We moeten allemaal vooral normaal zijn

Veel mensen zijn bang voor wat ze niet kennen. De mensen om je heen hebben liever dat je ‘normaal’ bent. Dat je dingen doet die zij begrijpen. Dat je doet zoals hen, denkt zoals hen en bent zoals hen.

En ja, een beetje sociale lijm is geweldig. Het is fijn als je elkaar kunt begrijpen, als je op één lijn met elkaar kunt zitten. Maar wie zegt dat je normaal moet zijn om dat te bereiken?

Wie heeft dat hele ‘normaal’ eigenlijk bedacht?

Een kind gooit met lego. De moeder zegt dat het kind dat niet moet doen. Het kind gooit pakt een gebaksvorkje van de tafel. Stout. Het kind trekt aan de veter van de moeder. De moeder heeft er genoeg van, en spreekt de volgende sensationele woorden uit. Woorden die constant worden gebruikt alsof ze daadwerkelijk iets zouden betekenen:

“Doe nou eens normaal!”

Normaal betekent in dit geval: “Doe zoals ik. Ik gooi geen lego, ik pak geen vorkjes van de tafel, ik trek niet aan veters. Ik doe het goed, ik ben normaal. Dus doe normaal, dan krijg je mijn goedkeuring.”

Normaal is een leeg begrip. Wat op een moment normaal is, klinkt op een ander moment bizar. Stel je maar eens voor dat je écht gelooft dat de wereld plat is. Dat was ooit heel normaal. Tot zover de geloofwaardigheid van normaal.

Normaal is niet alleen leeg, het is ook gevaarlijk. In ruil voor de goedkeuring waar we allemaal naar hunkeren stoppen we namelijk met nadenken. Nadenken is ingewikkeld, en alles wat ons kan helpen om ermee te stoppen omarmen we met liefde.

Normaal heeft zijn probleempjes

Een voorbeeld: Vind jij het normaal dat we het systeem dat onze samenleving mogelijk maakt (de Aarde) onomkeerbaar beschadigen? Ik niet. Een absurd idee, maar volkomen normaal.

Als ik normaal zou doen, dan zou ik daar weinig om geven en er weinig aan veranderen. En ja, dan zou ik zeker kunnen rekenen op meer sociale goedkeuring. Het zou het leven een stukje makkelijker maken, dat is zeker.

Maar wat heb je aan die goedkeuring als je er je eigen dromen, gevoelens en karakter voor moet opgeven? Wat heb je aan normaal als je op zoek bent naar uitzonderlijk?

Precies, bar weinig.

Een toekomst met meer normaal heeft ons weinig te bieden. Er moeten mensen zijn die dingen doen die niet normaal zijn om de wereld vooruit te helpen. En weet je, ik denk dat jij een van die mensen kan zijn.

Niet normaal doen!

Laten we normaal op de proef stellen. Ik vind dat normaal zichzelf moet bewijzen voordat we eraan meewerken. Veel normale dingen werken perfect (eten is normaal, werkt prima). Veel normale dingen slaan echter nergens op als je erover nadenkt.

Een normaal leven is een saai leven. Wil je een uitzonderlijk leven en tegelijkertijd de wereld vooruit helpen? Ontwikkel dan een acute allergie voor het woord ‘normaal’. Laat de alarmbellen rinkelen en begin met het stellen van vragen:

  • “Waarom doen we dit?”
  • “Waarom vinden mensen dit normaal?”
  • “Wat zou er gebeuren als we dit anders zouden doen? Hoe zou ‘niet normaal’ eruit zien?”
  • “Ben ik het hiermee eens?”

Je hebt een mobieltje in je zak. Tijd voor Wikipedia, tijd om uit te zoeken waarom dingen zijn zoals ze zijn. Fascinerend en ontzettend inspirerend. Voor je het weet zie je in wat een geniale of achterlijke gedachte schuil gaat achter een bepaalde ‘normaal’.

Normaal bestaat niet. Er bestaat alleen het wonder dat het leven is. Dus verwonder jezelf elke dag opnieuw. Wees niet normaal, wees uitzonderlijk!

Meer inspiratie? Hieronder wat uitzonderlijk leesvoer. En terwijl je leest, vraag je eens af: “Zijn boeken normaal?”

Zo maak je je leven steeds leuker ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