Waar moet je de tijd vandaan halen?
Meer sporten, je huis opruimen, nadenken over wat je wilt met je leven. Die dingen gebeuren niet automatisch. Daar moet je tijd voor maken. En dat kan lastig zijn. Je dagen zitten al zo vol – waar haal je de tijd vandaan?
Meestal is de oplossing eenvoudiger dan het lijkt. Je hebt namelijk meer dan genoeg tijd om je leven in een opwaartse spiraal te brengen. Let maar op.
1. Je hebt geen idee hoe je je tijd besteedt
Heb je geen tijd om te sporten, te lezen of om na te denken over je leven? Zoek dan eens uit hoe je je tijd besteedt op een dagelijkse basis.
Als je bent zoals de meeste mensen, dan vul je je avonden bijvoorbeeld voornamelijk met entertainment. Bijvoorbeeld:
- Je kijkt televisie van 7 tot 11.
- Je hangt achter je laptop, rondklikkend op YouTube.
- Je kijkt drie afleveringen van je favoriete serie.
- Je besteedt ruim een uur aan social media op je smartphone of tablet.
- Je brengt de avond door met een verslavend spelletje.
Stel dat je elke avond drie uur besteedt aan dit soort activiteiten. Momenten die je helpen ontspannen, maar die je ook erg veel tijd kosten. Dit kost je zo’n (3×365) 1.095 uur per jaar. Dat zijn 45 volledige dagen of 6,5 weken per jaar waarop je continu naar je scherm staart.
Het komt ook neer op bijna 7 maanden fulltime werken. Wauw.
Als je maar een klein gedeelte van die tijd zou gebruiken om je leven leuker te maken – dan kom je al snel in een opwaartse spiraal.
Stel:
- Je neemt maandag anderhalf uur de tijd om twee pannen gezonde soep te maken en in te vriezen – zodat je de rest van de week gezond kunt lunchen.
- Je neemt dinsdag anderhalf uur de tijd om te sporten. Je doet yoga via YouTube, gaat wandelen met een vriend(in), gaat zwemmen of een flink stuk fietsen.
- Je neemt woensdag anderhalf uur de tijd om na te denken over je leven. Je mediteert, schrijft in je dagboek, leest in een inspirerend boek, doet wat mindmapping, stelt doelen voor jezelf etc.
- Je neemt donderdag en vrijdag anderhalf uur de tijd om iets te creëren. Je werkt aan een project dat je wilt opzetten. Een eigen website, een bedrijf, een stichting, een moestuin, een nieuwe vaardigheid leren etc.
- Je neemt in het weekend meer tijd om plezier te beleven met vrienden en familie, om je relaties te versterken.
- Je neemt zondag een uur de tijd om je komende week te plannen.
Door je ontspan-en-entertainment-tijd in de avonden te halveren, kun je je leven razendsnel leuker maken. En dat terwijl je ook nog steeds anderhalf uur op de bank kunt hangen – maar dan met een voldaan gevoel.
2. Je hebt wel tijd maar geen energie
Oké – dit is een serieus probleem. Je beseft wel dat je tijd genoeg hebt om je leven in de opwaartse spiraal te brengen. Maar je hebt er de puf niet voor.
Je voelt je moe en uitgeput, en je kunt niets anders doen dan achter je laptop hangen en geestdodende dingen lezen en bekijken.
Prima. Maar geen excuus. Waarom niet?
- Het gedrag dat je vertoont brengt je in een negatieve spiraal. Je wordt extra futloos doordat je niets doet om de situatie om te keren.
- In plaats van achter de laptop hangen zou je anderhalf uur eerder naar bed kunnen gaan. Als je dat een week doet, dan voel je je vanzelf minder moe. Je hebt dan wel iets minder tijd voor jezelf. Maar de tijd die je hebt geeft je wel een stuk meer voldoening. Je kunt ook twee of drie dagen per week vroeger naar bed gaan, zodat je je de rest van de week minder moe voelt.
- Je zou op andere dagen een klein gedeelte van deze tijd kunnen gebruiken om in beweging te komen. Begin zo klein als goed voelt. Doe één push-up. Of jog één minuut op de plaats. Als je voelt dat je meer kunt/wilt doen, doe dan meer. Op deze manier investeer je in je energiepeil, en klim je uit de kuil waar je je in bevindt.
