Artikel opslaan

Budgetteren is zorgen voor inzicht

Door te budgetteren vergroot je de grip op je financiële situatie enorm. Ben jij iemand die zijn geld normaal gesproken uitgeeft zonder er echt over na te denken? Dan kun je met een budget meer geld overhouden aan het einde van de maand.

Het maken van een budget kan een lastige en uitdagende taak zijn. Want hoe weet je wanneer je een goed budget hebt samengesteld? Bovendien kan een te ingewikkeld budget ervoor zorgen dat je het niet goed kunt naleven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Simpel budgetteren, houd je budget eenvoudig

Door je budget zo simpel mogelijk te houden vergroot je de kans dat je er in het dagelijks leven ook echt mee kunt werken. Een sterk gedetailleerd budget is leuk voor een maand, maar kan de volgende maand al niet meer kloppen. Daarom adviseren we je om als beginner te kiezen voor een eenvoudig budget. Dit kun je bereiken door te werken met de onderstaande budgetterings-formule.

Budgetteren met een formule

Elizabeth Warren, schrijfster van boeken over persoonlijke financiën, schreef over een eenvoudige formule waarmee je je budget simpel en elegant kunt houden. Deze formule geeft aan hoe je het geld dat je binnenkrijgt het best kunt verdelen om een zorgeloos leven te hebben op financiëel gebied. De formule luidt alsvolgt:

Eenvoudige Budget Formule: 50, 30, 20

Verdeel je netto inkomen in drie groepen volgens de onderstaande verhoudingen om je financiën in balans te brengen.

  1. 50% Essentiële uitgaven
    Dit zijn uitgaven als je hypotheek, nutsbedrijven, boodschappen etc. Maar ook verplichte aflossing aan je leningen. Het moet je streven zijn om dit uiteindelijk terug te brengen naar 35%, maar 50% is het minimum.
  2. 30% Geld om te genieten
    Om het leven leuk te houden is het belangrijk dat je jezelf geld gunt om nu van de genieten. We leven ten slotte niet in de toekomst maar nu. Als je jezelf hier tekort doet wordt het lastiger om je budget in stand te houden omdat je vroeg of laat toch meer geld uit wilt gaan geven.
  3. 20% Sparen voor de toekomst
    Leg dit percentage van je inkomen opzij voor later. Spaar of beleg van dit geld en zorg dat het langzaam groeit. Hou je geld over omdat je vaste lasten lager zijn dan 50%? Verhoog dan dit percentage met dat bedrag.

Geen zorgen meer maken om geld

Wanneer je je financiën inricht volgens de bovenstaande formule hoef je volgens de bedenkster geen geldzorgen meer te hebben. Deze balans zorgt keer op keer voor een gezonde financiële situatie waardoor je rustig kunt leven zonder al te veel over geld na te hoeven denken. Bovendien is de kracht van deze formule duidelijk zijn eenvoud. Het enige wat je hoeft te doen is je uitgaven te verdelen in drie groepen en je hier de rest van de maand aan te houden.

Wil je meer inzicht hebben in je financiën? Je kunt tegenwoordig eenvoudig budgetteren via internetbankieren!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test