Ik ben jarig!

Ja! Vandaag (17 december 2018) word ik alweer 32. En ik dacht, laat ik deze gelegenheid eens nemen om mijn afgelopen jaar met je door te nemen. Ik weet niet of je erop zit te wachten, en anders weet je de uitgang vast te vinden.

Wat heeft 2018 voor mij betekend, en wat zijn de dingen waar ik mee worstelde en waar ik dankbaar voor ben? Let’s see.

Het begon als een gekkenhuis

Door de lancering van Steeds leuker begon mijn jaar als een gekkenhuis. Veel mediaoptredens en zowaar een nominatie voor de beste spirituele boek awards.

Zoals je inmiddels weet won Steeds leuker de prijs, en kreeg ik de award op televisie uitgereikt door Daphne Deckers. Heel tof en bijzonder. En het leidde tot nóg meer media aandacht, waaronder een tv optreden in België en interviews in diverse dagbladen en tijdschriften.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Ik ben onwijs trots op wat het boek heeft gedaan. De reacties van jullie zijn echt hartverwarmend. Steeds leuker is inmiddels meer dan 40 duizend keer verkocht, er is een luisterboek verschenen en het boek komt eind januari 2019 uit in Duitsland. Schön!

Dit alles was meer dan ik had durven dromen, en het overviel me een beetje. Ik merkte dat ik mezelf voorbij liep, en dat het tijd was om er even tussenuit te knijpen om de balans te herstellen. Dus ik ging op reis met Billy, richting het lekkere gekke India.

Precies – alsof dat zo rustig is.

India was natuurlijk ook een toestand

Ik weet ook niet echt wat ik dacht. India begon wel heel rustig, met vrienden bezoeken in Mumbai en lekker chillen op het strand in Goa – waar ik rustig nog een maand had kunnen vertoeven. Maar na een paar weken werd het toch tijd om verder te trekken, en kwamen we op een paar onwijs drukke plekken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Billy wordt er altijd dolgelukkig van, al die Indiase chaos. Maar ik vind het toch iets minder romantisch. Dus ik kwam mezelf opnieuw tegen in India. Controle loslaten en accepteren, dat is wat India mij keer op keer leert.

En ondanks mijn gemiep was het een prachtige reis met indrukwekkende momenten. Vooral in plekken als Varanasi, Calcutta en de verzengd hete woestijn rond Jaisalmer. Slapen op een stretcher tussen de schorpioenen en kevers, terwijl de maan rustig langs de hemel gleed. We hebben toffe CouchSurf ervaringen opgedaan en bijzondere plekken gezien en verhalen gehoord.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Billy en ik hebben een heleboel prachtige herinneringen gemaakt. Twee jaar eerder hebben we drie maanden door India gereisd, deze keer besloten we na twee maanden terug naar huis te gaan.

Vader worden – we gaan gestaag vooruit

Billy en ik zijn nu al ruim een jaar ‘zwanger’! Lees mijn eerdere artikel hier als je wilt weten hoe het zit.

Eén reden waarom we iets eerder naar huis gingen is omdat we een kwartaal vooruit waren geschoven met de adoptie voorlichtingen. Als je als Nederlander wilt adopteren moet je zes bijeenkomsten bijwonen waarin je leert over de specifieke zorgbehoeften van een kindje dat geadopteerd is, omdat het nogal kan afwijken van wat andere kinderen nodig hebben.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Dit was onwijs leerzaam en voelde fijn, omdat we even iets concreets te doen hadden in dit hele lange proces. Het afgelopen jaar hebben we behoorlijk wat stappen kunnen maken en het gaat erg goed. Het wordt steeds echter en steeds leuker. In het nieuwe jaar zal ik een uitgebreidere update plaatsen over de stand van zaken. Nu maar eens verder naar mijn voornemen van 2018: meer mediteren.

Ik heb me wild gemediteerd

Nou, misschien is dat niet helemaal de juiste omschrijving. Hoewel het vanbinnen soms behoorlijk wild voelt. Maar inderdaad – ik heb aardig wat gemediteerd. Mijn plan voor 2018 was om meditatie nu eens echt serieus te nemen, en dat is gelukt.

Ik ben begin van het jaar overgeschakeld van Vipassana-stijl meditatie naar mantra meditatie, en heb een flinke verandering doorgemaakt. Het is soms lastig te omschrijven hoe ik het allemaal ervaar, maar in de basis kan ik zeggen dat het leven makkelijker voelt en tegelijkertijd moeilijker.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Je weet wat er gebeurt als je grondig begint op te ruimen in huis: het wordt eerst een rotzooi voordat het opgeruimd wordt. Ik zit nu in dat proces met meditatie – ik maak extra rommel. Het mediteren zorgt ervoor dat ik veel duidelijker zie wat er allemaal in m’n bol omgaat. Ik zie gedachten en gevoelens duidelijker komen en gaan. En dat nieuwe perspectief creëert een bepaalde vrijheid, maar tegelijkertijd een hoop onrust omdat ik ineens zie hoe druk m’n hoofd eigenlijk is!

En zo sleurt meditatie me door m’n eigen stof, met links en rechts een kleine existentiële crisis maar ook steeds vaker innerlijke stilte, overweldigende liefde en blijdschap zonder reden.

Het is fascinerend, en ik ga er het komende jaar meer over schrijven. En dat wordt soms best onthutsend – dus ik hoop dat je er klaar voor bent. 😉

Ik heb een berg lezingen gegeven

Oké – dus dit was voor mij een enorme hobbel en mijn grootste pijnproject van het jaar – maar ik heb hem overwonnen!

