Artikel opslaan

Vrijgevigheid kun je trainen

Vrijgevigheid is een geweldige eigenschap om te ontwikkelen. En als je van nature niet zo’n vrijgevig persoon bent, dan is het de moeite waard om je vrijgevigheid te trainen.

Ik heb het idee dat ik meestal vrij gul ben in het dagelijks leven (maar misschien ook niet, het is niet echt aan mij om daarover te oordelen). Maar ik ben het niet van nature op elk gebied.

Zo merkte ik dat ik vroeger niet erg gul was met het delen van (lekker) eten. Dan raakte ik erg gepikeerd als Billy (die zelf makkelijk eten deelt) bijvoorbeeld onaangekondigd een hap van mijn taart pakte. Door bewust te werken aan mijn vrijgevigheid heb ik deze onwenselijke eigenschap gelukkig los kunnen laten.

Vrijgevigheid kun je trainen. Hieronder praktische tips om je mindset te veranderen en vrijgeviger te worden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Materiële zaken zijn niet het belangrijkst

Precies. Als je er zo naar kijkt, dan vind je het automatisch makkelijker om spullen te delen of weg te geven. Simpelweg omdat het niet zoveel voor je betekent.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je nooit iets van betekenis wilt delen, maar wel dat je met deze gedachte minder bang wordt voor schaarste. Hierdoor kun je het delen op gang brengen.

De echt waardevolle dingen in het leven – zoals liefde, geluk, rust, plezier, aandacht en tijd – nemen vaak juist toe wanneer je spullen deelt of weggeeft.

2. Zie het als een uitdaging

Als je merkt dat vrijgevigheid je niet makkelijk afgaat, beschouw het dan als een ontwikkelingspunt. Daag jezelf een beetje uit en zet kleine stapjes naar meer vrijgevigheid.

Ik was dus van huis uit soms bezitterig over mijn eten, dat was mijn uitdaging. Om dat te verminderen deelde ik vaker een lekker taartje met een vriend of vriendin, liet ik mensen van mijn eten proeven en bied ik tegenwoordig juist de lekkerste of laatste stukjes aan anderen aan.

Dat voelt soms een beetje lastig. En dat is precies waarom het goed is. Deel juist op het gebied waar je het moeilijk vindt om te delen, en zet kleine stapjes. Voor je het weet heb je een heleboel vooruitgang geboekt.

3. Zie het als een investering in jezelf

Vrijgevigheid is goed voor je:

  • Vrijgevigheid maakt je minder gehecht aan materiële zaken, waardoor je je rustiger en vrijer voelt.
  • Het geeft je een groter gevoel van verbondenheid met de mensen om je heen.
  • Vrijgevigheid helpt je de banden met dierbaren versterken.
  • Je inspireert mensen in je leven om zelf vrijgeviger te zijn richting jou én andere mensen.
  • Je vrijgevigheid vermindert het gevoel van ‘schaarste’ bij jezelf en bij anderen, waardoor je angst en stress vermindert.
  • Je voelt je blij en gelukkig als je merkt dat je andere mensen blij en gelukkig kunt maken.
  • Je merkt dat delen leuker is dan alles voor jezelf houden.

Je wordt niet vrijgeviger voor je omgeving, net zoals je iemand niet vergeeft om die persoon een plezier te doen. Je doet het voor jezelf. Omdat je er zelf een beter mens van wordt.

4. Zie het als een vergroting van je eigenbelang

Handel je graag uit eigenbelang? Handelen uit eigenbelang wordt vaak gezien als het tegenovergestelde van vrijgevigheid. Maar ik zie het anders. Want wat gebeurt er als je eigenbelang veel breder trekt, en daar vervolgens naar handelt?

Bijvoorbeeld: ik gooi geen plastic verpakkingen op de grond, want ik woon ook op deze planeet, en het is ook in mijn belang dat deze niet vervuild raakt. Of: als ik vrijgeviger ben kan ik een positieve impact hebben op de levens van de mensen in mijn omgeving. Dat is goed voor mij omdat het me blij maakt en voldoening geeft. Dat is ook goed voor mij omdat een gelukkige omgeving mij helpt om beter in mijn vel te zitten.

Vrijgevig zijn en anderen helpen doe je vaak vanuit eigenbelang. Omdat het simpelweg geweldig voelt om te delen. En omdat je hiermee een liefdevolle leefomgeving creëert waarin jij beter kunt gedijen.

En je weet allang dat het zo werkt. Stel dat iemand in je omgeving altijd met een ontzettend lullig cadeautje aankomt op verjaardagen maar wel bakken met geld spendeert aan nieuwe kleding. Of iemand die nooit een rondje geeft in de kroeg of nooit voorstelt om te betalen voor de lunch. Ben je geneigd om veel te delen met zo’n persoon? Om te betalen voor zijn drankjes, om een middag te besteden aan het vinden van een mooi persoonlijk cadeautje? Waarschijnlijk niet.

Wat doe je voor mensen die er altijd voor je zijn, die gul en vrijgevig zijn? Precies, die geef je dolgraag iets terug. Niet omdat je het idee hebt dat het moet, maar omdat je het wilt. Omdat je die persoon het beste gunt en dolgraag met diegene deelt.

Hoe denk je dat je omgeving reageert op jou als je vrijgeviger bent? Precies, de meeste mensen om je heen worden guller en vrijgeviger richting jou. En dat is best een fijne omgeving om in te leven.

5. Echte vrijgevigheid ‘kost’ niets

Vrijgevigheid zit hem niet zozeer in het delen van spullen (hoewel dat zeker belangrijk is). De beste momenten om vrijgevig te zijn ontstaan wanneer je iemand kunt helpen door gul te zijn met jouw tijd en aandacht. Dit zijn namelijk de enige echte kostbaarheden in een mensenleven.

Toen mijn nicht in een burn-out terecht kwam, compleet met heftige paniekaanvallen, ontstond er een situatie waarin ze een tijdje niet veel meer kon dan op de bank zitten. Ze kon niet praten, ze kon nauwelijks functioneren. De draadjes waren echt doorgebrand.

Mijn nicht vertelde me later hoe dankbaar ze was voor de hulp van een goede vriendin. Wat had die vriendin gedaan? Ze kwam simpelweg naast mijn nicht op de bank zitten. Ze zette thee en ze las een tijdschrift. Ogenschijnlijk deed die vriendin niets, maar voor mijn nicht maakte het een wereld van verschil.

Waarom? Omdat iemand de tijd nam om aandacht aan haar te besteden. Ook al had ze zelf niets te bieden op dat moment. Iemand besloot om bij haar te zijn, om er zeker van te zijn dat ze niet alleen was en om te checken hoe het gaat.

Niemand had haar op dat punt in haar leven kunnen helpen met cadeautjes, met een doos chocolade of een gezellig plantje. Als het erg echt op aankomt zijn al die dingen waardeloos. Waar we echt behoefte aan hebben is tijd en aandacht van de mensen om ons heen.

En omdat iedereen om ons heen drukdrukdruk is, wordt het delen van je tijd en aandacht extra waardevol. Dat is het gebied waar je écht vrijgevig kunt zijn, zelfs zonder dat het je iets ‘kost’. De beste dingen in het leven zijn gratis. Tijd om dat te laten zien aan de mensen in jouw leven!

Wil je beter worden in het delen van je aandacht? Werk dan ook absoluut aan jouw luister-skills. Best makkelijk en ontzettend waardevol.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test