Artikel opslaan

Simpel leven lijkt zo romantisch

Ja. Met tiny houses, houtkachels, moestuintjes en gelukkige gebruinde mensen die minder werken en meer voldoening halen uit hun leven.

Moet je bijvoorbeeld deze mensen zien. Hoe stralend en gelukkig ze eruit zien. Hoe ontspannen ze zijn. Het ziet er fantastisch uit. Helemaal Pinterest.

Dit is de meest herkenbare vorm van simpel leven. En het is helemaal prima. Er zijn wel een paar uitdagingen:

  • Leven op het ‘platteland’ heeft voor- en nadelen. En voor sommige mensen wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.
  • Iedereen heeft een eigen gevoel bij simpel leven. Voor sommige mensen draait het om zelfvoorzienend zijn. Voor anderen om meer tijd en ruimte hebben voor andere passies. Misschien ben je gek op cultuur, en minder op natuur. Dan heb je zeker geen zin om een moestuin te onderhouden.
  • Leven in de stad heeft voordelen die je op het platteland niet kunt vinden. Zoals keuze uit talloze zaakjes die goddelijke taart bakken – ik noem maar wat.

Simpeler leven kan ook in de stad. Het ziet er anders uit. Iets minder Instagram-waardig misschien. Er zijn minder houtkachels, minder moestuinen en wellicht hogere woonlasten. Maar dat wil niet zeggen dat het minder leuk is. En zeker niet dat het minder mogelijk is.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waar het echt om draait

Simpeler leven houdt in dat je meer doet met minder. Je optimaliseert niet langer voor geld, status, spullen, woonruimte en populariteit. Nee – je optimaliseert je leven voor meer voldoening.

Voor veel mensen houdt dat in dat ze meer tijd vrijmaken voor hun gezin, familie en vrienden. Dat ze meer ruimte nemen om zichzelf te ontwikkelen. Dat ze bewuster genieten van wat ze hebben, en leren tevreden te zijn met een simpeler bestaan.

Deze vereenvoudigde situatie maakt geld, tijd en aandacht vrij die kan worden toegewijd aan zaken die voldoening brengen. Veel mensen kiezen ervoor om minder te gaan werken. Zodat het leven minder draait om inkomstengeneratie, en meer om het leven dat je ermee probeert te ondersteunen.

Werken om te leven, in plaats van leven om te werken.

Anderen gaan juist meer werken, en kiezen voor werk dat ze leuker vinden. Ze beginnen voor zichzelf of kiezen een baan die meer betekenis voor ze heeft.

Hoe ik mijn leven versimpel

Ik woon naast het centrum van Delft. In een klein oud huisje uit 1870. Delft is een redelijk kleine stad, met zo’n 100.000 inwoners. Maar het trekt een heleboel bezoekers vanwege de TU Delft en de prachtige binnenstad.

Het bruist er dus altijd. Ik woon net buiten de drukte, en ik vind het heerlijk. De afgelopen jaren heb ik veel stappen gezet om mijn leven simpeler te maken.

Ik wil je laten zien dat je je leven kunt versimpelen zónder naar het platteland te verhuizen. Simpeler leven kan overal. Misschien inspireert het je. :)

Zo heb ik mijn leven simpeler gemaakt

Hieronder vind je een aantal stappen die ik heb gezet. Ik werk al jaren werk aan een simpeler leven. Een simpeler leven ontstaat uit honderden kleine stapjes en optimalisaties.

Voel je dus niet overweldigd als je graag simpeler wilt leven, maar je leven er nu heel anders uit ziet. Je kunt gewoon beginnen bij een eerste kleine stap, en zo gaandeweg vooruit komen.

De reis is minstens zo leuk als de bestemming.

