Artikel opslaan

Waar komt dit gevoel vandaan?

Merk je dat je regelmatig gedachten hebt als:

  • ‘Ik voldoe niet aan de verwachtingen van mijn partner.’
  • ‘Ik pas me wel aan voor de lieve vrede.’
  • ‘De ander vindt mij nu vast dom of raar.’
  • ‘Had ik dat anders moeten zeggen?’
  • ‘Waarom ben ik ook altijd zo stil / luidruchtig?’
  • ‘Wat zal hij/zij wel niet van me denken?’

Dan is de kans groot dat je het gevoel hebt tekort te schieten in je relatie. Je voelt je niet goed genoeg en je onzekerheid zit je in de weg.

Maar is dit terecht? Je niet goed genoeg voelen in een relatie, kan verschillende oorzaken hebben. Jouw eigen persoonlijkheid en ervaringen uit het verleden spelen een rol.

Als je van nature hoge eisen aan jezelf stelt, zachtaardig en gevoelig bent, dan ben je in het dagelijks leven waarschijnlijk onzekerder dan types die overal doorheen denderen zonder er veel over na te denken.

Ook kan het zijn dat je een negatief zelfbeeld hebt door gebeurtenissen uit het verleden. Ben je bijvoorbeeld gepest? Dan kan dit nog steeds doorwerken in je zelfbeeld en je relaties.

Het kan ook te maken hebben met de band met je ouders. Voelden jouw ouders vroeger niet als een veilige thuishaven waar je bij altijd terecht kon? Dan durf je nu misschien ook niet op een ander te vertrouwen. Of je bent constant bang om verlaten te worden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Pas op voor gaslighting

Maar voordat je alles op jezelf betrekt: het kan zijn dat je wel degelijk in een toxische relatie zit en dat jouw partner je het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen. Dit wordt gaslighting genoemd.

Voorbeelden van gaslighting zijn:

  • De waarheid verdraaien of informatie achterhouden.
  • Iets zeggen en het even later ontkennen.
  • Jou de schuld geven van iets wat diegene zelf heeft gedaan.
  • Zelf geen verantwoordelijkheid nemen voor het eigen gedrag.
  • Ervoor zorgen dat je je familie of vrienden bijna niet meer ziet.
  • De nadruk leggen op jouw tekortkomingen en vervolgens zeggen dat je niet tegen kritiek kunt.
  • Dingen zeggen als ‘als je dit niet voor mij doet, dan ben je een slechte partner’.

Het is een vorm van emotionele manipulatie. Doordat jij je onzeker gaat voelen en meer afhankelijk wordt van je partner, voelt je partner zich beter over zichzelf. In veel gevallen doet een ‘gaslighter’ dit niet bewust, maar is het aangeleerd gedrag.

Dit betekent niet dat je het maar moet laten gebeuren! Wijs je partner op dit gedrag en zoek eventueel professionele hulp als dit in jouw relatie aan de hand is.

Praat met elkaar

Het zal geen verrassing zijn dat communicatie belangrijk is om een relatie soepel te laten verlopen. Hoe goed jullie elkaar ook kennen, jouw partner weet niet wat er in je hoofd omgaat.

Bespreek daarom met je partner hoe jij je voelt. Ga daarbij altijd uit van jezelf zonder de ander te beschuldigen. Vertel hoe jij bepaalde gebeurtenissen ervaart en waarom je het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn.

Onderzoek daarbij of jullie dezelfde verwachtingen hebben van de relatie. Misschien verwacht jij van een relatie dat jullie veel tijd samen doorbrengen. Terwijl je partner het juist belangrijk vindt om ook alleen dingen te doen.

Jij kan het dan als een afwijzing ervaren als je partner met vrienden op pad gaat zonder jou erbij te betrekken.

Dit is maar één voorbeeld. Er zijn nog veel meer soorten (onuitgesproken) verwachtingen in een relatie. Van de verwachting dat je elkaar altijd trouw bent – tot verwachtingen in bed of met betrekking tot het huishouden.

Leg aan elkaar uit waarom je iets belangrijk vindt in een relatie. Blijf wel realistisch en bedenk dat geen enkele relatie een sprookje is. Kijk of je samen afspraken kunt maken die haalbaar zijn en waar je je allebei goed bij voelt.

Herken je eigen gedragspatronen

Tot slot is het belangrijk om aan jezelf en je gevoel van eigenwaarde te werken. Wees je bewust van de emotionele littekens uit het verleden. Hierdoor kun je onbewust bepaalde gedragspatronen ontwikkelen waardoor jij je niet goed genoeg voelt in je relatie.

Denk aan jezelf wegcijferen uit angst voor afwijzing of constant zoeken naar de bevestiging dat je wel leuk, knap of intelligent genoeg bent.

Zodra je deze patronen bij jezelf herkent, kun je ze doorbreken. Doe dit stapje voor stapje en wees lief voor jezelf. Dit betekent dat je jezelf accepteert zoals je bent. Realiseer je dat je de moeite waard bent om van te houden.

Blijf dicht bij jezelf

Om oude patronen te doorbreken is het belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Pas als je dicht bij jezelf staat, kun je je hart echt openstellen voor een ander – en een gelijkwaardige relatie hebben.

Wie ben je echt? Omschrijf jezelf zoals je een goede vriend(in) zou omschrijven. Wat maakt jou uniek? Waardeer je mooie eigenschappen en accepteer je minder mooie eigenschappen. Vraag je ook af wat jou echt gelukkig maakt en welke dingen je belangrijk vindt in het leven.

Vervolgens kun je stap voor stap je grenzen gaan aangeven en meer vrijheid nemen om binnen je relatie je eigen leven te leiden. Zo voorkom je dat je te afhankelijk wordt van je partner en jezelf kwijtraakt.

Iemand die van je houdt zou je nooit vragen om jezelf weg te cijferen. In een liefdevolle relatie versterk je elkaar en inspireer je elkaar om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Zodat geen van beiden ooit het gevoel heeft niet goed genoeg te zijn.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test