Budgetteren is zorgen voor inzicht
Door te budgetteren vergroot je de grip op je financiële situatie enorm. Ben jij iemand die zijn geld normaal gesproken uitgeeft zonder er echt over na te denken? Dan kun je met een budget meer geld overhouden aan het einde van de maand.
Het maken van een budget kan een lastige en uitdagende taak zijn. Want hoe weet je wanneer je een goed budget hebt samengesteld? Bovendien kan een te ingewikkeld budget ervoor zorgen dat je het niet goed kunt naleven.
Simpel budgetteren, houd je budget eenvoudig
Door je budget zo simpel mogelijk te houden vergroot je de kans dat je er in het dagelijks leven ook echt mee kunt werken. Een sterk gedetailleerd budget is leuk voor een maand, maar kan de volgende maand al niet meer kloppen. Daarom adviseren we je om als beginner te kiezen voor een eenvoudig budget. Dit kun je bereiken door te werken met de onderstaande budgetterings-formule.
Budgetteren met een formule
Elizabeth Warren, schrijfster van boeken over persoonlijke financiën, schreef over een eenvoudige formule waarmee je je budget simpel en elegant kunt houden. Deze formule geeft aan hoe je het geld dat je binnenkrijgt het best kunt verdelen om een zorgeloos leven te hebben op financiëel gebied. De formule luidt alsvolgt:
Eenvoudige Budget Formule: 50, 30, 20
Verdeel je netto inkomen in drie groepen volgens de onderstaande verhoudingen om je financiën in balans te brengen.
- 50% Essentiële uitgaven
Dit zijn uitgaven als je hypotheek, nutsbedrijven, boodschappen etc. Maar ook verplichte aflossing aan je leningen. Het moet je streven zijn om dit uiteindelijk terug te brengen naar 35%, maar 50% is het minimum. - 30% Geld om te genieten
Om het leven leuk te houden is het belangrijk dat je jezelf geld gunt om nu van de genieten. We leven ten slotte niet in de toekomst maar nu. Als je jezelf hier tekort doet wordt het lastiger om je budget in stand te houden omdat je vroeg of laat toch meer geld uit wilt gaan geven. - 20% Sparen voor de toekomst
Leg dit percentage van je inkomen opzij voor later. Spaar of beleg van dit geld en zorg dat het langzaam groeit. Hou je geld over omdat je vaste lasten lager zijn dan 50%? Verhoog dan dit percentage met dat bedrag.
Geen zorgen meer maken om geld
Wanneer je je financiën inricht volgens de bovenstaande formule hoef je volgens de bedenkster geen geldzorgen meer te hebben. Deze balans zorgt keer op keer voor een gezonde financiële situatie waardoor je rustig kunt leven zonder al te veel over geld na te hoeven denken. Bovendien is de kracht van deze formule duidelijk zijn eenvoud. Het enige wat je hoeft te doen is je uitgaven te verdelen in drie groepen en je hier de rest van de maand aan te houden.
Wil je meer inzicht hebben in je financiën? Je kunt tegenwoordig eenvoudig budgetteren via internetbankieren!
Reacties
Mijn vaste lasten zijn twee-derde van mijn inkomsten (incl. eten). Was het maar de helft.
ja, dat is ook bij mij zo.
twee-derde zijn vaste lasten.
en ik denk niet dat wij de enigen zijn.
Nee, ik denk dat de meeste mensen ‘te hoge’ vaste lasten hebben volgens deze verhouding. Dat wil niet zeggen dat de verhouding niet klopt.
Deze verhouding is een ideaal waar je stapje voor stapje naartoe kunt werken. Zodra je op deze verhouding zit heb je volgens de bedenkster in principe geen geldzorgen. Je geldstroom is dan in balans.
Als je vaste lasten hoger zijn dan 50% kun je deze dus proberen te verlagen, of proberen je inkomen te verhogen om de verhouding recht te trekken.
klinkt leuk, je inkomsten verhogen en je vaste lasten verlagen, maar bij ons werkt het juist meer andersom, alles word duurder maar mijn loon stijgt niet zo hard mee, word zelfs minder
ik kom ook niet uit met deze formule, heb ook 2/3 aan vaste lasten. Ik werk fulltime, dan zou ik in de avonduren een tweede baan moeten nemen om de verhouding recht te trekken.
Ik leef van de bijstand en ja ik ben ook zo wie zo wel 2/3 deel kwijt aan vaste lasten en ja ik krijg zo wie zo zelfs al minder geld, omdat ik ook nog eens extra met afbetalingen zit, die via de sociale dienst loopt. Dus vaak komt het er zelfs nog bijna op neer dat ik gewoon weg eigenlijks meer maand als geld over houd.
Gezien ik ook nog eens als alleenstaande moeder 2 kids (nu 11 en 13 jaar) moet onderhouden. En die kan ik niet eens op sporten zetten of wat anders leuks geven, erg jammer.
Inmiddels heb ik er een tweede baan bijgenomen. Ik werk als coach erbij. Doe dit een paar uur per week.
Ik kan mij niet voorstellen dat deze 50,30,20 formule opgaat voor mensen met een klein inkomen. Mijn dochter werkt b.v in de thuiszorg en verdient bog geen 900 euro. Dat is toch erg ? Zij houdt bijna niets over.
Ik heb gekeken hoe ik het heb verdeeld:
Vaste lasten en genieten 68% en sparen 32%. Ik vind dit op zich wel een goede verhouding.
Prima artikel! Leuk die formule! Ik denk dat vooral controle over uitgaven the succes-key is. Ik ben zelf een tevreden gebruiker van een huishoudboekje(http://www.budgetteren.org/). Ik ga proberen mijn uitgaven volgens de formule plannen. Maar 20% voor de toekomst sparen zit niet in mijn budget…
Ik verdien ook een bijstand, het is echt moeilijk om te sparen en geld laten om te genieten, ik heb veel hoge vaste lasten. Maar het is echt een goede idee om te butgetteren.