wisselen van beroep, emigreren, langdurig reizen, verhuizen of een compleet andere levensstijl uitproberen.

Maar weet je wat? De meeste dromen die we koesteren zijn veel minder heftig dan dat. En vaak zijn we verrast over de haalbaarheid van onze grootste dromen.

Veel van onze dromen vereisen niet veel geld en soms zelfs verrassend weinig moeite. Het enige dat ze nodig hebben is een vonkje om het lontje te ontsteken. Een beetje aandacht en focus. Een stevige intentie is vaak genoeg om het gros van je dromen te realiseren.

Bijvoorbeeld – als ik een overzicht maak van mijn dromen op dit moment dan zijn dit dingen die naar voren komen:

  • Meer tijd doorbrengen met vrienden en familie. En meer leuke dingen met ze doen om samen mooie herinneringen te maken.
  • Mezelf ontwikkelen tot goede spreker en mezelf zonder problemen presenteren op video, in de media en op het podium.
  • Vader worden.
  • Eén keer in mijn leven ‘echt fit’ worden, en uitzoeken of ik manieren kan vinden om meer sport in mijn leven te integreren met minder moeite.
  • Meer tijd doorbrengen in de buitenlucht.
  • Meer tijd nemen om aan mezelf te werken.

Als ik deze lijst bekijk dan zijn een paar dingen heel duidelijk:

  1. Er is geen duidelijke reden om deze dromen uit te blijven stellen. De meeste kosten weinig geld en vragen vooral om wat tijd.
  2. Sommige dromen kunnen gecombineerd worden. Ik kan bijvoorbeeld sporten in de buitenlucht met vrienden. Drie dromen in één klap!
  3. Geen van deze dromen is echt heel uitdagend. Ze kunnen binnen een kwartaal worden gerealiseerd, met uitzondering van vader worden in ons geval (maar de adoptieprocedure loopt ondertussen gestaag door).

Maak eens zo’n lijstje voor jezelf. Vraag jezelf af: ”Waar zou ik nou echt blij van worden? Wat wil ik? Wat zou ik doen als ik meer tijd en/of geld had?”

Hoewel er natuurlijk grote veranderingen in je lijst kunnen staan, zul je zien dat veel van je dromen verrassend behapbaar zijn. En dat is fijn, want dat geeft je een hoop mogelijkheden om in beweging te komen.

Zo maak je een plan richting je dromen

Zodra je je dromen uit de wazigheid hebt getrokken worden het ineens doelen. Doelen zijn veel concreter en kunnen worden gerealiseerd door actie te ondernemen.

Met andere woorden: je kunt je dromen waarmaken door gewoon de juiste stappen te zetten. En dat is best een tof idee. Want dat betekent dat je gewoon een plan kunt maken om je leven nog leuker te maken.

En het maken van zo’n plan (en het zetten van de eerste stap) is alsof je het lontje aansteekt. Je intentie zet je in beweging. En dat is vaak alles wat je nodig hebt om je droom te realiseren.

Bijvoorbeeld: ik kan gewoon een plan maken om fitter te worden. En als ik me aan dit plan houd dan zal ik vanzelf de resultaten krijgen die ik zoek. Mocht het plan niet werken, dan kan ik het plan aanpassen. Net zolang totdat mijn droom is gerealiseerd.

De uitdaging zit hem niet in het plan, maar in de intentie. De vraag is: hoe graag wil ik dit? Als ik het niet écht wil, dan zal er niet veel gebeuren. Maar zodra ik besluit dat de tijd rijp is, dan ben ik niet meer te stoppen.

Steek het lontje aan

Dus kijk eens naar je lijst. En vraag je af: ”Welke van deze dromen wil ik écht realiseren? Welke is het meest belangrijk voor me op dit moment?”

Start daar. Bedenk een eerste stap en voer die stap uit. Maak het realiseren van deze droom de focus van je kwartaal. Plan tijd in om eraan te werken en blijf stappen vooruit zetten. Wordt het lastig? Maak je stappen dan kleiner.

Want weet je – als je niet in actie komt gebeurt het nooit. Andere mensen gaan jouw dromen niet voor je realiseren. Dus begin gewoon. Blijf je dromen niet uitstellen, kom in actie. Want door te doen word je wijzer. En door je dromen te realiseren leer je vanzelf in welke richting je je wilt ontwikkelen. En ondertussen maak je je leven steeds leuker en start je een opwaartse spiraal op.

Maak een plan en begin gewoon ergens.
Kom in actie – uitstellen kan altijd nog. 😉

Tackel je uitstelgedrag voor eens en altijd

Kom je vaak vast te zitten bij het waarmaken van je dromen? Laat me je dan helpen met mijn praktische online cursus tegen uitstelgedrag.

Ontdek hoe duizenden soChicken lezers hun uitstelgedrag onschadelijk maakten met de praktische lessen en verfrissende inzichten. Het werkt keer op keer – ook voor jou.

Lees meer en start vandaag nog…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test