Artikel opslaan

Boeken om mee te nemen op vakantie

Hieronder vind je vijf boeken die mij de afgelopen tijd geïnspireerd hebben. Als je op zoek bent naar inspirerend leesvoer voor op vakantie dan kan ik je deze boeken sowieso aanraden.

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen naar Steeds leuker – het soChicken boek!

Ik heb elk boek gelinkt naar Bol.com waar je het direct kunt bestellen. Mocht je het via deze link bestellen, dan ontvang ik daarover een kleine commissie – zonder dat het jou iets extra kost – waarvan ik een raketje kan kopen als het weer zo warm wordt.

Heb jij ook inspirerende boekentips? Deel ze dan in de reacties, wie weet kun je er andere lezers mee helpen. :)

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Opgeruimd

Ik weet het – je hebt al twintig keer over dit boek gelezen. Het levenswerk van de Japanse opruimfreak Marie Kondo is een ware hype geworden. En terecht – het werk als een tierelier.

Ik las de Engelse versie van dit boek (The Life Changing Magic of Tidying Up, stuk leukere titel) in het vliegtuig van Myanmar naar Bangkok. Je bent er letterlijk in een paar uur doorheen, en het kan je leven op zijn kop zetten.

Een paar dingen:

  • De basisprincipes zijn geweldig. Die houden onder andere in dat je opruimt per categorie, dat je alleen die dingen houdt die je blij maken en dat je de hele categorie op één plek samenbrengt.
  • Er zit een hoop Japanse culturele bagage in die – hoewel erg vermakelijk – niet zo heel veel betekent voor Westerlingen. Zoals ‘bedankt’ zeggen tegen je tas na een dag ‘hard werken’. Of je druk maken of je sokken gestrest zijn wanneer je ze in een prop opbergt.
  • Je leven verandert ook wanneer je de basis principes toepast en geen bedankt zegt tegen je tas. Echt. De magie zit hem in het opruimen, niet in het overnemen van culturele eigenschappen die waarschijnlijk weinig toevoegen in je leven.

Maar laat je vooral niet belemmeren door mijn kijk op de materie. Begroet gerust je huis als je binnen komt “hallo huis”, en zeg gerust “bedankt broek, je mag nu gaan rusten aan deze kapstok.”.

Hoe dan ook, als je van plan bent om serieus te gaan minimaliseren of downsizen – dit boek komt als geroepen.

Opgeruimd – Marie Kondo

opgeruimd

2. De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown is zo’n vrouw die je direct wilt knuffelen. Met haar ontwapenende TED talks heeft ze wereldwijd harten gestolen. En met haar geweldige boeken leert ze mensen hoe mooi het is om kwetsbaar te durven zijn.

Niet alleen is het mooi – het is essentieel voor diep en betekenisvol menselijk contact. Het enige probleem? Het is doodeng.

In dit boek omschrijft ze hoe je dapper kunt zijn. Hoe je jezelf kwetsbaar kunt opstellen en zo je zelfvertrouwen, je relaties en je levensgeluk kunt vergroten. Bekijk ook haar andere boeken met nog meer wijsheden in dezelfde lijn van denken.

De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

de-kracht-van-kwetsbaarheid

3. De omgekeerde werkweek

Als vrij leven je doel is, dan zijn de boeken van Gerhard Hormann absolute aanraders. Vanuit zijn bijna hypotheekvrije woning schreef hij een aantal heerlijke weglezers – die je aan het denken zetten over de betekenis van werk, de malle molen waar we allemaal in zitten en de kracht van een simpeler leven.

Ik lees weinig Nederlandse boeken, maar in dit geval kon ik niet meer stoppen met lezen. De boeken zijn niet super praktisch (als in, ze bevatten weinig tips), maar ze inspireren en zetten je aan het denken.

In de omgekeerde werkweek pleit Gerhard voor een nieuwe manier van werken: 2 dagen werken, 5 dagen weekend. Iets waar ik helemaal voor ben. Bekijk ook zijn andere boeken over hypotheekvrij leven en het nieuwe nietsdoen.

De omgekeerde werkweek – Gerhard Hormann

de-omgekeerde-werkweek

4. Verslaafd aan afleiding

Ik vond dit een verrassend goed boek dat diep ingaat op onze band met technologie. Het praat over het effect van internet, smartphones en technologie in het algemeen op ons leven. Het overkoepelende onderwerp is de ‘afleiding’ die technologie veroorzaakt, en wat dat doet met onze levenskwaliteit.

Het fijne aan dit boek is dat het toegankelijk is geschreven, goed onderbouwd is en geen oordelen bevat. Het zet technologie niet neer als ‘slecht’, maar zoekt uit op welke manier we er een gezonde band mee kunnen ontwikkelen.

Een aanrader voor elke smartphone verslaafde, en mensen die op zoek zijn naar een simpeler leven. Waarin er ruimte is voor technologie, zonder dat het ‘leven’ van je wegneemt.

Verslaafd aan afleiding – Alex Soojung Kim Pang

verslaafd-aan-afleiding

5. Essentialism (Engels)

Dit boek – nog niet verkrijgbaar in het Nederlands – is de Marie Kondo methode voor je hoofd.

Het is minimalisme in je werk en je persoonlijke leven. Niets super-revolutionairs en niet zozeer een geïntegreerde methode – maar een opsomming van praktische technieken die je helpen je hoofd leger te maken en de kwaliteit van je leven te vergroten.

Ik vond dit een overhyped boek (vooral in de VS), maar de inhoud heeft me wél aangezet tot een aantal veranderingen. Zo heb ik de Engelse versie van soChicken opgeheven (was een gebed zonder eind) en heb ik een flink aantal andere projecten overboord gegooid waardoor ik meer rust en focus ervaar.

Als je op zoek bent naar meer rust in je hoofd dan is dit boek een inspirerende, prikkelende gids met technieken die je één voor één kunt uitproberen.

Essentialism (Engels) – Greg McKeown

essentialism

Broeden op een leuker leven

Heb je bovenstaande boeken al gelezen of broed je liever sneller op een leuker leven? Schrijf je dan in voor één van onze onderstaande soChicken eCursussen.

Je volgt deze cursussen in je eigen digitale leeromgeving hier op soChicken – jouw eigen leeromgeving waarop je kunt inloggen vanaf je pc, smartphone, tablet en via de soChicken app.

Zo kun je overal broeden op een leuker leven, zelfs op vakantie.

En heb je zelf nog boekentips, deel ze dan hieronder in een reactie!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test