Artikel opslaan

We zijn gemaakt om buiten te zijn

Het menselijk ras is niet ontstaan in kantoorpanden, betonnen woningen, kleine huisjes, flats en winkels. Mensen zijn ontstaan op de uitgestrekte vlaktes van Afrika.

En hoewel er een hoop te zien is in de rijke Afrikaanse wildernis, zijn er van nature geen gebouwen te vinden. Onze soort is geëvolueerd in de buitenlucht. Ontstaan onder de Afrikaanse zon tussen een uitgestrekte sterrenhemel, midden in de prehistorische wildernis.

En hoewel mensen zich de afgelopen millennia steeds meer zijn gaan begeven in gebouwen, heeft deze trend zich de afgelopen twee eeuwen versneld. Voor de komst van radio, televisie en huishoudelijke apparatuur leefden mensen voornamelijk buiten. Er werd buiten gewerkt, gespeeld, gewandeld en gewinkeld. Er was binnen simpelweg weinig te doen.

Met de industrialisatie, de komst van multimedia en de ontwikkeling van de diensten-economie is dit sterk veranderd.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

We brengen ons leven door in gebouwen

De meesten van ons bevinden zich meer binnen dan in de buitenlucht. We zien ‘binnen zijn’ als de basis, en ‘buiten zijn’ als een uitstapje. Iets wat eigenlijk een uitzondering is. Je belevingswereld bestaat uit gebouwen, en de buitenlucht is slechts de ruimte tussen de gebouwen in.

Dat is bijzonder, want voor zo’n 200.000 jaar was het precies andersom. Je kunt het vergelijken met kamperen. Soms ben je binnen (bijvoorbeeld als het weer erg slecht was), maar meestal ben je buiten.

Mensen die kamperen voelen vaak dat ze lekker in hun vel komen te zitten en zich meer verbonden voelen met de natuur. Als je kampeert merk je dat de tijd langzamer gaat, dat je automatisch met het dag- en nachtritme gaat leven en dat je je meer ontspannen en energiek voelt.

Je lichaam en geest zijn ontwikkeld om te leven in de buitenlucht, dus waarom zou je jezelf beperken tot kunstmatige omgevingen? Ga vaker naar buiten, en voel waarom rechtstreeks daglicht en frisse buitenlicht je gezonder en energieker maken!

1. Licht helpt je biologische klok synchroniseren

Daglicht helpt je lichaam vast te stellen hoe laat het is. Je lijf is ontwikkeld om te leven met een natuurlijk dag- en nachtritme. Zodra het ochtend is, en het licht relatief veel ‘blauw licht’ bevat, maakt je lichaam zich klaar voor de dag. Zodra het donker begint te worden maakt je lichaam zich klaar voor de nacht.

In kantoor omgevingen is het lastig om voldoende licht te krijgen, met name voldoende blauw licht. Dit betekent dat het voor je lijf constant lijkt alsof het tijd wordt om te gaan slapen, waardoor je je niet energiek voelt. Door gedurende de dag regelmatig een paar minuten het daglicht op te zoeken kun je je biologische klok synchroon laten lopen met de natuur.

Daarnaast is het erg slim om ‘s ochtends tien minuten naar buiten te gaan om de dag energiek te beginnen!

2. Licht ondersteunt het lichaam bij allerlei processen

Regelmatig komen er studies naar voren die aantonen dat daglicht essentieel is voor simpele taken en lichamelijke processen. Zo helpt daglicht de concentratie te verhogen, zou het ondersteunen bij het verbranden van vet en helpt het depressie voorkomen en genezen. Daarnaast voorziet daglicht in vitamine D, wat ondersteunt bij de weerstand, calciumopname en anti-tumor activiteiten.

Als je er vanuit gaat dat ons lichaam is geëvolueerd om te leven in de buitenlucht, kun je er vanuit gaan dat er nog veel meer processen zijn die (deels) afhankelijk zijn van daglicht. Er zullen daarom naar alle waarschijnlijkheid meer en meer onderzoeken uitwijzen dat buiten leven gezonder is dan binnen leven.

3. Buitenlucht is meestal gezonder dan binnenlucht

Wist je dat de luchtkwaliteit in moderne gebouwen vaak te wensen overlaat? Moderne panden zijn vaak erg goed geïsoleerd en kierdicht gemaakt. De aanwezigheid van mensen en dieren, douchen en koken verslechteren het binnenklimaat. Daarnaast ontsnappen er schadelijke gassen uit betonnen vloeren en muren. De toevoer van frisse lucht is afhankelijk van enkele ventilatieroosters en een mechanisch ventilatiesysteem.

Wanneer je te weinig ventileert (en je ventileert al snel te weinig), dan gaat de luchtkwaliteit erg snel achteruit. Lucht van lage kwaliteit veroorzaakt aandoeningen als astma en andere klachten. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat een te vochtig binnenklimaat kankerverwekkend kan zijn (zie link onderaan artikel).

Je kunt, en moet je best doen om het binnenklimaat te verbeteren. Dit kun je doen door 24 uur per dag te ventileren, de lucht te zuiveren en je huis schoon te houden. Daarnaast is het vrijwel altijd gezonder om de buitenlucht op te zoeken. Ja, zelfs als je in een redelijk vervuilde omgeving woont. Zo lang je minimaal 300 meter afstand neemt van drukke wegen en vervuilende bedrijven is de luchtkwaliteit naar alle waarschijnlijkheid hoger dan in je eigen huis of werkplek.

4. Verse zuurstof helpt je lichaam te zuiveren

Je lichaam is afhankelijk van zuurstof. Zuurstofrijk bloed voedt je organen en alle cellen in je lichaam. Wanneer je veel zuurstof binnen krijgt kan je lijf zijn werk beter doen, en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen.

De zuivering van je lichaam is voor een deel afhankelijk van je longen. Steeds wanneer je uitademt zuiver je je lichaam. Wanneer je meer verse zuurstof naar binnen haalt kan je lijf zichzelf beter zuiveren, en zal de zuurgraad van je lichaam beter in balans blijven.

Adem diep in en uit als je buiten bent, en laat je lijf profiteren van frisse buitenlucht.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test