Hooghouden en de magie missen

Hoe houd je een druk en ingewikkeld leven in beweging? Hoe zorg je ervoor dat je alles voor elkaar krijgt en tegelijkertijd niet doordraait? Multitasking is een populair antwoord op dit probleem, maar deze oplossing komt met een prijs die je mogelijk niet wilt betalen.

Wanneer je probeert om veel dingen tegelijk te doen dan ga je namelijk voorbij aan een belangrijk aspect van je leven:  de magie die schuilt in ieder moment. Je verliest de glans van het moment doordat je helemaal opgaat in het hooghouden van alle ballen in je leven. Je taken worden afgerond, maar de tijd vliegt ondertussen voorbij zonder dat je ervan hebt kunnen genieten.

Het leven ontwarren: alles gebeurt één voor één

Tijd en ruimte zijn één. Jij bevindt je op dit punt in de tijd op de plek waar je nu bent. Op dit moment, hier en nu, lees je dit artikel. Een taak die je over een enkele minuten hebt volbracht.

Je kunt dit artikel lezen, en tegelijkertijd nadenken over een mailtje dat je nog moet schrijven, naar een nieuwsbulletin op de radio luisteren en ondertussen een koekje eten. Op deze manier blijf je op de hoogte van het nieuws en stil je de trek terwijl je deze informatie in je opneemt. Het nadeel is echter dat je aan alledrie de zaken niet de aandacht schenkt die ze verdienen.

Dit artikel is leerzamer als je het met volle aandacht leest. Het koekje is lekkerder (en verzadigender) als je het met volle aandacht eet. Het nieuws werkt beter op je in als je er met volle aandacht naar luistert.

Een druk leven kan worden geleefd van moment tot moment. Hier en nu lees je een artikel, straks (het volgende hier en nu) bereid je je voor op een presentatie. Het volgende moment bevind je je op een andere plek en geef je een presentatie voor 200 man. Je leeft van moment tot moment, van plaats tot plaats, zonder je nu druk te maken over wat komen gaat.

Tijd en ruimte zijn één. En jij bent één met dit moment. Je kunt ervoor kiezen om dit moment te ervaren, om het te vullen met één punt van aandacht, en zo de kwaliteit en effectiviteit van je leven verhogen.

Wanneer je dit doet heeft dit een aantal voordelen.

1. Je kunt genieten van de kwaliteit

Ieder moment is perfect. Van het moment dat je wakker wordt, je even in de file staat, je een rotklus op je werk moet voltooien tot het moment dat je ‘s avonds in slaap valt.

Ieder moment heeft schoonheid, ieder moment heeft kwaliteit, mooi of niet mooi. Hoe meer je de kwaliteit van ieder moment kunt herkennen des te sterker je je kunt focussen op één ding. Eén voor één, totdat je alles hebt gedaan wat je wilde doen.

2. Je voorkomt onnodige stress

Stress wordt niet zozeer gevormd door de dingen die we meemaken, maar door de gedachten die we hebben. Wanneer je leeft van moment tot moment, en de taken in het leven één voor één aanpakt zul je stress elimineren uit je leven.

Je voelt stress als je je druk maakt over de toekomst, over zaken waar je geen controle over hebt. Maar al die zaken doen er nu niet toe. Want nu lees jij met volle aandacht dit artikel, en dus is er niets om je druk over te maken.

3. Je levert beter werk af

Werk dat verricht wordt met volle aandacht is meestal van hoge kwaliteit. Doordat je je focust op de taak voor je, en niet op alle gedachten die je hebt (ik heb trek, ik heb geen zin, dit is moeilijk, ik wou dat het lunchtijd was) kun je beter werk afleveren.

Nu verricht je een taak met volle aandacht. In het volgende moment geniet je van een lunch met volle aandacht. Eén voor één passeren de momenten in je leven, en ervaar je ieder moment voor de volle hondered procent.

4. Je bespaart tijd

We besteden veel tijd aan gedachten die ons 1) uit het hier en nu trekken en 2) niet helpen ons dichter bij onze doelen te brengen. We richten onze aandacht op de toekomst, en laten hierdoor de magie van het moment vervliegen zonder het te ervaren.

Door dingen één voor één te doen met volle aandacht bespaar je tijd. Je raakt minder afgeleid, werkt sneller en bespaart bovendien energie. Je krijgt dus meer voor elkaar en je voelt je ook nog eens een stuk beter.

5. Je maakt je leven overzichtelijker

Zodra we het overzicht over ons leven verliezen wordt het moeilijker om gelukkig te zijn. Overzicht geeft een gevoel van controle, en dat voelt prettig. Wanneer ons leven een chaos is, voelen we ons machteloos en gestrest.

Door het leven te beschouwen als een aaneenschakeling van momenten, van nu’s, wordt je leven overzichtelijker. Je hoeft niet meer alles tegelijk te doen, en je hoeft je niet meer over alles druk te maken.

Het ene moment maak je je druk over je financiële situatie omdat je hier en nu je aandacht richt op het plannen van een betere toekomst wat betreft geld. Het andere moment zit je op het toilet, en hoef je je niet druk te maken over je financiën omdat je weet dat je dat op een ander moment zult doen met volle aandacht.

Op deze manier is je leven overzichtelijk en leef je van moment tot moment.

Zo doe je dingen één voor één

Leuk, maar hoe doe je dat dan precies? In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat ieder moment perfect is zoals het is, en dat iets pas goed of slecht (of leuk of niet leuk) wordt als jij dat als dusdanig bestempelt.

Het is daarom belangrijk dat je in de gaten houdt wat je denkt. Stel je staat bij een bushalte te wachten en je merkt dat je geïrriteerd raakt. Je voelt je niet goed, dat betekent dat je je hebt laten meeslepen door je gedachten. Haal jezelf terug bij het moment, en kijk om je heen. Zie de schoonheid in zaken die je normaal gesproken niet persé mooi vindt. Een afgebladderd verkeersbord, een vogeltje, de mensen om je heen.

Als je een boek leest lees je een boek. Als je de vuilnisbak buiten zet zet je de vuilnisbak buiten. Als je een presentatie geeft voor 200 man dan doe je precies dat. Niet meer, niet minder. Eén voor één, moment na moment.

Ieder moment is magisch. En door het leven te zien als een aaneenschakeling van nu’s maak je je hele leven magisch.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test