Beperkte dosis energie per dag

Elke dag als je opstaat begin je de dag met een beperkte hoeveelheid energie. De batterij is als het ware 100% opgeladen, en met deze batterij zul je het de hele dag moeten doen.

De hoeveelheid energie die je per dag krijgt varieert van dag tot dag, en ook van tijd tot tijd. Soms is je batterij helemaal vol, soms word je wakker met slechts 80% vanwege een slechte nachtrust of een ongezond eetpatroon.

We zijn razendsnel overweldigd

Hoewel we onszelf graag zien als efficiënte multitaskende supermensen, blijkt het tegendeel meestal waar te zijn. Een mens kan bijzonder veel voor elkaar krijgen, maar dat vereist wel focus en discipline.

Als je de neiging hebt om vaak veel dingen tegelijk te doen, dan weet je hoe makkelijk het is om overweldigd te raken. Er speelt van alles in je leven en je wilt overal aandacht aan besteden. Maar iedere handeling die je doet kost energie en tijd, twee ‘grondstoffen’ die helaas beperkt zijn.

Overweldigd zijn is niet effectief. Wanneer je tien dingen tegelijk probeert te doen, dan doe je alles slechts een beetje. Overweldigd zijn kost je energie, waardoor je steeds minder energie beschikbaar hebt om al die taken te voltooien.

Als je zo veel mogelijk voor elkaar wilt krijgen met de beperkte energie die je hebt, heb je twee mogelijkheden die je kunt combineren. Je kunt werken aan het verhogen van je dagelijkse energie niveau (de batterij upgraden), en de dagelijkse energie die je krijgt beter besteden door te focussen.

Focus je op echt belangrijke zaken

Als je een middag wilt werken op je laptop terwijl er geen stopcontact in de buurt is, dan moet je keuzes maken. Je hebt slechts een beperkte hoeveelheid werktijd beschikbaar, dus je moet kritisch zijn.

Je verspilt geen energie aan spelletjes, Twitteren, YouTube, of nutteloos surfen. Je zorgt dat je zo snel mogelijk je taken afrondt en dat je je zo min mogelijk laat afleiden. Voor je het weet is de accu leeg!

Zo zou je ook om kunnen gaan met eigen interne batterij. Zie jezelf als een laptop zonder stopcontact in de buurt. Je staat op, en je moet het vandaag met deze lading doen. Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk resultaat haalt uit de beperkte energie?

  • Bepaal van tevoren duidelijk wat je gaat doen met je dag. Stel één tot drie behapbare doelen.
  • Werk zoveel mogelijk aan deze belangrijke doelen, en eventuele andere belangrijke taken. Maar wees kritisch, vraag je constant af of de bezigheden wel echt belangrijk zijn. Zijn ze de energie waard?
  • Houd je takenpakket beperkt, stel duidelijke prioriteiten. Als je weet wat je wilt bereiken, kun je makkelijk bepalen of iets wel of niet op je takenlijst thuis hoort. Hoe minder je te doen hebt, des te sterker je je energie kunt bundelen.

Focus maakt je productiever en bovendien effectiever. Je werkt niet alleen snel, maar je werkt ook richting je doelen. En dat is uiteindelijk waar je je energie het liefst aan wilt besteden. Gebundelde energie (zoals een laser) is vele malen krachtiger dan energie die wordt verspreid (zoals een TL-buis).

Ga aan het werk met laserscherpe focus en zie hoe snel je resultaat boekt met minder energie.

Meer tips voor extra productiviteit

Wil je leren hoe je productiever kunt werken door te stoppen met multitasken en juist te focussen? De onderstaande boeken leren je beter te focussen op wat echt belangrijk is.

Meer nuttige tips over productief werken ontvang je via deze nieuwsbrief. Lees ook ons eBoek over doelen bereiken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test