Artikel opslaan

Bang zijn en het toch doen

Tot een paar jaar terug worstelde ik met het aanknopen van gesprekjes op feestjes, op reis, in koffiezaakjes. Ik vond het eng om zomaar iemand aan te spreken, ook al wilde ik dit dolgraag kunnen.

En toen werd ik uitgenodigd op een feestje, georganiseerd door iemand die ik niet goed kende. Ik vond het een beetje spannend – maar ik had niet gedacht dat dit feestje het begin zou worden van een opwaartse spiraal.

De host liet me binnen en het was allemaal leuk en aardig, totdat hij verder moest en ik me daar een beetje verloren voelde tussen enkel mensen die ik niet kende. Ik was vroeg, dus het was nog niet zo druk. Wat lastig was, aangezien ik me zo niet kon verstoppen in de menigte. Ik liep de kamer in en er stonden vier mannen met elkaar te kletsen. En ik wist even niet zo goed wat ik moest doen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Knoop in mijn maag

Ik wist dat dit het moment was om een gesprekje aan te knopen. Er waren namelijk geen andere mensen. En aangezien niemand mij aansprak voelde de situatie met de seconde ongemakkelijker aan.

Ik besloot om dapper te zijn, en één van de mannen aan te spreken. En ik voelde de knoop in mijn maag. En terwijl ik op de groep mannen af liep merkte ik hoe mijn lijf rechtdoor wilde lopen richting de keuken. Maar op het moment dat ik eigenlijk al nét iets te ver door was gelopen om niet awkward over te komen pushte ik mezelf tóch.

”Hoe kennen jullie [de host]?” gooide ik eruit op een zenuwachtige toon. Ik kreeg antwoord, en de rest van de avond verliep zonder problemen.

En niet alleen dat – sinds dat moment ben ik in een opwaartse spiraal gekomen. Een gesprekje aanknopen is sinds die dag nooit meer zo eng geweest, en ik ben er steeds beter in geworden. Het werd steeds makkelijker om die angst te overwinnen.

We zijn inmiddels jaren verder, en ik ben nu op rondreis door India. Ik knoop continu gesprekjes aan met zowel locals als reizigers. En ook thuis ben ik er veel makkelijker in geworden.

Dankzij die ene daad van dapperheid op dat ene feestje ben ik bijna vrij van angst geworden op dit gebied.

Moedig zijn maakt je vrij

Precies. Je bent moedig wanneer je je angsten voelt en het tóch doet. Moed gaat niet over geen angst voelen. Want als je geen angst voelt, dan heb je ook geen moed nodig.

Vrij zijn van angsten komt vanzelf, maar pas nadat je moedig bent geweest.

Moedig zijn draait om het volgen van je hart. Je doet wat je wilt doen zonder je te laten belemmeren door je angsten. Maar je voelt je angst wel degelijk. En je besluit er toch voor te gaan.

Als je dit niet doet – en dus je angsten niet overwint – dan gaan je angsten je leven dicteren. Dan wordt het onmogelijk om je hart te volgen, om echt te doen wat je wilt. Dan leid je een klein en beperkt leven dat je nooit de voldoening kan brengen waar je diep van binnen naar op zoek bent.

Zonder moed kun je niet groeien

Nu ik in India ben kom ik mezelf continu tegen. En ik merk dat het me razendsnel nieuwe inzichten oplevert. Het loslaten van controle en verwachtingen – de onzekerheid omarmen en leren vertrouwen dat alles op zijn plek komt.

Weten dat ik weinig nodig heb om me goed te voelen. En dat ik dus veel vrijer ben dan ik me thuis besef. Mensen met een open hart tegemoet treden, niet bezig zijn met het verleden of de toekomst, en handelen tegen mijn routines en gewoontes in.

Ik heb ontdekt dat ik de afgelopen maanden te laf ben geweest. Te weinig moed heb getoond en te weinig door mijn angsten heen ben gegaan. Wat onder andere resulteerde in mijn ‘dertigersdip’ waar ik een tijd geleden over schreef.

Als je niet moedig bent dan kun je niet groeien. En als je niet groeit blijf je stilstaan. En met stilstand zijn de meeste mensen al snel niet meer tevreden.

Het ene moment denk je als ik mijn leven zo kan vormgeven dan ben ik helemaal gelukkig. En als het dan zover is, dan geeft dit ‘ideale leven’ je na een paar maanden niet meer de voldoening die je zoekt. Dan ben je toe aan groei, naar meer diepgang, meer ontwikkeling en meer uitdaging.

Zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Dus vraag jezelf af in elke situatie waarin je je angstig voelt: wil ik laf zijn, of wil ik moedig zijn? Als het antwoord is: ik wil laf zijn, dan weet je dat je moedig moet zijn.

Bekijk hieronder mijn video voor meer inspiratie. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test