“With mindfulness, you can establish yourself
in the present in order to touch the wonders
of life that are available in that moment.”
Thich Nhat Hanh
Mindfulness en plannen gaat toch niet samen?
Het is een vraag die ik vaker krijg, en het is een logische vraag. Want allemaal leuk en aardig – maar als je je aandacht steeds moet richten op je ademhaling, de geluiden in je omgeving of je billen op de stoel – hoe kun je dan plannen voor de toekomst?
Het antwoord is tweeledig:
- Door mindful te plannen.
- Door je niet zo druk te maken.
Laten we eens kijken naar elk van deze antwoorden.
Mindful plannen
Mindful plannen klinkt tegenstrijdig, en misschien is dat het ook wel. Maar een beetje tegenstrijdigheid maakt het leven interessant. Hoe kun je mindful plannen? Simpel, zoals je alle werkzaamheden kunt uitvoeren met aandacht.
We hebben vaak het idee dat we geen gedachten kunnen ervaren wanneer we mindful zijn. Maar dat is niet hoe werkt. Gedachten ervaar je altijd, daar kun je weinig aan veranderen. Je hoeft niet vrij van gedachten te zijn, je wilt je vooral niet laten meeslepen door je gedachten. Mindfulness houdt in dat je je bewust bent van je gedachten. Dat je ziet voor wat ze zijn: wolken aan de lucht.
Gedachten zijn sensaties net zoals een klap op je kop een sensatie is. Het verschil is alleen dat een klap op je kop je helpt je aandacht naar het moment te halen, en gedachten je aandacht wegtrekken naar een soort dromenland.
Wanneer je mindful werkt gebeuren er een paar dingen:
- Je gebruikt de kracht van focus en concentratie om je te richten op één ding. Wil je plannen? Prima, ga dan plannen. Zonder afleidingen, zonder appjes en YouTube.
- Doordat je je concentreert wordt het eenvoudiger om je aandacht vast te houden op die ene taak.
- Je gebruikt actief denken als gereedschap om vooruit te komen in je werkzaamheden. Denken (ingaan op je gedachten) is een bezigheid die altijd plaatsvindt in het moment.
Als je nadenkt over hoe de komende week eruit zal zien, ben je nog steeds in het moment. Je zit aan een tafel, je voelt je billen op de stoel en je handen op de tafel. Je ervaart je ademhaling en ruikt de koffie. En je observeert de gedachten in je hoofd.
Persoon aan tafel met koffie gaat in op gedachten. Dat is wat er plaatsvindt. Meer niet. Dat is hoe mindful plannen eruit ziet. Mindful zijn betekent niet dat je niet meer kunt nadenken over de toekomst.
Maar dit is niet het einde van het verhaal.
Maak je niet zo druk
Precies. Ik weet niet waarom dit keer op keer gebeurt – maar als het op mindfulness aankomt worden veel mensen erg perfectionistisch. Er komen dan vragen naar voren als: “Ja maar als ik altijd mindful moet zijn, hoe kan ik dan dat feestje voor volgende week voorbereiden?”
Een paar dingen:
- Je moet niets.
- Er zijn meerdere dieptes van mindfulness. De mindfulness die je ervaart in meditatie is veel sterker dan de mindfulness die je misschien ervaart tijdens het plannen van een feestje. Prima.
- Niemand zegt dat je altijd mindful zou moeten zijn.
- Plan gewoon dat feestje en probeer er een beetje lol aan te beleven, zou ik zeggen.
Het ding is: je zult niet zo snel last hebben van een overdosis mindfulness. Je zult vaak al blij zijn als het je lukt om je aandacht langer dan een paar minuten in het moment te houden. En dat is voldoende – dat heeft al een heleboel impact op je leven.
Als het je niet lukt om mindful te zijn tijdens je werk – wees dan lekker niet mindful tijdens je werk. Het is niet nodig om je druk te maken over wat er allemaal zou gebeuren als je altijd volledig mindful zou zijn. Ja, misschien zou je dan je carrière opgeven of al je ambities verliezen. Maar weet je wat? Als je zover bent dan interesseert dat je helemaal niets.
Als je echt altijd mindful zou zijn zou je die zorgen niet hebben. Sterker nog – dan zul je niet langer begrijpen wat zorgen zijn. En niemand is altijd mindful – op letterlijk een handjevol uitzonderingen na.
Dus hoe combineer je mindfulness met plannen voor de toekomst? Niet. Het is niet nodig om toch goede resultaten te behalen. Je kunt eraan werken en dat kan prettig zijn. Maar het is niet nodig om mindful te zijn op elk moment van de dag. Wees gerust niet-mindful tijdens je weekplanning – om vervolgens met volle aandacht te genieten van een kop koffie.
Niets aan de hand, niets om je druk over te maken.
Mindfulness is dolle pret
Ja – echt waar. En het leuke is dat een toename in mindfulness vanzelf gaat doorsijpelen in alle gebieden van je leven. Tot je op een bepaald moment begint te zien dat dit soort problemen eigenlijk geen problemen zijn.
Problemen ontstaan wanneer je je gedachten serieus neemt. Je denkt: ”Ik moet mindful zijn maar dat lukt me niet.” Die gedachte roept frustratie op, en logisch. Maar die gedachte is gewoon een sensatie in je bewustzijn. Wat zou er gebeuren als je die gedachte niet serieus zou nemen?
Precies – dan zou je gewoon rustig je week plannen. Zonder verwachtingen, zonder ellende, zonder drama. Precies zoals het moet zijn.
Dit is precies waar mijn volgende boek over gaat. Minder drama in je leven, meer rust in je hoofd. Binnenkort deel ik meer over mijn boek!
Mindfulness verweven in je dag
Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?
In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.
Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.
Reacties
Hoi,
Mindful zijn, eigenlijk niet zo gemakkelijk en dit omdat we juist zoveel gedachten hebben! Ik probeer de laatste tijd (weet niet hoe lang ik het zal volhouden ☺) opmerkzaam te zijn voor de gedachten die ik heb gedurende de dag, een soort observator van mijn eigen gedachten. Ik beken: ze nemen me vaak nog mee naar hier en daar…. Anderzijds is het goed om je je af te vragen hoe kan ik mijn denken goed inzetten? En dan kom je vaak ook uit bij plannen/organiseren.
Dit wou ik even delen. Warme groet en fijne dag, Stefanie.