Het hele plan met het schrijven van een boek was o.a. om mezelf te dwingen om m’n snoet naar buiten te pushen. Want ik zat iets te comfortabel achter m’n scherm, en ik voelde dat ik graag mezelf wil laten zien maar dat angst me tegenhield.

Dus? Nou, door het succes van Steeds leuker rolden er plotseling allemaal aanvragen binnen om te komen spreken. Van bedrijven, universiteiten, boekhandels, gemeentes en bibliotheken. Ik besloot om twee maanden te reserveren voor het geven van lezingen en gaf er in die periode vaak twee per week.

En? Nou ja, zoals je misschien zou verwachten – het was doodeng. Ja. En ik kon er soms niet goed van slapen. En tegelijkertijd was het onwijs interessant, omdat ik de gedachten zag komen en gaan en veel kansen kreeg om de zenuwen heel bewust te observeren (waarna ze meestal weer even verdwenen).

Maar naast doodeng was het ook fantastisch. Ik heb honderden mensen mogen toespreken, free hugs uitgedeeld en een schijnbaar eindeloze stroom aan boeken gesigneerd. Mijn zelfvertrouwen is toegenomen, ik ben beter geworden in presenteren en vooral een stuk relaxter.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

En dat heb ik echt voor elkaar gekregen door de lieve mensen om me heen, waaronder Billy en Sjors (hij werkt als mijn trouwe assistent voor soChicken sinds 2018). Zij hebben me gesteund én gepusht. Ze hielpen me om die berg steeds weer op te delen in kleine heuvels, zodat ik stap voor stap vooruit kwam en uiteindelijk sterker ben geworden.

Nu moet ik zeggen dat ik niet meteen elke week door het land ga reizen, want ik vind m’n leven achter het scherm ook nog steeds erg fijn. Het lijkt allemaal leuk en hipperdepip om rond te reizen en in hotels te slapen enzo. En het ís ook leuk, maar ik ben niet zo’n glamourpoes – dus ik zal moeten zoeken naar balans.

Maar dit soort optredens zullen wel een grotere rol krijgen in mijn leven in 2019. En fijn, want nu kan ik er vooral gewoon van genieten in plaats van twee weken slecht te slapen. Bovendien vloeit dit verhaal natuurlijk door online, op Instagram en YouTube bijvoorbeeld. Waar ik ook meer van mezelf wil laten zien in 2019 – want waarom niet? Ik ben er nu toch, kan ik net zo goed een beetje lol trappen op het interwebs.

Volg je me nog niet op Instagram en/of YouTube? Nu is een prima moment om dat te doen voor een kijkje in mijn leven en meer tips.

En ik heb geluk gehad

Ja, veel geluk. Want in 2018 zijn al mijn dierbaren gezond gebleven en – niet onbelangrijk – blijven leven. Dat voelt als vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Ik heb veel tijd door kunnen brengen met lieve vrienden, mijn familie en Billy natuurlijk, en dat is uiteindelijk wat telt.

Zelf ben ik gezond gebleven – ja, niet in India natuurlijk. Want daar bracht ik traditiegetrouw een nacht door op de vloer naast het toilet. Ik doorbrak zelfs mijn record ‘aantal keren overgeven in één dag’ – zes keer overgeven is indrukwekkend, zeker voor iemand met een overgeeffobie. Nou – die fobie heb ik dus ook overwonnen, wat een pret.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Maar verder voel ik me fit en gezond, en daar ben ik onwijs dankbaar voor. Verder zijn er – op mijn eigen zenuwendrama rondom de lezingen na – geen hele nare dingen gebeurd. Het leven kabbelt gestaag verder, en het leert me steeds beter hoe het werkt.

Oh – en natuurlijk nam ik meerdere keren teveel hooi op m’n vork – ook een traditie inmiddels. Maar ik werk eraan – valkuilen zijn er om te overwinnen. Ofzo.

En hoe gaat het met soChicken?

Ik heb het even nagezocht, en ik heb goed nieuws: met soChicken gaat het beter dan ooit.

soChicken ontving meer bezoekers dan ooit, ruim 8 miljoen keer werd de website of de app geopend. Ook de plek waar je één van mijn online cursussen kunt volgen is populairder dan ooit. Met ruim 20 duizend cursus deelnemers is het één van de grootste cursus platforms in Nederland.

De gratis soChicken app ontvangt nog steeds geweldige reviews in beide App Stores en is inmiddels de 200 duizend installaties gepasseerd. Op YouTube zijn we de 13 duizend volgers voorbij en ook op Instagram groeien we hard.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelle – soChicken.nl (@jellehermus) on

Zoals je zult begrijpen: ik ben onwijs dankbaar voor deze groei. Ik blijf het bijzonder vinden dat mijn woorden zoveel mensen bereiken, en ik hoop echt met heel mijn hart dat mijn werk iets voor je mag betekenen. Al is het maar een halve glimlach vanwege een van mijn diverse slechte grappen.

En nu naar Moskou

Precies, weer eens wat anders. Moskou was een plan van twee goede vrienden. Ze wilden oudejaarsavond eens ergens anders vieren, en ze vroegen ons mee. Billy en ik wilden altijd al eens naar Moskou, dus waarom niet.

En wat leuk is, in Rusland wordt Kerst begin januari gevierd. Dus het ziet ernaar uit dat we 2019 openen met een witte Kerst!

Waar ben jij dankbaar voor?

Dankjewel dat je soChicken leest en dat ik je (hopelijk) mag inspireren met mijn werk. Ik ga er in het nieuwe jaar vol liefde mee verder. Want hoe meer mensen we samen kunnen inspireren, des te liefdevoller we onze samenleving kunnen maken. 💛

Wat heeft 2018 jou gebracht waar je je dankbaar voor voelt? 😁

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test