Artikel opslaan

“With mindfulness, you can establish yourself
in the present in order to touch the wonders
of life that are available in that moment.”

Thich Nhat Hanh

Mindfulness op het werk – relaxed en blij je doelen bereiken

Mindfulness op het werk helpt je in het hier en nu te blijven terwijl je je taken afrondt en vooruit komt richting je doelen. Het geeft je de gelegenheid om te genieten van de reis, in plaats van gefixeerd te zijn op het eindresultaat.

Want terwijl je het werk uitvoert leef je ten slotte ook. En mindful werken nodigt je uit deze momenten in je leven dieper te ervaren. Zodat het leven niet pas ‘begint’ als je met je benen omhoog Netflix kunt kijken vanavond – maar dat je het ervaart als een constante stroom van momenten.

Hieronder heb ik 5 tips voor je klaargezet die je helpen beter te worden in mindful werken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Gebruik korte mindfulness oefeningen

Mindful werken houdt niet zozeer in dat je super langzaam elke taak verricht. Het houdt vooral in dat je je mindfulness vasthoudt tijdens je werkdag. Dat kún je doen door onwijs bewust te werken, maar als je productiviteit je lief is kun je mindful werken ook in een ander vat gieten.

Hoe? Door regelmatig een korte mindfulness oefening uit te voeren tussen je taken door. Dat klinkt veel ingewikkelder dan het is. In dit artikel vind je een aantal belachelijk simpele mindfulness oefeningen die je tijdens je werk kunt uitvoeren.

Zo train je je mindfulness en houd je het makkelijker vast tijdens je werk. En zo kun je ondertussen toch lekker productief blijven werken.

2. Doe je taken één voor één met aandacht

Selecteer je taak, en werk aan deze taak tot hij is afgerond. Selecteer daarna je volgende taak en blijf dit herhalen totdat je klaar bent voor de dag.

Op deze manier richt je steeds je aandacht op die ene taak, waardoor je makkelijker mindful kunt werken. Hierdoor blijf je kalm, voel je je blijer en werk je waarschijnlijk efficiënter.

Single-tasken heeft de toekomst. Dus sluit al die overbodige tabjes in je browser en doe één ding. Hier lees je tips: Word razend productief door te singletasken

3. Accepteer wat je niet kunt veranderen

Zoveel tijd en energie wordt verspild aan het wensen dat dingen anders waren. Maar dat is het probleem met dat wat ishet is niet anders, het is wat het is.

Wanneer je dat kunt accepteren kun je in één klap een heleboel stress loslaten. Je kunt uit je hoofd komen en in het moment stappen. Je hebt geen invloed op de reactie van die klant, maar je kunt nu wel mindful werken aan een zo goed mogelijke oplossing.

Mindfulness op het werk betekent dat je constant met je aandacht naar het nu komt en het in het hier en nu houdt. Nu werk je aan deze taak – morgen spreek je de klant, niet nu. Dus dat is een moment dat je morgen bewust kunt ervaren.

Het is wat het is

4. Observeer je gevoelens

Neem tussen je taken door af en toe een klein moment om te observeren wat er gaande is in je lichaam. Adem een paar keer in en uit, ontspan je schouders en je gezicht. En scan je lichaam.

Wat voel je? Voel je spanning in je buik? Een knoop in je maag? Voel je je opgejaagd of gefrustreerd?

Blijf door ademen en observeer – meer niet. Mindfulness gaat niet over het veranderen van hoe dingen zijn. Het draait om observeren en niet oordelen. Gewoon zien wat er te zien is, meer niet.

5. Voel je dankbaar voor de kleine, fijne dingen

Maak je tijdens je werkdag de tijd en aandacht vrij om te genieten van de kleine, fijne dingen? Neem een kop koffie bijvoorbeeld. De meeste mensen gieten het naar binnen zonder het echt te proeven.

Neem – als je iets te drinken haalt – even de tijd om er echt van te genieten. Ruik het aroma, voel het warme kopje in je handen, observeer de hete drank op je tong, proef de smaken, voel de koffie door je slokdarm stromen.

Mindfulness op het werk helpt je dieper te genieten van ‘normale’ ervaringen waar je normaal niet naar omkijkt. En dat helpt je met een gelukkig, kalm en voldaan gevoel je werkdag af te ronden.

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test