Artikel opslaan

1. Je bent leuker als je relaxed bent

Stuk voor stuk somde ik alle voordelen op die ik ervaar als ik ontspannen ben. Mijn vriendin Sanne luisterde en knikte instemmend.

Als ik ontspannen ben…

 • dan ben ik productiever;
 • ben ik gelukkiger;
 • is het makkelijker om overzicht te houden;
 • neem ik mijn problemen minder serieus;

Sanne viel me in de rede: “… dan ben je veel leuker om mee om te gaan.” Ja – daar heb je vrienden voor. En ze had een punt. Een onrustige, gestreste Jelle is veel minder goed gezelschap.

En dat geldt ook voor jou. Hoe relaxter jij je voelt, des te leuker je bent om mee om te gaan.

Soms lijkt het alsof je het allemaal voor jezelf doet – al dat mediteren, reflecteren, plannen en in het moment leven. Maar je doet iedereen er een gunst mee. Vooral de mensen die het dichtst bij je staan.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Je bent mooier als je anderen niet veroordeelt

Ja, moeilijk. Maar het is waar. Hoe vaker jij negatief praat over andere mensen, des te minder leuk je bent om mee om te gaan.

Natuurlijk voelt roddelen als een manier om te bonden met vrienden. Maar besef dat mensen zich vroeg of laat één vraag stellen: als je met mij roddelt over die mensen, praat je dan ook zo over mij als ik er niet bij ben?

Anderen veroordelen kan een manier zijn om jouw ego, en die van de mensen waarmee je roddelt, een boost te geven. Om een onderscheid te maken tussen ‘zij’ en ‘wij’. En dat heeft zijn functie, maar ook zijn prijs.

Het kan ook anders. Je kunt stoppen met roddelen en oordelen. Je kunt elkaar waarderen zónder anderen naar beneden te halen. Je zelfvertrouwen boosten zonder negatieve woorden. En liefde, waardering en respect verspreiden onder de mensen in je leven.

3. Je wordt gewaardeerd als je anderen waardeert

Kleine gebaren maken een groot verschil. Zoals onthouden wanneer iemand begint aan een spannend nieuw avontuur, en haar succes wensen. Iemand een kaartje sturen bij een belangrijke gebeurtenis. Of op het juiste moment klaarstaan voor de ander.

Laten weten hoeveel iemand voor je betekent. En dat niet alleen zeggen, maar het ook laten zien.

Ook dit werkt twee kanten op. Er zijn maar weinig dingen zo bevredigend als de mensen van wie je houdt helpen en steunen. Je kunt er onwijs veel voldoening uit halen.

Vraag je af: ”hoe kan ik haar leven iets beter maken?” Stuur een lief berichtje, geef een cadeautje, ga even langs en wees er voor diegene op het juiste moment.

4. Je bent uniek als je dit kunt schenken

De meeste mensen:

 • Leven vooral in hun hoofd;
 • Zijn geabsorbeerd in hun eigen problemen;
 • Luisteren nauwelijks, maar wachten op hun beurt om te praten.

Ik weet dat ik vroeger zo leefde. En ik zie dat veel mensen zo het grootste deel van de tijd door het leven gaan.

Er is niets mis mee, maar het kan beter. Want door uit je hoofd te stappen wordt het leven veel kalmer en magischer. En niet alleen voor jou. Want mensen die écht aandacht hebben voor anderen zijn schaars.

Stel je voor dat je iemand bent die:

 • De ander laat uitpraten;
 • Aandachtig luistert;
 • De ander niet veroordeelt;
 • Zich verplaatst in de ander, gerichte vragen stelt en gepaste anekdotes deelt;
 • Niet de neiging heeft om dit moment ‘vast te leggen’ of te delen op social media.
 • De tijd neemt en de ander niet opjaagt. Niet op zijn telefoon of horloge kijkt en de ander het gevoel geeft dat hij het meest belangrijke in jouw wereld is op dit moment.

Precies – dan geef je een prachtig geschenk. Aandacht is zeldzaam. En dat schermpje in je broekzak maakt het elke dag zeldzamer. Als je zonder afleiding kunt verbinden met een ander dan vorm je een onmisbare zonnestraal in de levens van anderen.

Dat – en je verbindt met je dierbaren als nooit tevoren. Met rust, liefde en aandacht worden je relaties beter en haal je er veel meer voldoening uit.

Je moet eerst voor jezelf zorgen

Als jij geen suiker hebt, dan kun je mij geen kopje suiker geven. Als je geen liefde voor jezelf hebt, dan kun je mij geen liefde geven.

Pas als je zelf gelukkig, kalm en liefdevol bent kun je je rijkdom delen. Je offert jezelf niet op. Nee – je emmer loopt over. En overal waar je gaat deel je liefde, aandacht en kalmte.

Een liefdevolle omgeving begint bij jezelf. Bij zelfliefde, zelfcompassie en zelfvertrouwen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test