Artikel opslaan

“You get the chicken by
hatching the egg, not by smashing it.”

Arnold Glasow

Schoffelen voordat het zaadje uitkomt

Stel je voor: je werkt al een tijdje richting een doel. Je wilt klanten binnenslepen voor je bedrijf, je wilt resultaten boeken met je ochtendmeditaties, je wilt een gesprek kunnen voeren in het Japans.

Maar je komt nauwelijks vooruit. Het duurt lang en er gebeurt weinig. Je blijft er moeite in stoppen, maar het lijkt voor niets.

Je verliest je motivatie. Je gaat minder hard werken en uiteindelijk geef je op. Je kiest een nieuw doel.

Maar op de achtergrond gebeurt er iets wat jij niet ziet. Het succes kwam dichterbij. Het zaadje was al aan het groeien. En het was bijna zover om tevoorschijn te komen uit de grond. Om zichzelf te laten zien.

Maar je had te weinig geduld, je zag niets gebeuren. Dus je schoffelde de grond om en stopte er nieuwe zaadjes in. Je jonge plantje sterft, en je resultaat blijft uit.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De moleculen van succes

Alles om je heen is opgebouwd uit moleculen. Je smartphone, je bank, je lichaam. Elk individuele molecuul is piepklein, maar samen vormen ze prachtige voorwerpen.

Succes is ook opgebouwd uit kleine dingen. Maar niet uit moleculen.

Succes is opgebouwd uit duizenden kleine stapjes. Uit gedachten, woorden, acties en overwonnen obstakels. Iedere keer als jij je inzet richting je doel, bouw je aan succes.

En als je lang genoeg kleine stapjes blijft zetten, creëer je uiteindelijk iets groots, iets prachtigs.

Maar dat is het punt: je moet het lang genoeg volhouden. En dat is het moeilijke gedeelte. We willen niet wachten. We willen direct resultaat.

Na een week hard werken vind je dat je wel wat resultaat verdient. En als je dan nog niets ziet raak je ontmoedigd. Je krijgt het gevoel dat het niet werkt, dat je je tijd verdoet. En je stopt. Je kiest een ander doel, en al je werk was voor niets.

Als je resultaat wilt zien dan is stoppen geen goed plan. Voor resultaten moet je doorgaan. Geduld hebben. Kleine stappen blijven zetten richting je doel.

Relax – houd vol, blijf bouwen

Duizenden kleine stappen in de juiste richting. Zo loop je naar Parijs, bouw je een bedrijf op, schrijf je een boek, verbeter je je relaties, vergroot je je gezondheid en lanceer je een raket in een baan rond de Aarde.

En het duurt vaak langer dan je denkt. Langer dan je wilt. Maar als je werkt aan doelen die échte positieve impact hebben op je leven, dan kun je je die extra tijd wel permitteren.

Dus? Dus heb geduld. Geniet van de rit. Houd koers richting je doel. Blijf werken. Blijf kleine stappen zetten in de juiste richting. Elke dag opnieuw.

Vroeg of laat zul je de vruchten van je werk kunnen plukken. Komen opdagen en aan de slag gaan is het halve werk. Bijna niemand doet dat. De meeste mensen geven op voordat ze resultaat zien.

  • Stel een doel.
  • Doe de duizenden dingen die nodig zijn om dit doel te bereiken.
  • Verwacht geen wonderen. Verwacht een lang traject met duizenden kleine stappen.
  • Blijf doorgaan. Heb geduld. Geniet van het werk en verwacht dat het langer duurt dan je dacht.
  • Pluk de vruchten van je werk. Zie hoe je inspanningen beginnen op te stapelen. Merk hoe snel dat plantje groeit wanneer hij eenmaal aan de oppervlakte is gekomen.

Je krijgt je succes wel. Je moet gewoon geduld hebben. En geduld hebben is zó moeilijk dat enkel het opbrengen ervan je al onderscheidt van vrijwel alle mensen.

Maar ik vind volhouden zo lastig!

Ja – logisch. Discipline is zo’n eigenschap die je jezelf aanleert in talloze kleine stappen. Maar je kunt jezelf meer discipline aanleren. Ik heb er een populaire cursus over ontwikkeld. Hier lees je er meer over…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test