Artikel opslaan

Digitale hostels en blauwe gezichten

De ervaren reizigers zijn er niet van gecharmeerd. In hostels overal ter wereld is de dynamiek veranderd. Waar de gemeenschappelijke ruimtes vroeger plekken waren om nieuwe mensen te leren kennen, tips uit te wisselen en je belevenissen van de dag te delen – lijken ze nu veranderd in sociale woestijnen.

Ja, er zijn mensen. Hun gezichten worden blauw verlicht door digitale pixels. En ja, er wordt nog steeds gepraat. Met mensen op duizenden kilometers afstand, via Skype of FaceTime.

Technologie verandert ons gedrag. Vaak dient het ons. Soms schaadt het ons.

En op het moment dat een etentje met een dierbare vriendin keer op keer wordt onderbroken door een knipperend scherm weet je dat het tijd is om bij te sturen.

Minder schermtijd, meer mensentijd.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Het gaat om de relaties

Precies. Goede relaties zijn een cruciaal onderdeel van een fijn leven. Het hoeven er niet veel tijd zijn. Maar je moet écht kunnen verbinden met een paar mensen om voldoening te ervaren.

En die schermen helpen daar niet altijd bij.

Dat ligt niet aan de schermen of aan de apps. Het ligt aan ons. We zijn té sociaal, te fijngevoelig, te afhankelijk van connectie om het te laten verdunnen door technologie.

Ja, het stelt ons in staat om met mensen te verbinden die we anders niet konden bereiken. En we kunnen met meer mensen verbinden.

Maar toch – het is een stap terug van face-to-face contact. Niet een stap voorwaarts.

Het is als slagroom uit een spuitbus. Het ís slagroom. Het is ‘lekker’. Het is bruikbaar. Maar het niet hetzelfde als versgeklopte slagroom. En dat is wat het voorlopig zal blijven.

Een aftreksel. Hoe goed de techniek ook wordt. Ja, virtual reality gaat het beter maken. Zoals margarine met ‘roomboter smaak’. Het lijkt op dat wat het probeert te imiteren. Maar het blijft een aftreksel.

Aftreksels zijn niet slecht. Mp3 is voor de meeste mensen een prima aftreksel van een live-band. En voor mij is een vegaburger een prima aftreksel van vlees.

Maar menselijke connectie is te belangrijk voor aftreksels.

Zet mensen op de eerste plaats

Heel simpel. Minder naar het scherm kijken, en meer in echte ogen kijken. Minder typen en appen. Meer tijd doorbrengen met fijne mensen.

Je kunt het gevoel krijgen dat de karakters in Gilmore Girls je vrienden zijn. Maar je echte vrienden zitten thuis, waarschijnlijk Gilmore Girls te kijken. En dat terwijl jullie zoveel leukere dingen zouden kunnen doen.

Soms zoeken we een concrete reden om tijd door te brengen met mensen. Maar je hebt geen reden nodig – anders dan dat je geniet van iemands gezelschap.

Wip wat vaker spontaan langs bij mensen met wie je meer tijd zou willen doorbrengen. Maak meer praatjes in de buurt. Prik een afspraak met een vriend(in) waar je al een tijdje aan denkt, maar die je steeds vergeet te bellen.

Maak tijd voor al die lieve mensen. Investeer in je relaties.

  • Luister met meer aandacht.
  • Stel je kwetsbaarder op.
  • Beleef meer plezier.
  • Beleef samen nieuwe dingen.
  • Neem jezelf niet zo serieus.
  • Richt je aandacht op mensen die je een goed gevoel geven.
  • Haal je aandacht weg bij mensen die je leeg zuigen en verplaats het naar de mensen die je blij maken.
  • Doe je best om attent te zijn.
  • Breng meer tijd met elkaar door.

Je kunt menselijk contact niet altijd vervangen door een app. En je hebt het nodig – net als ieder ander mens op deze planeet. Je kunt genoegen nemen met oppervlakkige relaties die worden verstoord door onzekerheden, grote ego’s en tijdgebrek.

Of je kunt kiezen voor kwaliteit. En zo echt voldoening halen uit de relaties in je leven.

Denk er maar eens over na. Stel dat je over een heleboel jaren op je sterfbed ligt. Welke keuze zou je dan het liefst gemaakt hebben. Meer scherm, of meer contact?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test