Artikel opslaan

“Grootse dingen worden gemaakt als een reeks
kleine dingen bij elkaar is gebracht.”

Vincent van Gogh

De verleiding van dramatische verbeteringen

We zijn allemaal dol op grote, dramatische verbeteringen. Ik ook. Ja, ik kan iets gezonder gaan eten. Maar ik kan ook perfect gaan eten! Dan word ik nog sneller gezond/slank/sexy! Je kunt minder vlees gaan eten, maar je kunt ook meteen veganist worden! Waarom niet? Je kunt wat meer gaan bewegen, maar je kunt ook elke dag Insanity doen in je huiskamer! Laat dat wasbord maar komen!

Ja. En we weten eigenlijk ook altijd wat er gebeurt. Het is drie dagen Insanity. Spierpijn, klaar. Het is drie dagen perfect eten. Eén feestje, klaar. Terug naar de kaassoufflés en pindasaus.

Maar toch. Op het moment dat je de inspiratie krijgt lijkt het zo makkelijk. Je bent gemotiveerd, je gaat het gewoon doen. Het gaat je lukken, dat weet je zeker.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Drama is voor niemand goed

Ik vind: drama is onnodig en ineffectief.

Mensen die overal een drama van maken zijn irritant. ”Ik doe werkelijk alles wat in mijn macht ligt om mijn leven zo moeilijk mogelijk te maken – en nu is mijn leven moeilijk. Oóóóh wat een drama.”

Ja. Stop ermee. Goed, maar zo ben jij niet. Ik ook niet volgens mij. Maar ik ben wel gek op dramatische verbeteringen, en heb mijn leven al meerdere malen behoorlijk over een andere boeg gegooid.

Billy ziet me dan alweer aankomen. Dan ben ik een boek aan het lezen waar ik heel enthousiast van word, en dan wil ik het liefst alles omgooien. Althans, dat wilde ik. Want ik ben inmiddels wijzer geworden. Fijn voor Billy, fijn voor mij.

Dramatische veranderingen doen een hoop stof opwaaien, maar verzetten (meestal) geen bergen. Dat is een beetje het probleem. En iedere keer als die dramatische poging tot verandering niet werkt, verlies jij een beetje van je zelfvertrouwen. En verliezen de mensen om je heen hun vertrouwen in jou.

Kleine stapjes richting een opwaartse spiraal

Het zijn de kleine stapjes die voor de magie zorgen. Als je elke dag een emmertje zand meeneemt van de berg, dan is de berg uiteindelijk verplaatst. Dus:

  • Niet perfect eten, maar eerst maar eens leren leven zonder frisdrank.
  • Niet elke dag intensief sporten, maar beginnen met vaker fietsen naar je werk of wandelen naar een het station.
  • Niet elke maand een nieuwe richting inslaan met je bedrijf, maar elke dag kleine verbeteringen doorvoeren om je klanten beter tot dienst te zijn.
  • Niet in één keer al je uitgaven aan horeca/shoppen schrappen, maar je levensstijl langzaam aanpassen zodat je nieuwe manieren vindt om jezelf te vermaken.
  • Niet in een week drie kilo afvallen. Maar elke week een paar honderd gram, terwijl je gaandeweg leert om gezonder te leven.

Die verbeteringen zijn niet dramatisch. Er worden geen films over gemaakt. Je haalt er de krant niet mee. Maar – en dat lijkt me toch het doel – ze helpen je wel je leven blijvend te verbeteren.

Verander je leven stap voor stap

Ik ben al jaren bezig met gezonder leven. Dat is een proces, niet een knop die in één keer om gaat. Ik voer kleine verbeteringen door, val soms weer een stukje terug, en kom zo stap voor stap vooruit.

Dat geldt ook voor minimalisme, voor relaties, geldzaken, productiviteit en alle andere levensgebieden.

Drama is irritant. Omdat het teveel aandacht vraagt, en omdat het niet werkt. Het leidt nergens toe. Dus als je je leven echt wilt veranderen: zet niet in op dramatische veranderingen. Verbeter je leven gewoon stapje voor stapje. Dat is makkelijker en bovendien effectiever.

Vraag jezelf af: ”Wat is een kleine stap die ik vandaag kan zetten om mijn leven leuker te maken?”

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test