Artikel opslaan

Herstel de band met jezelf

Hoe dicht sta jij bij jezelf? Wanneer je je veel bezighoudt met dingen die zich buiten jou afspelen (zoals werk, andere mensen en spullen) kun je het contact met jezelf een beetje verliezen.

Accepteer jij jezelf zoals je bent? Of heb je te maken met allerlei onzekerheden? Ben je trots op wat je hebt bereikt, kijk je positief naar de toekost? Kortom, ben je blij met wie je bent?

In dit artikel geef ik je tips voor een avondje met jezelf. Een avond waarin je de verbinding met je innerlijke zelf herstelt en versterkt zodat je kunt zijn wie je bent. Boek een avondje met jezelf, en ontdek hoe fijn het is om dichter bij je echte ‘ik’ te komen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Neem echt even tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf is belangrijk. Zo nu en dan heb je tijd nodig om na te denken, tot rust te komen of je gewoon even terug te trekken. Je kunt je even afzonderen zonder prikkels van buitenaf, en je eigen gedachten zuiver horen.

Plan een avond voor jezelf in, en bescherm deze tijd. Even geen kinderen, geen partner en geen vrienden. Het draait nu even om jou.

Vind je het moeilijk om tijd voor jezelf te regelen, en vind je dat je het echt nodig hebt? Overweeg dan eens om een kamer te boeken in een hotel. Op die manier kun je jezelf even in de watten leggen zonder dat je constant gestoord wordt.

2. Leg jezelf in de watten

Steek een kaarsje aan, zet fijne muziek op en vul de kamer met de geur van rustgevende wierook. Dim de lichten, gun jezelf iets dat je lekker vindt (zoals een goede rode wijn) en zorg dat alles helemaal naar je zin is.

Vanavond draait het om jou. Zorg er dus voor dat je je helemaal op je gemak voelt. Als daar toevallig chocolade voor nodig is dan weet je wat je te doen staat!

3. Bekijk jezelf in de spiegel

Je ziet het op televisie vaak gebeuren, mensen die voor de spiegel staan en plotseling zien wie ze echt zijn. Jij kunt dit ook doen om de band met jezelf te versterken. Ga naakt voor de spiegel staan, en kijk naar je lichaam.

Er zijn dingen aan je lichaam die je niet mooi vindt, er zijn dingen waar je juist wel blij mee bent. Durf jezelf te bekijken, en doe je best om je lichaam mooi te vinden. Je bent perfect zoals je bent, er is niets mis met je. Je bent mooi.

Schoonheid schuilt niet in het al dan niet ontbreken van vetrollen. Schoonheid straal je uit. Het draait er niet om hoe mooi jij bent, maar om hoe mooi je je voelt. Een onzeker persoon met het perfecte figuur is vaak minder aantrekkelijk dan iemand die geluk en zelfvertrouwen uitstraalt maar er niet uit ziet als een fotomodel.

4. Verzorg je lichaam

Kom in contact met je lichaam door het goed te verzorgen. Neem de tijd om lekker in bad te gaan of een uitgebreide douche te nemen. Trek al je verzorgingsspullen uit de kast en ga aan de slag.

Scrubben, wassen, knippen, bijwerken, vijlen, peelen, smeren en ga zo maar door. Geef jezelf een lekkere kuur, en schenk ondertussen aandacht aan je lichaam. Hoe mooier je je voelt, des te mooier je bent.

5. Kijk terug op je successen en levenslessen

Het is tijd om te reflecteren op je leven. Je kunt er pen en papier bij pakken om het een en ander op te schrijven. Schrijf alsof je in je dagboek schrijft, en ga terug in de tijd.

Welke dingen gingen de afgelopen tijd goed? Wat waren je successen? En welke dingen gingen er minder goed. Met andere woorden, wat waren de lessen die je afgelopen tijd geleerd hebt?

Het is fijn om je successen op een rij te zetten omdat het je zelfvertrouwen geeft. Geconfronteerd worden met de fouten die je hebt gemaakt is minder leuk, maar erg waardevol als je probeert te achterhalen welke levensles je uit iedere fout hebt kunnen trekken.

6. Bekijk wat je wilt bereiken

Nu je het verleden hebt bekeken, is het tijd om vooruit te kijken. Vraag jezelf af wat je dromen zijn, waar je naartoe wilt bewegen en hoe je je toekomst het liefst zou inrichten.

Hoe zou jij je leven het liefst zien over 3 tot 5 jaar? En waar wil je zijn over 10 jaar? En welke consequenties heeft dat voor jouw keuzes van vandaag?

