Samen in gesprek met jezelf
De meeste mensen luisteren niet. Ze wachten op hun beurt. Ze praten wel met de ander, maar ze voeren een gesprek met zichzelf. Een voorbeeld:
“Ik heb vanmiddag een heel leuk lunchzaakje gevonden in de stad!”
Een goede luisteraar zou vragen stellen. “Oh wat leuk, waar precies?”, “En wat hadden ze voor gerechten op de kaart?”, “Wat vond je er precies zo leuk aan?”
Een goede luisteraar laat de ander uitpraten en rustig vertellen over haar ervaring in het leuke lunchzaakje. Een slechte luisteraar, die vooral in gesprek is met zichzelf, geeft antwoorden met de volgende strekking:
“Leuk, ik heb vorige week ook op zo’n leuke plek geluncht!” En terwijl de ander vertelt over de gerechten op de kaart, zegt de slechte luisteraar: “Ja, bij dat zaakje waar ik was hadden ze ook broodjes kip, heel lekker!”
De voordelen van beter luisteren
Het bovenstaande voorbeeld lijkt onzinnig, maar er is een belangrijk verschil. De meeste mensen luisteren niet naar anderen. Ze halen de verhalen van anderen langs hun eigen filters, en koppelen terug wat zij hebben meegemaakt. Of erger nog: wat zij hebben gehoord van andere mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.
Luisteren is een geweldige eigenschap. Zodra jij beter wordt in luisteren, word je direct een betere vriend/partner/vader/moeder/zakenpartner of vreemde op straat. Luisteren is niet altijd makkelijk, maar het helpt je de kwaliteit van al je relaties te verbeteren. En dat is ontzettend waardevol.
De wereld zit niet te wachten op praters. De wereld wacht op luisteraars. Op mensen die je het gevoel geven dat je ertoe doet. Dat je belangrijk genoeg bent om gehoord te worden. Mensen bij wie je je verhaal kunt doen, die je in je waarde laten.
Zo word je een betere luisteraar
Beter leren luisteren is niet moeilijk. Maar je zult het niet in één dag onder de knie hebben. Daarbij zul je merken dat het bij sommige mensen beter lukt dan bij anderen.
De onderstaande tips helpen je een betere luisteraar te worden. Het is een van de eigenschappen die ik de afgelopen maanden steeds verder ontwikkel, en de resultaten zijn al snel te merken.
- Verhef goed en actief luisteren naar mensen als hoogste prioriteit zodra je in een conversatie raakt.
- Houd je gedachte in het moment. Dwaal niet af. Zodra jij afdwaalt, is dat direct te zien aan je lichaamstaal. Ik heb het meteen door als mensen mijn verhaal zat zijn. Dat geeft me meestal geen goed gevoel, en ik probeer dat bij anderen te voorkomen.
- Laat de ander praten. Praat niet constant over jezelf. Stel vragen en laat de ander het woord doen. Je mag heus wel over jezelf praten, maar houd het kort. Je voelt vanzelf aan of je te maken hebt met iemand die echt interesse in je heeft, en of er ruimte is voor jouw verhaal.
- Luisteren is een geweldige manier om liefde te verspreiden. Geef aandacht zonder het terug te verwachten. Jij bent je aan het ontwikkelen, dat wil niet zeggen dat andere mensen ook betere luisteraars willen worden. Sommige mensen zullen nooit vragen naar jouw verhaal. Dat is dan zo.
- Luister. Probeer niet elk verhaal aan te vullen met jouw meningen, ervaringen en inzichten. Probeer niet een overtreffend voorbeeld te vinden. Luister gewoon.
- Maak er geen wedstrijd van. Wacht niet op je beurt om te praten. Laat bewust een korte stilte vallen nadat iemand klaar is met praten. Dat creëert rust en vertrouwen, aangezien de ander niet bang hoeft te zijn dat jij hem of haar in de rede zult vallen.
- Maak geen zinnen af. Dat is de meest irritante eigenschap op aarde. Vooral als je dénkt dat je weet wat de ander wil gaan zeggen, en constant de zin verkeerd afmaakt. Laat de ander zijn zinnen afmaken. Geen haast.
- Excuseer je als je even iets anders moet doen, of even aan iets anders moet denken.
- Zet je mobiel op trillen, en onderbreek een gesprek niet vanwege een lichtgevend scherm. Geef de face-to-face conversatie hogere prioriteit. Doe alsof je mobiel niet bestaat, dan geef je je gesprekspartner het gevoel dat hij of zij ontzettend waardevol is.
- Ontdek hoe leuk het is om te luisteren. Het is uiteindelijk veel leuker dan over jezelf praten. Door te luisteren leer je meer, creëer je meer waardevolle momenten en wordt je wereld veel rijker.
