Artikel opslaan

“Your children need your presence
more than your presents.”

Jesse Jackson

1. Geef zelf een nieuw voorbeeld

Als je – net als ik – vindt dat we best toe kunnen met minder materialisme en verspilling, dan kun je een kleine verandering maken door zelf een ander voorbeeld te geven.

Natuurlijk wil je zoeken naar cadeautjes die passen bij de ontvanger. Maar dat wil niet zeggen dat je iets moet kopen waar je niet achter staat. Het zijn jouw euro’s, dus jij hebt er ook iets over te zeggen.

Zelf vraag ik bijvoorbeeld nooit wat mensen ‘willen hebben’. Omdat er dan bij sommige mensen vooral materialistische wensen komen. ”Ik zag laatst bij de Action een [huppeldepup], dat wil ik graag hebben.”

Ik weet niet wat het is, maar ik word daar nooit zo blij van. Het klinkt bijna als een bestelling – ik ben geen webwinkel.

Dus ik ben eigenwijs, en ga op zoek naar een cadeau waarmee ik het leven van de ontvanger iets leuker probeer te maken, terwijl het ook past binnen mijn kijk op de wereld.

Natuurlijk kun je iemands wensen als richtlijn of inspiratiebron gebruiken. Maar dat wil niet zeggen dat je exact datgene moet kopen wat er gevraagd wordt. Soms is er veel ruimte om zelf iets leuks uit te zoeken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Geef ervaringen

Ervaringen kweken herinneringen. Herinneringen nemen geen ruimte in beslag, hoeven niet afgestoft te worden en blijven een leven lang bij de ontvanger.

Leuke ervaringen maken een leven beter. En als jij iemand zo’n ervaring kunt bieden, dan is dat een prachtig geschenk. Er zijn verschillende manieren om ervaringen cadeau te doen.

  1. Je kunt een cadeaubon geven voor een leuke ervaring. Dit is de makkelijkste manier, maar ook de minst persoonlijke.
  2. Je kunt een ‘voucher’ geven (of maken) voor een ervaring met de intentie om die samen met jou te verzilveren. Zo kun je iemand mee uit lunchen nemen, samen naar de bios gaan of samen een dagje relaxen in de spa.
  3. Je kunt zelf een ervaring organiseren als je een commerciële ervaring niet leuk of te duur vindt. Bijvoorbeeld door een picknick te organiseren en alles te verzorgen voor diegene, door voor de ontvanger te koken of een geheel verzorgd tripje te plannen waarbij jij alles regelt en betaalt.

Over tien jaar ben je allang vergeten dat je een mooie vaas van je zus kreeg voor kerst. Maar die high tea die jullie samen deden zul je nooit meer vergeten. Dat is de kracht van ervaringen.

Tip: veel restaurants, lunch- en koffiezaakjes geven zelf cadeaubonnen uit. Een bon van iemands favoriete zaakje wordt altijd gewaardeerd.

Tip: Geen zin om op te staan? Cadeaubonnen kun je tegenwoordig gewoon online bestellen. Zoals hier op Bol.com.

3. Geef je tijd

Kan iemand je hulp gebruiken? Geef dan je tijd cadeau. Schrijf een leuke kaart, en bied hem aan als ‘voucher’ voor jouw hulp. Misschien bied je jezelf aan als klusser voor een paar dagen. Als tuinier, coach, boodschappenhulp, marketingspecialist of kok voor een dinertje naar keuze.

Zo gaven de buren ons het onvergetelijke geschenk van een origineel handgeschilderd huisnummer. Wij hadden jarenlang geen huisnummer, en de buren hebben op basis van de originele huisnummers in de wijk een mal gemaakt die de buurvrouw vervolgens met de hand op de gevel heeft geschilderd.

Nu wordt onze gevel gesierd met een origineel huisnummer, zoals het er ooit moet hebben gestaan toen het huis werd opgeleverd rond 1870. En elke dag als ik mijn huis binnen ga denk ik aan de moeite die zij voor ons hebben gedaan.

Iemand helpen is niet alleen goedkoop en origineel. Het kan ook een geweldige manier zijn om de relatie te verbeteren en samen waardevolle tijd door te brengen. Denk eens na, hoe zou jij de ontvanger van dienst kunnen zijn?

4. Geef verbruiksproducten

Ik ben gek op verbruiksproducten. Je kunt luxe producten cadeau doen die de ontvanger zelf nooit zou kopen.

Laatst hebben we bijvoorbeeld een enorme set van luxe Belgische biertjes gegeven aan een vriend. Zulk bier is super lekker, maar je gaat het nooit voor jezelf kopen in zulke aantallen. We stelden ook een biologisch superfood pakket samen voor vrienden. Vol met spullen die véél te duur zijn voor dagelijks gebruik, maar ontzettend leuk en lekker om eens te proberen.

Er zijn veel verbruiksproducten die je prima cadeau kunt doen. Denk aan luxe verzorgingsproducten, boodschappen, decadent snoep, luxe chocolade, ambachtelijke kaas, een doosje sjieke thee, streekproducten en ga zo maar door.

Zorg dat je wat inpak folie in huis hebt en gebruik je (biologische) supermarkt, speciaalzaken en drogist als cadeaushop. Ook leuk om te combineren met een bon of kaart voor een leuke ervaring.

