Artikel opslaan

Beter worden met mensen

Omgaan met mensen is niet voor iedereen een tweede natuur. Sommige mensen trekken andere mensen als een magneet naar zich toe, terwijl anderen er meer moeite voor moeten doen om hun relaties goed te houden.

Het leuke is echter dat je kunt werken aan je ‘people skills’, en zo relaties in je leven sterker, leuker en bevredigender kunt maken. Het is niet moeilijk om veel beter te worden met mensen. Hieronder vind je een aantal simpele stappen die je vandaag nog kunt zetten!

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Geef mensen de eerste prioriteit

Oké, dit was voor mij een vrij nieuw inzicht. Nog niet zo lang geleden gaf ik de hoogste prioriteit aan mijn werk, en aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik was een van die mensen die pas twee dagen later reageert op een berichtje. Ik zag sociale interactie regelmatig als gedoe, vooral als het ging om digitale interactie (zoals iMessage en Facebook).

Maar het is vreemd om de mensen in je leven niet de hoogste prioriteit te geven. Want uiteindelijk zijn het diezelfde mensen die zo’n groot deel van je geluksbeleving veroorzaken. Of je het nu wilt of niet, je leven draait uiteindelijk grotendeels om mensen. Mensen kunnen een enorme hoeveelheid geluk, liefde en plezier in je leven brengen. Maar dat gaat niet vanzelf.

Ontdek eens wat er gebeurt als je mensen, niet spullen of werk, de hoogste prioriteit in je leven geeft. Je zult merken dat mensen je meer zullen waarderen, en dat ze het leuker vinden om bij je te zijn. Je zult ook merken dat je zelf veel meer voldoening gaat halen uit de relaties die je op dit moment met de mensen in je leven hebt.

Je interactie met mensen, hoe klein en onbenullig het soms ook kan met zijn, is belangrijker dan bijna alle andere dingen. Behandel het dus ook zo.

2. Zie jezelf niet als het middelpunt van het universum

Nee, je bent niet het middelpunt van het universum. Ja, wel voor jezelf. Maar niet voor alle mensen om je heen. Zij zien vooral zichzelf als het middelpunt van het universum.

De dingen die jij interessant vindt, vindt niet iedereen interessant. Jouw mening is niet perse de waarheid. Jouw manier is niet per definitie de beste manier en zeker niet de enige manier.

Dus stop met praten. Stop met het doordrukken van jouw mening, van jouw wil. Het is niet het belangrijkst wat jij wil, niet als je iets wilt leren van de mensen om je heen. Niet als je wilt groeien, ontdekken, je leven wilt verrijken.

Dus luister. Wees nieuwsgierig naar de denkbeelden van anderen, en kijk wat je ervan kunt leren. Oordeel niet, probeer niet alles wat mensen zeggen te ‘toetsen’ aan jouw mening. Sta open voor anderen. Als mensen bij jou het gevoel hebben dat ze gehoord worden, dat ze op prijs worden gesteld en dat ze belangrijk voor je zijn, dan zullen ze dolgraag met je omgaan. En dat zal je helpen je relaties verder te verdiepen, en er allebei meer voldoening uit te halen.

3. Laat merken dat je van de ander houdt

Liefde is niet vanzelfsprekend. Ook niet voor de meest belangrijke mensen in je leven. Het lijkt niet nodig om je waardering te laten blijken, omdat iedereen toch ‘wel weet’ hoe fijn we het allemaal vinden om bij elkaar te zijn.

Maar toch is er een lichtjaar verschil tussen van iemand houden, en aan iemand laten blijken dat je van diegene houdt.

Een klein berichtje, een knuffel, wat meer complimentjes en bedankjes doen wonderen. Iedereen vindt het fijn om gewaardeerd te worden. Dus waarom zou je de liefde, dankbaarheid en waardering die je voelt niet uitspreken?

Als ik tegen mijn vrienden vertel hoe geweldig ik ze vind, beginnen ze te stralen. En dat terwijl ik iets zeg dat ik erg vanzelfsprekend vind. Het zijn mijn vrienden, natuurlijk vind ik ze geweldig. Maar het is zo fijn om af en toe waardering te ontvangen. Want wat heb je eraan als iedereen je waardeert, maar niemand het je ooit laat blijken?

Word een warmer persoon door een spoor van liefde achter te laten, overal waar je gaat. Wees niet bang om je waardering over mensen uit te spreken, ook al voelt het soms awkward. Het wordt op prijs gesteld, en je creëert magische momenten met weinig moeite.

4. Wees geduldig, liefdevol en betrokken

Als je een gehaaste indruk maakt wanneer je met mensen praat, dan wek je de indruk dat andere dingen voor jou belangrijker zijn dan praten met die persoon. Dat is geen goed uitgangspunt voor een goede relatie.

Een betere basis is rust, geduld en wederzijds respect. De mensen in je leven kunnen een enorme bron van geluk zijn. Maar dan moet je ze wel de aandacht geven die ze verdienen. Dat lukt niet als je afwezig en gestrest bent.

Neem je tijd voor de mensen in je leven. Tijd om van ze te genieten, om ze te leren kennen, te helpen, plezier met ze te maken en betrokken te blijven in hun leven. En zodra je merkt dat je te gehaast bent om een schijnbaar ‘onbelangrijk’ gesprekje te voeren, stop jezelf dan. Er is bijna altijd tijd om mensen de aandacht te geven die ze verdienen. Haal diep adem, en haal jezelf terug naar het moment.

5. Leer vaker nieuwe mensen kennen

De meeste mensen leren hun goede vrienden kennen in hun jeugd, en naarmate ze ouder worden houden ze steeds minder vrienden over. Logisch. Vriendschappen verwateren, mensen groeien uit elkaar. Iemand die nu bij je past kan over tien jaar niet langer bij je passen, dat is hoe het gaat.

Daarom is het belangrijk om je hele leven lang nieuwe mensen te ontmoeten. Want, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het heel goed mogelijk om vriendschappen te sluiten op latere leeftijd. Sterker nog, het is bijna essentieel om vrienden te blijven maken als je jezelf altijd wilt omringen met fijne, lieve en inspirerende vrienden.

Het enige dat je nodig hebt om vrienden te worden met iemand is een leuke klik, een paar gemeenschappelijke interesses en de bereidheid om tijd en aandacht in elkaar te steken. De meeste mensen vinden het leuk om nieuwe vrienden te maken. Het probleem is alleen dat mensen het moeilijk vinden om nieuwe mensen te leren kennen. Daag jezelf uit om regelmatig nieuwe mensen te ontmoeten, en beschouw iedereen die je ontmoet als een potentiële vriend. Niet als iemand om zenuwachtig voor te zijn.

Nieuwe mensen ontmoeten is niet iets voor jonge mensen. Het is voor alle mensen. En het is ontzettend waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en mogelijk zelfs voor je levensgeluk.

Zo word je nog beter met mensen

Vind je het moeilijk om gesprekken aan te knopen met vreemden? Zou je graag meer tips hebben om zo’n persoon te worden die zich altijd weet te omringen met leuke mensen? In deze praktische eCursus vind je tips om je sociale zelfvertrouwen te vergroten en zo veel beter te worden met mensen. Lees meer…

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test