- Over jezelf praten is als fastfood. Lekker, en geen probleem voor af en toe. Maar als je het constant doet dan wordt het schadelijk.
- Maak echt oogcontact.
- Overdreven knikken, ‘Uhuh’ en ‘Ja’ zeggen is niet actief luisteren. Dat is irritant, en geeft de ander de indruk dat je ze in de rede wilt vallen.
- Maak er een punt van om niemand meer in de rede te vallen. Laat mensen uitpraten. Dat vinden mensen heerlijk.
- Merk hoe de kwaliteit van je vriendschappen toeneemt, en hoe je er op termijn meer plezier aan beleeft.
Luisteren is waardevol
Luisteren is waardevol. Hoe beter je er in wordt, des te waardevoller je zult zijn voor de mensen om je heen. En, des te hoger de kwaliteit van je relaties zal worden.
Je zult mensen tegenkomen die zoveel honger hebben naar aandacht, dat ze alleen over zichzelf praten. Dat is soms moeilijk. Aan de andere kant is het fijn dat jij er voor ze kunt zijn.
Je zult ook mensen tegenkomen die beter luisteren dan jij, waardoor je plotseling veel over jezelf zult praten. Allemaal prima. Het is vooral waardevol om je bewust te worden van je luister-skills, en ze stap voor stap te ontwikkelen.
Mensen die luisteren zijn zeldzaam en ontzettend waardevol. Laten we ons best doen om goede luisteraars op zijn minst minder zeldzaam te maken!
Leven met minder gedoe
Gedoe is vermoeiend. En hoewel er altijd wel een bepaalde mate van 'gedoe' zal zijn in ons leven, kunnen we een hoop doen om het minder te maken.
Want zou het niet heerlijk zijn als je het gevoel had dat je je leven daadwerkelijk enigszins onder controle had?
In deze Bundel behandelen we vijf stappen die je kunt zetten om je leven te stroomlijnen zodat het lekkerder loopt.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Ik merk dat het vooral moeilijk wordt als je iemand al een hele tijd niet gezien hebt… je wil dan vaak tegelijk horen hoe het met die persoon is én tegelijk vertellen wat jij meegemaakt hebt. Enfin, dan wordt het vaak pingpong :) maar zo’n gesprekken kunnen ook best fijn zijn ^^
Vorige week nog zo’n gesprek gehad, en als ik dan achteraf bij mezelf wil nagaan of ik wel goed geluisterd heb dan probeer ik mij te herinneren wat de ander gezegd heeft… als ik dat niet kan is het een teken dat ik meer met mezelf bezig geweest ben, als ik het wel kan was ik een goede luisteraar (evt. zoals vorige week in combinatie met een goede actieve gesprekspartner).
(ps: ik ben een vrouw, mss daarmee :))
Mooi artikel. Ik heb nog een aanvulling (niet van mezelf maar ergens gelezen)
Luister om te begrijpen en niet om te reageren.
Heerlijk zo’n aanzet tot luisteren.
Ook als ik aan het chatten ben, zal ik regelmatig typen: ik luister…
Omdat het anders lijkt alsof ik niet reageer terwijl de ander een tekst typt.
Pas als er na een paar seconden niets meer komt of het verhaal duidelijk ‘af’ is, ga ik vragen stellen. Ook online kun je dus luisteren!
Dank je Jelle.
Goed stuk! Ik vind het altijd heerlijk om te luisteren. Mijn eigen verhalen ken ik toch al, dus die hoef ik niet nog een keer te horen. Je leert daarnaast veel of anderen en overige zaken. En dat van die zinnen afmaken is inderdaad het meest irritante wat er bestaat. Mijn schoonmoeder heeft hier altijd een handje van… Beginnen met het verkeerde woord, deze omvormen naar het juist woord en gelijk volmondig ‘Ja,ja, precies’ zeggen. Eerst kon ik mij er heel erg aan irriteren, nu kan ik er eigenlijk wel om grinneken.
bedankt voor je verhaal. ik heb dit ook een tijdje geprobeerd. merkte alleen wel dat ik inderdaad een van de weinige was en dat mijn gesprekspartners weinig geïnteresseerd waren in mijn verhalen en niks vroegen en alleen maar over zichzelf begonnen. het irriteerde mij nogal… ik voelde me daardoor onbelangrijk, net alsof ik alleen maar gaf en niks kreeg. Dit heeft met verwachtingen te maken en dat is inderdaad mijn valkuil, maar werd er op dat moment niet happy van. misschien nu nog maar een keer proberen (of bij andere gesprekspartner :-)).
Erg waardevol artikel. En een goede reminder.