  • Ik heb drastisch geminimaliseerd. Er zijn zóveel spullen uit mijn huis gedragen dat ik er zelf versteld van stond. Inmiddels heb ik steeds minder overbodige spullen. Ja – wat schilderijen en andere decoratie. En wat ‘luxe’ hier en daar die niet essentieel is. Maar het huis is lekker opgeruimd. Geen verborgen hoekjes meer met rotzooi. Ik realiseerde me laatst hoever we gekomen zijn, toen ik besefte dat er al een hele tijd geen rommel meer achter het gordijn in de woonkamer had gestaan. Ons favoriete ‘uit het oog, uit het hart’ plekje voor onbestemde rommel. Dat soort zooi hebben we simpelweg niet meer.
  • Ik heb stappen genomen om de lasten te verlagen. We zijn al een paar jaar agressief onze hypotheek aan het aflossen. We hebben zonnepanelen op het dak gelegd, een zuinige CV ketel geïnstalleerd en dubbele beglazing laten plaatsen. We hebben ook andere lasten verminderd. Geen tv abonnement, goedkoop internet, geen overbodige verzekeringen en onnodige abonnementen. Hierdoor houden we onze vaste lasten laag. Dit maakt ons vrijer omdat we steeds minder afhankelijk worden van onze inkomens.
  • Ik ben minder gaan werken. Ik besefte dat ik altijd 5-6 dagen per week blijf werken als ik mezelf niet bewust vrij geef. Dus ik plan nu werkweken van vier dagen. Ik werk harder met meer focus, en krijg daardoor meer gedaan dan daarvoor. Plus, ik voel me vrijer en blijer.
  • Deze vrije tijd geeft me meer ruimte voor andere dingen. Zoals gezond koken, tijd doorbrengen in de natuur, vaker naar het park gaan met Snuffel, meer ontspannen zijn bij vrienden en familie, persoonlijke ontwikkeling, lezen, mediteren, klussen, terrasjes pakken en dutjes doen. En omdat ik meer bereik dan vroeger, voel ik me er ontzettend goed bij.
  • Ik merk dat ik tevreden ben met minder. De extra rust, persoonlijke ontwikkeling en tijd voor mezelf helpt me te vertragen. Ik verlang minder en voel me vaker tevreden met ‘dat wat is’. En ik voel steeds sterker dat de kriebels van ontevredenheid een aanleiding zijn tot introspectie – in plaats van fysieke actie ondernemen. Ik besef heel sterk dat ik nooit gelukkig zal kunnen zijn als ik het nu niet kan zijn.
  • Ik leef meer in het moment. Ik voel me minder afgeleid en ga veel bewuster om met het consumeren van media. Waar ik vroeger mijn hoofd volstopte met documentaires en boeken, neem ik dit veel bewuster tot me. Omdat ik besef dat al deze input mijn leven niet altijd beter maakt, maar meestal wel onrustiger.
  • Ik eet eenvoudiger. Sinds ik naar India vertrok in februari 2016 heb ik geen vlees meer gegeten. Het beviel me daar zo goed die drie maanden dat ik het gewoon heb vastgehouden in Nederland. Mijn eetpatroon draait zoveel mogelijk om groente, fruit, hele granen en wat noten, zaden, kruiden en specerijen. Soms eet ik nog teveel koekjes of kaascroissants van de buurtsuper. Het niet eten van vlees geeft me rust. Het stopt een conflict tussen hart en smaakpapillen. Ik voel dat er meer ruimte ontstaat voor compassie richting ander leven. En ik voel me lichter en gezonder.
  • Ik heb neuroses verminderd. Vroeger was ik een beetje te obsessief bezig met gezond eten. Dat is drastisch verminderd. Ook perfectionisme is een valkuil waar ik beter mee om ga. Ik voel me minder gestrest en minder neurotisch op allerlei gebieden. En als het een keer wel gebeurt, bijvoorbeeld omdat ik lig te piekeren, dan besef ik heel duidelijk dat er iets mis gaat. En neem ik stappen om het op te lossen. Zoals even mediteren, in mijn dagboek schrijven of een beetje stretchen of yoga doen.
  • Ik plan meer ongestructureerde tijd. Vroeger was ik altijd aan het optimaliseren voor efficiëntie. Niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn dagelijks leven. Van schoonmaken en boodschappen tot vriendschappen en familiebanden. Ik ben nog steeds gek op efficiëntie – maar ik geef ook inefficiëntie meer ruimte. Omdat ik heel duidelijk besef dat efficiëntie enkel nuttig is als het een doel dient. Ik wil efficiënt werken, zodat ik daarna lekker inefficiënt kan genieten met vrienden. Niet andersom.
  • Ik volg mijn hart steeds meer. Ik besef steeds sterker dat ik gewoon moet doen wat me blij maakt. Dat ik wil delen vanuit passie en liefde. Dat ik mezelf niet over de kop wil werken, maar dat ik wel mijn talenten wil benutten en mezelf wil blijven uitdagen om steeds meer waarde bij te dragen aan de levens van anderen.
  • Ik plan minder en minder ver vooruit. Ik heb geen behoefte aan een ‘hippe lifestyle’ waarin ik continu aan het rennen ben van afspraak naar afspraak. Het liefst plan ik maximaal één afspraak in op een dag. Soms twee, als ik er zin in heb. En ik probeer niet langer dan 1-2 weken vooruit te plannen. Ik word erg ongelukkig van het idee dat ik nu al weet wat ik over drie weken aan het doen ben. Ook al gedraag ik me compleet voorspelbaar – ik wil het gevoel hebben dat er ruimte is voor spontaniteit.
  • Ik voel me minder afgeleid. Mijn smartphone gebruik ik om waarde toe te voegen aan mijn leven, zonder mijn levenskwaliteit te verlagen. Hij gaat elke avond automatisch in niet storen modus en komt er pas om 09:30 weer uit de volgende dag. Ik zet alle groepsapps op stil. Ik check werk e-mail alleen op mijn laptop. We ontvangen geen folders in de brievenbus. En ik ontvang geen ongevraagde telefoontjes meer van bedrijven en goede doelen.
  • Ik laat me minder meeslepen. Een stad heeft een hoog leeftempo. En als jij temidden van die snelheid langzamer wil leven, dan voelt dat soms tegennatuurlijk. Maar tegelijkertijd heeft het ook iets fijns. Alsof je een toerist bent. Ik geniet ervan om mensen druk in de weer te zien, terwijl ik een boek lees in een koffiezaakje. Dan voel ik me extra vrij. Ik zie het niet als uitnodiging om mee te doen. Maar als constante herinnering aan het tempo dat me vroeger zoveel stress bezorgde.
  • Ik maak er geen dogma van. Soms pak ik een tof project op, en dan werk ik wel meer dagen. Omdat ik het af wil maken, of omdat ik het gewoon leuk vind. Soms doe ik dingen die ik niet leuk vind. En soms laat ik me wel afleiden, of stop ik m’n hoofd wél vol met teveel informatie. Dan voel ik me misschien wel ontevreden of gefrustreerd. En die dingen accepteer ik. Het hoort erbij – bij mens zijn. Ik weet dat ik niet perfect ben, en dat ik dat ook niet hoef te zijn. Ik doe gewoon mijn best om met aandacht te leven. En ik faal daar constant in – en dat is prima.
  • Ik haal mijn boodschappen gewoon in de stad. Ik zou elke week naar de lokale boerderij kunnen fietsen voor biologische groente. En misschien ga ik dat ooit doen. Maar voor nu is dit een stukje perfectionisme wat ik heb losgelaten. Gewoon de supermarkt in lopen maakt mijn leven vooralsnog simpeler. Dit is één van de voordelen van in de stad wonen.
  • Ik geniet regelmatig van de stad. Als ik in de oude binnenstad van Delft ben voel ik me altijd een beetje op vakantie. Het leeftempo lijkt lager te liggen dan in Rotterdam of Den Haag. En zeker in het weekend hangt er een joie de vivre sfeer waar ik blij van word. Ik ben er dan ook vaak te vinden. Om koffie te drinken, te werken, te wandelen, aan de gracht te zitten, te lezen in de bieb, Belgisch bier te drinken op een terrasje of gezellig te lunchen en eindeloos te filosoferen met een goede vriendin.
  • Ik geniet in mijn stadstuintje. Ik probeer zo vaak mogelijk buiten te ontbijten, dineren, mediteren of te lezen. Of gezellig te vega-barbecuen met vrienden. Onze tuin is maar klein (ca. 4×4 meter). Maar ik bedacht me: als een tiny house zo leuk wonen is, dan kan ik van mijn kleine tuin vást een ‘tiny paradise’ maken. Dat wordt een mooi project voor volgende lente.