Het hebben van een doel is erg goed voor je zelfvertrouwen. Het geeft je leven meer zin, en het maakt het eenvoudiger om knopen door te hakken. Wat je wel en niet wilt doen in het leven hangt namelijk af van wat je wilt bereiken.

Dus bekijk wat jouw dromen zijn, wat je doelen zijn en hoe je je hier de komende tijd naartoe kunt bewegen. Zorg dat je zin hebt in de toekomst, daag jezelf uit om leuke en inspirerende dingen te ondernemen!

7. Werk aan je problemen en zorgen

Welke zaken zitten je op dit moment dwars? Schrijf het van je af. Wat staat jouw optimale geluk op dit moment in de weg? Denk aan die ruzie, dat moeilijke project, de onzekerheid rondom een sollicitatie, financiële tegenvallers en ga zo maar door.

Bekijk welke dingen jou op dit moment ongelukkig maken en schrijf dit op. Bedenk ook oplossingen voor deze problemen. Kun je er iets aan veranderen? Zo ja, welke stappen kun je zetten? Zo niet, hoe kun je het leren accepteren?

8. Som op waar je dankbaar voor bent

Maak jezelf gelukkig met de kracht van dankbaarheid. Maak een lijst met daarop allerlei dingen die goed zijn in je leven. Met dingen waar je echt dankbaar voor bent. Dit kan gaan om kleine dingen als ‘mijn nieuwe schoenen’ of ‘het artikel dat ik vanmiddag heb geschreven’ tot grotere dingen als ‘het feit dat ik leef’, ‘de liefde van mijn familie’ of ‘de schoonheid van de natuur’.

Houd jezelf niet in, schrijf alles op dat in je op komt. Je kun niet té dankbaar zijn voor het leven. Schrijf het van je af, en merk hoe je gevoel direct wordt meegetrokken in de positieve ‘vibe’ van dankbaarheid.

9. Durf te huilen en te lachen

Wees niet bang om je emoties de vrije loop te laten. Soms is het best even lekker om te huilen, jezelf zielig te vinden of te lachen van blijdschap. Je bent alleen, en je mag doen waar je je zelf goed bij voelt.

Dus als je de behoefte hebt om te huilen, om wat voor reden dan ook, laat het dan lekker lopen. Geef je gevoelens de ruimte. Luister naar wat je hart je vertelt, niet naar wat je hoofd je opdraagt.

10. Probeer jezelf te accepteren zoals je bent

Nu je een avond bezig bent geweest met jezelf, is het tijd om jezelf te leren accepteren. Durf te accepteren wie jij bent, zonder jezelf te veroordelen. Zie dat je leven goed is zoals het is, en dat het alleen nog maar beter gaat worden.

Wees niet te kritisch naar jezelf toe, wees zacht en mild. Je bent perfect zoals je bent, en je probeert jezelf altijd te verbeteren. Wat is gebeurd is gebeurd, daar kun je niets meer aan veranderen. Het enige wat je kunt doen is genieten van het moment, en jezelf klaarmaken voor een mooiere toekomst.

11. Kom helemaal tot rust

Neem een moment om jezelf helemaal te ontspannen. Doe een korte meditatie of ademhalingsoefening. Gooi alle gedachtes en emoties van je af, en kom helemaal tot jezelf.

Concentreer je op je ademhaling, en laat gedachten rustig komen en gaan. Alles is goed zoals het is, en je hoeft niets te veranderen. Je bent één met jezelf, en je accepteert je leven zoals het is.

Zo vaak als je het nodig hebt

De bovenstaande stappen bevatten verschillende oefeningen die je helpen dichter bij jezelf te komen. Boek een avondje met jezelf zo vaak als je het nodig hebt. Je kunt ook onderdelen uit dit stappenplan verweven in je dagelijkse leven.

Hoe dichter je bij jezelf staat, en hoe beter je je lichaam en je leven kunt accepteren, des te stabieler je in je leven staat. ‘Jezelf’ is namelijk alles wat je nodig hebt om gelukkig, liefdevol en succesvol te zijn.

Meer tips om dichter bij jezelf te komen?

In het onderstaande boek vind je inzichten en praktische oefeningen die je helpen dichter bij jezelf te komen. Ontdek hoe je om kunt gaan met de prikkels en stress van het dagelijksleven, en leer hoe je altijd emotioneel in balans kunt zijn zodat je jezelf kunt zijn.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test