Wat is het allemaal weer herkenbaar, Jelle. Ik weet het allemaal zo goed, maar het is zo moeilijk om af te leren. Af en toe verontschuldig me achteraf dat ik zo druk was tegen iemand die op bezoek was. Ik weet dat ik wat meer anderen moet laten uitpraten en naar hun verhaal moet luisteren. Soms lukt het me als ik me erop concentreer en dan voel ik me achteraf heel gelukkig en tevreden, hoe raar het ook klinkt. Ik ben blij hier weer eens over gelezen te hebben en ga weer eens aan de slag met je positieve tips.
Groetjes, Annemie.
Precies het juiste moment. Dit weekend kwam de boekenlijst van het Utz. met het gebruikelijke stukje vooraf. altijd erg mooi , interessant en passend bij het thema van die week (Utz.verzendantiquariaat)Dit keer had ze het over de overwaardering van het extraverte kind op school. Ze sprak over hoe prettig het zou zijn als de prater eens zou luisteren. Ik zelf ben een prater; met grote graagte. Er is ook veel te vertellen en vertellen is één van m’n lievelingsbezigheden. Ik ben er goed in…hoort bij m’n persoon en daar is m’n werk ook heel passend bij. Niks mis mee…..tot op zekere hoogte (en ook daarboven :). ) maar ik voel me aangesproken. Door de schrijfster van het stukje….want waarom een overwaardering voor een duidelijk enthousiast kind….waarom geen gelijkwaardige waardering? En ook…..je kunt veel missen als je altijd aan het woord bent. Wonend in een land waarvan ik de taal verre van machtig ben, is het meer mogelijk om te observeren…..het is prachtig om zo de ‘portretten’ te zien komen; langzaam , als bij het ontwikkelen van een foto. Echt mooi om processen tussen mensen gewaar te worden….lichaamstaal te zien. En, doordat ik niet veel kan zeggen, valt me soms de liefste aandacht te beurt. Wonen in een land dat het jouwe niet is en waar de taal een barriere vormt, is niet eenvoudig en soms erg eenzaam. Maar het biedt soms (en eigenlijk best vaak) onverwacht mooi en ontroerend menselijk contact; in een aanraking, een oogopslag, een groet. Ik ga oefenen op je materiaal, Jelle! Leuk! bedankt.En met een prater te zijn is nog steeds niks mis. En slotte hoef je niet anders te zijn dan je bent. Echter, met bijleren is ook niets fout.
Fijne tips :-)
Luisteren wordt voor mij een hele opgave wanneer iemand dingen voor me invult. Enerzijds heeft dat met mijn manier van feedback ontvangen te maken; ik wil me verdedigen, verklaren nog voor de ander is uitgesproken.
Anderzijds denk ik dat dat ook te maken heeft met t feit dat de spreker op dit vlak meer hoor en wederhoor zou mogen toepassen.
Vaak stellen we sturende vragen om ons punt te bekrachtigen. Een goed luisteraar stelt vragen om echt te willen weten wat de ander drijft.
Luisteren kun je pas wanneer de interesse in de ander oprecht is. Daar moeten soms heel wat °jamaarikdan?° hobbels voor genomen worden. :-)
Luisteren naar een ander gaat beter als je regelmatig Stil bent met jezelf.
Enough said.. ;)
Hoi Jelle,
Wat zijn de oorzaken van veel praten? Waarom praat iemand veel? Is het een blijk van onzekerheid, geen stiltes durven laten vallen, gezien willen worden? Of heb je dan gewoon veel gedachten die je tijdens het praten ordent?
En wat is een goede oplossing om dit minder te doen? Bijv opschrijven wat je wil vertellen? Want ik merk dat ik ook vaak praat om deels m’n eigen gedachten te verwerken. En dat ik tijdens het luisteren vaak gelijk op ideeën kom voor de ander, die ik wil vertellen.
Groet, Annemiek
Het is vaak een combinatie tussen onzekerheid en teveel in je hoofd leven. Als je meer in het moment leeft, kun je rustig naar de ander luisteren zonder continu alles wat er gezegd wordt door de ‘filter’ te halen in je hoofd, en het te projecten op je eigen ervaringen. Door mindfulness te beoefenen wordt je hoofd kalmer, en kun je in rust en kalmte naar iemand luisteren zonder de ander steeds in de rede te vallen. :)
Allemaal zó herkenbaar….Ik ben ook een babbelaar en maak vaak de zinnen van mijn man af tot zijn grote ergernis.
Ik weet dat ik fout ben maar ik kan het precies niet laten. Komt dit omdat ik een zenuwachtig type ben ?
Maar dat komt geloof ik omdat hij traag spreekt en ik integendeel héél vlug praat. Ik ga mijn best doen om jouw advies op te volgen.