Je leven versimpelen doe je stapje voor stapje. En denk niet direct dat je in het nadeel bent als je een baan hebt. Want ondernemer zijn heeft ook zijn nadelen. Bijvoorbeeld dat je altijd verantwoordelijk bent en nooit helemaal vrij bent.

Als je een baan hebt – en de grenzen tussen werk en privé respecteert – ben je helemaal vrij zodra je de deur achter je dicht trekt.

Het gaat er niet om dat je een perfecte situatie creëert. Het gaat erom dat je geniet van wat je hebt. Dat je met aandacht leeft en meer ruimte maakt voor de dingen die je echt belangrijk vindt. Niet dat je mij nadoet of dat je nooit meer hoeft te werken.

Snak je ook zo naar meer eenvoud?

Ja, welkom bij de club. Het leven wordt zoveel lichter als je het versimpelt. In mijn cursus Minder meuk, meer leuk heb ik een praktisch stappenplan ontwikkeld om je spullen te minimaliseren en je leven te versimpelen.

Als je deze cursus hebt afgerond leef je een eenvoudiger leven dat je meer voldoening brengt. Met een lager leeftempo en een hoger plezierniveau. :)

Doe je mee?

Bekijk hieronder ook mijn video over simpeler leven. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over simpeler leven op YouTube.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test