Artikel opslaan

We willen zoveel bereiken

Ik heb aardig wat doelen. Doelen voor de korte termijn, doelen voor de lange termijn. Doelen bepalen hoe ik werk en waar ik aan werk. Toen ik langs dit inzicht kwam werd ik echter wel even aan het denken gezet.

Het idee van ’dingen bereiken’, van ’accomplishment’, is namelijk niet perse de snelste weg naar een gelukkiger leven. Al dat streven maakt je leven absoluut beter, maar het komt met een prijs. Frustratie.

Frustratie komt voort uit ontevredenheid. En ontevredenheid komt voor uit een ego dat constant aan het vergelijken is. Van een brein dat is afgeleid van het ’hier en nu’, dat is afgesloten van de magie van het leven.

Streven is waardevol, maar niet zaligmakend. Het veroorzaakt stress en allerlei andere vervelende bijwerkingen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Overschakelen naar een nieuw inzicht

Laatst had ik last van mijn buik. En Google bracht me op een vrij spirituele website met allerlei wijsheden over chakra’s. Prima. Ik ben niet zo zweverig, maar ik sta voor alles open. Dus als ik met een paar oefeningen de buikpijn kan verminderen, dan doe ik dat.

Of de oefeningen hielpen was me niet duidelijk. Maar op deze website stuitte ik wel op een inzicht dat me even met mijn benen op de grond zette:

“Focus less on accomplishment and more on contribution. Accomplishment is what makes the ego feel valued. Contribution is what the soul is designed to do. Accomplishment is completely attached to outcome whereas contribution is not attached to outcome but is a reward in and of itself.”

Het is niet de eerste keer dat ik langs dit idee kom. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat ik iets ’bijdraag’ zonder iets terug te verwachten. Maar het kwam op het juiste moment binnen.

Bijdragen is iets moois. Je zoekt uit hoe je anderen van dienst kunt zijn, en tegelijkertijd maak je jezelf gelukkiger. Helpen, dienstbaar zijn, geeft eindeloos meer voldoening dan werken aan ’ego’ doelen.

Het maakt niet uit of je spiritueel aangelegd bent of niet: dit klopt.

Beginnen met bijdragen

Bijdragen dus. Je doelen loslaten, je verwachtingen verlagen. Niet handelen omdat je iets terug verwacht. Maar handelen omdat het fijn is. Omdat je er plezier aan beleeft. Dé oplossing tegen buikpijn. Tegen de stress die voortkomt uit leven met verwachtingen.

Maar hoe doe je dat, bijdragen?

Van streven naar bijdragen

Simpel. Je draagt bij door je kennis en vaardigheden in te zetten op gebieden die jou interesseren, zonder hiervoor iets terug te verwachten. Het betekent dat je altijd uitzoekt hoe je meer kunt helpen, hoe je meer tot dienst kunt zijn. Als ondernemer zijnde klinkt dat heel logisch. Hoe beter ik mijn bezoekers kan helpen, des te beter dat voor mij zal zijn. Ik voel me nuttiger, meer voldaan en zorg er ondertussen voor dat soChicken verder groeit. Maar dit is niet alleen waardevol voor ondernemers.

Denk je eens in, wat zou er veranderen als jij je zou toeleggen op bijdragen? Als je je best zou doen om mensen te helpen op je werk en in je privéleven? In veel gevallen zullen mensen jou willen helpen. Dat is niet iets wat je hoeft te verwachten, het is simpelweg hoe dingen werken. Wanneer jij goed geholpen wordt, wil je hetzelfde terug doen. Zo zitten (de meeste) mensen in elkaar.

Het wil zeggen dat je, door bij te dragen, uiteindelijk precies krijgt wat je nodig hebt. En zolang je kunt bijdragen zonder iets terug te verwachten, voel je je sowieso een stuk gelukkiger.

Lastig? Waarschijnlijk. Ik zal mijn doelen niet zomaar opgeven. Maar het leven is niet zwart-wit. Een mens kan bijdragen én doelen (met verwachtingen) hebben. En de twee zelfs combineren. Het begint allemaal met een simpele vraag: “Hoe kan ik helpen?”

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test