5. Geef goede doelen

Ik heb mijn moeder ooit een Kiva voucher gegeven. En dat is leuk, want elk jaar word ik weer gevraagd of ik even wil helpen bij het uitzoeken van een nieuwe dame in Azië of Afrika waar m’n moeder haar microkrediet aan wil verstrekken.

Het kan een beetje pretentieus overkomen als je zomaar geld stort naar een goed doel in iemands naam. Maar als je een leuke insteek kunt vinden dan wordt het al snel een heel leuk cadeau.

Zo kun je kippen, geiten, varkens, koeien, paarden, ezels en zelfs eenden adopteren. Waarbij de ontvanger een soort certificaat ontvangt en een dier een beter leven krijgt.

Zo kun je bijvoorbeeld een kip adopteren en er een doosje biologische eieren van een lokale boerderij bij geven. Een origineel cadeau dat ook nog eens een goed gevoel geeft.

6. Maak het zelf – dat maakt het extra persoonlijk

Ik weet het – zelfgemaakte cadeaus zijn soms ingewikkeld. Aan de ene kant omdat ze duidelijk meer tijd en voorbereiding kosten. Maar ook omdat je moet opletten wat je aan wie geeft.

Als je een kennis of collega ineens overweldigt met een cadeau waar je een maand aan hebt gewerkt dan kan het een beetje ongemakkelijk zijn. Maar als je dat voor een geliefde doet dan valt het zeker in goede aarde.

Een leuke tip is om zelf verbruiksproducten te maken, dat vinden mensen vaak leuk. Bak een taart, maak je eigen jam, chutney of brouw je eigen smoothie.

Waar haal je de tijd vandaan? Zie het gewoon als een mindful hobby project. Doe het omdat je het leuk vindt, omdat je graag je tijd deelt en zie het als een leuk bijproduct dat je er leuke cadeautjes aan over houdt.

7. Geef een Broednest cadeaubon

Een abonnement op het Broednest is één van de fijnste cadeau’s die je iemand kan geven. Je geeft iemand de gelukkige toegang tot een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis.

Wil je ook graag iemand een cadeaubon geven om in een positieve spiraal te komen? Geef dan dit jaar eens een Broednest cadeaubon.

8. Geef minder, niet meer

In sommige relaties merk je hoe de cadeautjes steeds duurder worden. Eerst geef je elkaar een cadeautje van twee tientjes. En een paar jaar later wordt er ineens verwacht dat je veel meer uitgeeft.

Doe niet mee aan de meer is beter mentaliteit. Wat probeer je te bewijzen? Bouw het langzaam af naar een niveau waar jij je beter bij voelt. Stel bijvoorbeeld cadeaus samen waarvan de waarde aan de buitenkant niet zo duidelijk is als bij een cadeaubon of enveloppe met geld.

Een tip is om af te spreken dat je samen iets leuks doet om bijvoorbeeld jullie verjaardagen of kerst te vieren. Ga bijvoorbeeld samen lekker uit eten, kook samen een luxe diner of plan een korte city trip. Dat maakt het een stuk minder materialistisch, en je maakt samen waardevolle herinneringen aan.

9. Doe een swap-dobbelspel

Wij doen met kerst of Sinterklaas vaak een dobbelspel met vrienden. Vroeger stelden we hiervoor een budget, bijvoorbeeld drie cadeautjes van 5 euro per stuk per persoon. Tegenwoordig pakken we het anders aan. We zoeken allemaal waardevolle tweedehands spullen in huis en strijden daar vervolgens om tijdens het dobbelen.

Het is een leuke manier om een paar oude spullen in het spel te gooien. Het houdt de boel leuk en luchtig, en het kost geen dertig euro per stel. Terwijl je soms tóch naar huis gaat met leuke spullen en fijne herinneringen.

10. Geef boeken

Boeken zijn leuke cadeaus. Ze vallen vaak precies in de juiste prijscategorie en ze gaan lang mee. Dat wil zeggen, na het lezen kunnen veel andere mensen er nog plezier van beleven.

Zelf geef ik vaak boeken cadeau die een verandering hebben gemaakt in mijn leven. Natuurlijk moet je oppassen dat je anderen niets opdringt. Maar als je merkt dat de ander enthousiast is over een onderwerp waar jij een tof boek over hebt gelezen, dan kan het een perfect cadeautje zijn.

Ik heb al eens een paar lijstjes samengesteld met toffe boeken (deze en deze), en binnenkort zal ik een nieuwe lijst met suggesties publiceren voor de feestdagen.

En je kunt natuurlijk mijn boeken Steeds leuker en Leven met wind mee cadeau doen.

11. Vraag helemaal niets

Ik heb een paar keer helemaal niets voor mijn verjaardag gevraagd. En ik heb weleens een donatie pot neergezet voor een goed doel dat ik een warm hart toedraag. Vind je het raar om helemaal niets te vragen? Zeg dan gewoon ”Joh, ik vind het vooral leuk dat je komt. Als je persé met iets binnen wilt komen, dan ben ik altijd blij met chocolade ofzo.”

Zo haal je de shop verplichting weg bij je bezoekers terwijl je toch ruimte overlaat voor mensen die het leuk vinden om je toch iets te geven. Je geeft een origineel voorbeeld en laat duidelijk zien dat je het ook leuk kunt hebben samen zonder al die cadeautjes.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test