Chaos komt – altijd – terug
Heerlijk. Je hebt twee uur besteed aan het organiseren van je werk. Al je taken, je mailtjes, je mappen, losse papieren en je prioriteiten. Alles ligt op zijn plek. Alles is onder controle. Je leunt tevreden achterover. Je voelt je goed.
En dan komen de natuurwetten in actie. Moeder natuur hekelt orde. Ze handelt vanuit chaos. Dingen werken als ze flink door elkaar lopen. En dat is precies wat er gebeurt met je werk. Soms duurt het een week, soms duurt het een dag. Soms is het al geregeld met een telefoontje van een paar seconden. Maar wat je ook doet: Chaos keert terug. Altijd.
Sterker nog, chaos keert steeds sneller terug. In een wereld die zich ontwikkelt met exponentiële snelheid wordt het steeds moeilijker om orde te bewaren. Steeds moeilijker om de chaos onder controle te houden.
Je kunt ervoor kiezen om harder te vechten. Om beter je best te doen om de boel op orde te houden. Je kunt ook een stapje opzij doen, en de wapens neerleggen.
Waarom zou je tegen de chaos in moeten gaan, terwijl je je ook kunt laten meevoeren met de stroom?
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
Dat kriebelende ongemakkelijke gevoel
Chaos geeft ons een ongemakkelijk gevoel. Het gevoel dat we geen controle hebben over de situatie. Door ons werk te ordenen ontwikkelen we een illusie van controle. Deze illusie geeft ons een gevoel van vertrouwen, van daadkracht. We hebben dit gevoel van vertrouwen hard nodig om onze twijfels aan de kant te schuiven.
Telkens wanneer we werken aan een taak is er namelijk dat ongemakkelijke gevoel. Dat stemmetje in je hoofd dat zich afvraagt of dit nu wel de meest belangrijke taak is. Of je niet beter aan iets anders zou kunnen werken.
Je kunt dit gevoel oplossen zonder constant al je prioriteiten op een rij te zetten. Je kunt het oplossen door te leren vertrouwen op je intuïtie. En door het lef te hebben om simpelweg te stoppen met twijfelen. Om tegen jezelf te zeggen: “Ik werk nu aan deze taak, en ik vind dit nu de beste besteding van mijn tijd.”
- Er is altijd meer te doen dan je kunt doen. Je kunt niet alles doen, dus het is prima om gewoon iets te kiezen dat redelijk belangrijk is en dat te doen. Je hoeft niet altijd te werken aan de ‘perfecte’ taak om vooruit te komen.
- Iets doen is effectiever dan niets doen. Pak liever een minder belangrijke taak als je merkt dat je blijft uitstellen op die belangrijke taak.
- Je kunt vaak heel ver komen met een minimale hoeveelheid organisatie, zoals met de Eierdoostheorie. Raadpleeg je intuïtie over wat er te doen staat, en ga het vervolgens gewoon doen. Maak je niet druk over de rest.
- Het organiseren van je werk kost ook tijd. En het kost steeds meer tijd naarmate je werk ingewikkelder wordt. Je kunt deze tijd ook besteden aan het uitvoeren van taken.
- Accepteer dat je niet altijd een goed overzicht hebt van je werk. Drijf mee op de chaos, dweil lekker met de kraan open.
Het is de kunst om erop te vertrouwen dat je het juiste doet. Ook al heb je geen flauw idee.
De wereld wordt nooit perfect
Niet organiseren maakt je leven vaak simpeler dan wel organiseren. Al je taken opschrijven, categoriseren, tracken en reviewen kost veel tijd. En het maakt je leven ingewikkelder.
Alles langs je laten glijden, werken aan de paar taken die jij belangrijk vindt en de chaos accepteren is moeilijker. Maar zodra je de chaos kunt tolereren maakt het je leven makkelijker. Je kunt namelijk werken vanuit je intuïtie. En de wereld zal nooit perfect worden. Het wordt enkel chaotischer. Het overzicht bewaren wordt dus steeds moeilijker.
Leer te leven met de chaos
Chaos omarmen kan leiden tot geweldige resultaten. Neem Gmail. Voordat Gmail werd gelanceerd organiseerde iedereen zijn mailtjes in mappen. Veel werk, erg ingewikkeld. Gmail omarmt de chaos. Het laat je alle mailtjes archiveren, taggen en doorzoeken. Alles komt terecht in één grote emmer, en met de juiste zoekgereedschappen komt alles boven water wanneer je het nodig hebt.
Het idee: maak van je digitale leven een soort Gmail. Alles in een grote emmer. Chaos is creatief. Het is brainstormen, open staan voor nieuwe invalshoeken, constant bijsturen. Leven met chaos houdt je leven spannend, compact en flexibel.
Maar het vereist vertrouwen. Vertrouwen in het leven. Dat alles goed komt. Dat alles goed is zoals het is. Dat is soms moeilijk. Maar op de lange termijn maakt het je leven makkelijker. Dan hoef je minder te organiseren, en kun je vol vertrouwen zwemmen in de chaos.
Verdubbel je productiviteit
Verdubbel je productiviteit in kleine stappen. Stel een effectief doel, verminder afleiding, leer om gewoon te beginnen, ontwikkel focus en werk met een slimmere takenlijst die vóór je werkt.
In deze compacte cursus verhogen we samen je productiviteit door het simpel te houden. Geen ingewikkelde processen maar een aantal fundamentele technieken die echt werken. Zodat je effectief kunt werken richting je ideale leven.
Ben je klaar om je dromen waar te maken?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.
Reacties
Beste Jelle, bedankt voor dit interessante artikeltje over “Chaos”.
Wat is Chaos precies? Dit is een simpel te vinden onderwerp in Wikipeadia, ” Het niets waaruit de eerste Griekse goden ontstonden”, dus durf gelukkig te zijn met “niets”, dan accepteer je onbaatzuchtig dat je met “niets” ook gelukkig kan zijn. En “niets” doen is ook iets doen.
Dit maakt het leven inderdaad een stuk simpeler.
dingen noteren en doelen opschrijven werkt wel
voor mij..soms moet je wel afstand nemen van al die drukte want jezelf meeslepen kan wel bijeffecten hebben.
Inspirerend artikel! Ik ken zéker die stem in mijn hoofd en ik ga deze techniek zeker meer aandacht geven. Bedankt voor de tip.