Alles makkelijker maken

‘Licht in je hoofd’ heeft drie betekenissen, en ze zijn niet allemaal wenselijk.

De eerste betekenis is licht in je hoofd, als in: je gaat flauwvallen. Daar gaat dit artikel níet over.

De andere twee betekenissen zijn licht in je hoofd, als in: niet zwaar en als in: niet donker. Daar gaat dit artikel absoluut wél over. Dus laten we beginnen.

1. Zie je leven en jezelf als twee dingen

Ja, er overkomen je allerlei dingen. En ze zijn niet allemaal leuk. En de minder leuke dingen geven je de neiging om zwaar te denken. En dat is logisch, maar fijn is het niet.

Zie de dingen die gebeuren in je leven los van wie jij bent. Dat klinkt lastig, maar het komt er simpelweg op neer dat je jezelf eraan herinnert dat jij niet bent wat je overkomt.

Jij bent jij, en je maakt dingen mee.

2. Maak overweldigende problemen simpel

Veel mensen houden zich elke dag bezig met problemen die onpraktisch groot zijn én vanuit hun positie niet te veranderen zijn.

 • De spanningen in het Midden-Oosten zet menig mens aan het piekeren.
 • De situatie in Oost-Europa brengt angst en zware gedachten met zich mee.
 • De ontwikkelingen in West-Afrika jaagt mensen de stuipen op het lijf.

Natuurlijk is het mooi dat je betrokken bent bij de wereld. Dat je empathie voelt richting mensen die het minder hebben dan jij.

Maar het probleem is te groot. Waarom? Je kunt er hier en nu weinig aan doen. Ja, natuurlijk kan het zijn dat jij die ene deskundige bent die Ebola uit de wereld kan helpen, of die vredesstichter bent die het Midden-Oosten zijn rust teruggeeft.

Maar wat als je dat niet in je hebt?

 • Besef dat het niet nuttig is om je druk te maken over dingen waar je niets aan kunt veranderen.
 • Vraag jezelf af: wat kan ik doen? Soms zijn er dingen die je kunt doen om het probleem minder erg te maken. Denk aan je CO2 uitstoot verminderen, vrijwilligerswerk oppakken of mensen steunen die goed werk doen.
 • Breng het terug naar jezelf, naar je eigen leven. En leef met die ene krachtige gedachte: Be the change you want to see in the world. Wil je minder oorlog zien? Wees liefde.
 • Besef dat je nooit het hele verhaal kent. De wereld is te complex om te begrijpen. Voor ieder van ons. Onze enige manier om de wereld te begrijpen is met hulp van beperkte computermodellen en statistieken die per definitie een heleboel informatie weglaten. Wat je beeld van de wereld op dit moment ook is: het klopt niet. Het is foutief.
 • Gebruik die gedachte niet om gek te worden, maar om jezelf vrij te maken. Om je leven terug te brengen naar het hier en nu, en zo goed mogelijk te leven met de gereedschappen die binnen je controle liggen: compassie, liefde, discipline etc.

O ja, en kijk minder nieuws. In het nieuws zie je alleen de dingen die fout gaan. Oorlogen, hongersnood, misdaden, vermissingen, enge ziektes. Het vult je brein met donkere gedachten, het maakt je angstig en negatief.

Meh.

3. Maak je minder druk

Ja, lekker makkelijk. Oké, misschien niet. Maar je wordt er al snel beter in. Eén van mijn favoriete boeken is Don’t sweat the small stuff, and it is all small stuff (Maak je niet druk om kleine dingen, en het zijn allemaal kleine dingen).

En het zijn ook echt allemaal kleine dingen. En hoe we omgaan met onze gedachten en met het leven, bepaalt hoe we ons leven ervaren. Hoe zwaar of hoe licht het voelt. Hoe meer je je druk maakt om allerlei dingen, des te minder licht het wordt daarbinnen.

Wat is druk maken?

 • Denken dat het echt belangrijk is om op tijd de kerstkaarten te versturen, en dat het het waard is om je daar heel druk over te maken.
 • Ruzie maken met je partner over iets onbenulligs, en je ego tussen jullie in laten komen waardoor er een vervelende sfeer ontstaat. Terwijl je ook gewoon ‘sorry’ had kunnen zeggen.
 • Geïrriteerd zijn terwijl je in de rij staat, en het meisje achter de kassa haar dag niet heeft.
 • Jezelf opwinden in het verkeer. Boos worden op mensen die niet rijden zoals jij. Hard en opgefokt rijden terwijl je geen haast hebt en de rechter baan ook hard genoeg rijdt.
 • Piekeren over je dochter en je constant met haar bemoeien, ook al kan ze zelf haar boontjes wel doppen en komt alles op zijn pootjes als jij je meer zou richten op je eigen leven.
 • Een dagje op stap gaan terwijl je helemaal bol staat van de verwachtingen, en je constant druk maken over het invullen van je verwachtingen. Terwijl je ook gewoon lekker kunt ontspannen en de dag over je heen kunt laten komen.
 • Ruzie voeren met een onredelijk persoon via email. Terwijl je ook gewoon de mail kunt archiveren als het uit de hand loopt, of even de telefoon kunt pakken.
 • Je opwinden over de NS, files, je zorgverzekering, het iOS vs. Android debat, mensen op Facebook etc. Terwijl je leven zoveel leuker is als je je niet druk zo maakt.

Er zijn zo weinig dingen die écht belangrijk zijn. En vaak zijn dat de dingen die het dichtst bij je staan. De dingen waar je al snel vergeet tijd aan te besteden:

Genieten van het moment, met de mensen van wie je het meest houdt. Samen plezier maken, en jezelf ontwikkelen om een liefdevoller mens te worden.

Zo simpel. Dus maak je minder druk. Dan gaan de rolgordijnen in je hoofd vanzelf open, en wordt het een stuk lichter daarbinnen.

Meer tips om je minder druk te maken

Bekijk de onderstaande boeken eens. Hierin vind je nog veel meer tips om minder te piekeren en lekkerder in je vel te komen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test