Artikel opslaan

Een chagrijnige bui ‘overkomt’ je niet

Veel mensen denken dat ze geen invloed hebben op hun eigen stemming. Het leven voert ze langs pieken en dalen, en ze laten hun humeur hierdoor bepalen. Ze gaan van een vrolijke dag naar een slechte dag en ze kunnen er niets aan veranderen. Ten minste, dat denken ze.

Chagrijnige mensen zijn slecht gezelschap. Ze klagen en zeuren, verpesten de sfeer en zijn weinig inspirerend. Als je zelf chagrijnig bent voel je je bovendien niet bepaald top. En dat is zonde. Tijd is schaars, dus waarom zou je je tijd doorbrengen met een chagrijnige kop?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Je hebt altijd een keuze

Wat het leven ook op je pad brengt, je hebt altijd een keuze over hoe je jezelf wilt voelen. Je kunt je gedachten sturen, en daarmee je humeur veranderen. Wanneer je naderende chagrijnige bui al in een vroeg stadium kunt uitschakelen verandert je leven.

Door bewuster om te gaan met je gevoelens kun je heel eenvoudig je leven mooier maken. Wees kritisch op jezelf als je in een slechte bui belandt. Vraag je af of het nut heeft om te chagrijnen en doe je best om je stemming een ommezwaai te geven!

De oorzaken van een chagrijnige bui

Er zijn veel redenen te bedenken waardoor je chagrijnig kunt worden. Je kunt simpelweg ‘met het verkeerde been uit bed stappen’, je begint de dag gewoon slecht en houdt deze slechte vibe de rest van de dag vast. Het kan komen door slechte nachtrust, stress, onverwachte gebeurtenissen of onregelmatige voeding.

Er kan ook iets voorvallen in de loop van de dag waardoor je goede humeur wordt aangevallen. Zo kan het zijn dat je een fout maakt, dat iemand kritiek op je heeft, dat je ruzie krijgt, dat mensen niet met je meewerken of dat je iets bent vergeten.

Er zijn talloze manieren om chagrijnig te worden, er zijn (buiten luiheid) echter geen redenen om ook chagrijnig te blijven.

De nadelen van een slecht humeur

Als je chagrijnig bent ben je voor niemand prettig om mee om te gaan. Sterker nog, het is dan niet eens prettig om met jezelf om te gaan. In een slechte bui zie je de wereld vaak vanuit een negatief perspectief waardoor je je niet beter gaat voelen.

Het is aangetoond dat negativiteit zich makkelijker verspreidt onder mensen dan positiviteit. Zo kan één chagrijnige collega de sfeer op de hele afdeling verpesten, terwijl één stralende collega de sfeer nauwelijks beïnvloedt.

Door rond te lopen met een slecht humeur verpest je je eigen dag, en dat is zonde. Jij bent namelijk de enige persoon in je leven die jouw leven leuker kan maken. Door te blijven hangen in een negatief humeur maak je je eigen leven minder mooi.

Tips om je humeur te veranderen

Hoe kun je jezelf uit de negatieve spiraal halen en je chagrijnige bui achter je laten? Hieronder een aantal tips.

  1. Maak een lijstje met vijf zaken waar je op dit moment dankbaar voor bent. Dit zorgt voor een verschuiving in je gevoel waardoor je haast niet meer chagrijnig kunt zijn.
  2. Neem even een rustmoment. Adem een paar keer diep in en uit en laat de redenen van je slechte bui van je afglijden.
  3. Trek je even terug met ontspannende muziek waar je blij van wordt.
  4. Uit je liefde voor iemand. Wimpel je dochtertje niet af, maar voel even echt hoeveel je van haar houdt en houd dit gevoel vast.
  5. Heb je een huisdier? Ga daar dan even mee spelen. Dit werkt stressverlagend en is goed voor je humeur!
  6. Denk aan iets waar je je op verheugt. Ga je binnenkort op vakantie? Heb je volgende week een leuk feestje?
  7. Praat tegen jezelf: “Kom op, dit heeft geen zin. Ik ga nu stoppen met chagrijnen en er weer positief tegenaan kijken!”

Chagrijnen is een keuze, kies er niet voor!

Te lang blijven hangen in een slechte bui is voor niemand nuttig. Je verpest er je eigen dag mee, en wellicht ook die van anderen. Zorg dat je een positieve wind bent in je eigen leven en in dat van anderen, dan geniet je simpelweg meer van je dag!

Wil je een beetje hulp bij het veranderen van je bui? En wil je leren hoe je sowieso iedere dag gelukkiger kunt zijn? Download dan ons gratis eBoek met 5 basics voor een fijn en gelukkig leven. Tienduizenden mensen hebben met deze basics meer glans aan hun leven gegeven! Download dit eBoek gratis…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test