- Je zou je eetpatroon kunnen opschonen, zodat je langzaam meer energie krijgt. Stop geleidelijk met cafeïne voor stabiele energie, verminder suiker en vet in je eetpatroon, eet meer fruit en groente. Je moet toch eten, dus deze stap kost je nauwelijks extra tijd en energie – wel een beetje wilskracht die je vervolgens investeert.
- Je zou elke dag een kleine energievreter kunnen aanpakken. Denk hierbij aan kleine dingen, zoals je chaotische bureau. Maar ook aan grotere dingen, zoals het opgeven van het voorzitterschap bij die vereniging. Of eindelijk tegen die vriendin vertellen waar je al een tijd mee loopt.
Door kleine stapjes te zetten om je energiepeil te verhogen maak zet je de opwaartse spiraal in werking. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om je leven nog leuker te maken.
3. Je hebt wel energie maar geen zin
Je beseft dat je tijd hebt, je hebt genoeg energie – maar je kunt jezelf er simpelweg niet toe zetten om iets constructiefs te doen met je tijd.
Dat kan. En dat is vervelend – maar opnieuw geen excuus. Discipline kun je leren – en dat hoeft niet moeilijk te zijn.
- Terwijl je nog in de luie stand ligt sluit je je ogen. Je ziet voor je hoe je van de bank komt en aan de slag gaat met datgene wat je zou willen doen (vooruit koken, sporten, opruimen, werken etc.). Maak het zo echt mogelijk voor jezelf. Zie hoe je de groente uit de koelkast pakt. Hoe je de snijplank klaarlegt. Hoe je de uien snijdt. En zie hoe je een gezonde pan soep in bakjes overgiet en laat afkoelen naast de vriezer.
- Bedenk wat je graag zou willen bereiken, en vraag jezelf af: “Wat is een kleine stap die ik nu kan zetten om dat te bereiken?” Door te denken in kleine stappen verlaag je de weerstand om te beginnen. Bedenk een kleine stap, en ga het doen. Je zult zien dat je – als je eenmaal aan de slag gaat – zonder moeite nog meer nuttige dingen doet. Beginnen is vaak het halve werk.
- Stel, je vind dat je moet sporten, maar daar heb je geen zin in. Maak er dan geen of/of kwestie van. Het is niet ‘sporten of YouTube’. Als je geen zin hebt in sporten, bedenk dan of er iets anders constructiefs is dat je kunt doen waar je wél zin in hebt. Zoals opruimen, plannen, mediteren, schoonmaken, schrijven, je geldzaken plannen etc.
- Gebruik ontspannen als beloning. Bijvoorbeeld: na het sporten ga ik één aflevering van die serie kijken. Of nadat ik deze taak heb afgerond mag ik tot bedtijd nutteloos televisie kijken. Zo motiveer je jezelf om iets constructiefs te doen, en voel je je niet schuldig als je de rest van de avond besteedt achter je laptop.
Discipline en wilskracht zijn geen magische aangeboren eigenschappen. Je kunt het aan- en afleren. Door jezelf stap voor stap te pushen vergroot je je discipline, leer je betere gewoontes aan en kun je je leven verbeteren.
4. Je gaat lekker maar je wilt teveel
Je hebt ongeveer 16 uur per dag om alles te doen wat je wilt doen. Naast je dagelijkse tijd-budget heb je ook elke dag een beperkte hoeveelheid energie, concentratie en wilskracht.
Terwijl je door je dag gaat lopen deze vier balkjes langzaam leeg – zoals de batterij op je smartphone. Hoe beter je deze grondstoffen beheert, des te meer rendement je er uit kunt persen.
- Als je ontzettend veel dingen wilt doen op een dag, dan heb je veel overhead. Hierdoor wordt je rendement laag. Het wisselen tussen taken kost veel energie en concentratie. En hierdoor kun je uiteindelijk minder uit je dag halen. Als het 10 minuten kost om mentaal te wisselen van taak, en je doet dit tien keer per dag, dan kost dit je al snel anderhalf uur per dag (of 45 uur per maand).
- Als je te veel wilt doen, dan kun je aan elke taak minder grondstoffen (tijd, energie, aandacht) toewijzen. Dat betekent dat je op elke taak maar een klein beetje vooruit komt. En dat is slecht voor je motivatie en zelfvertrouwen, omdat je zo nooit van die berg werk af lijkt te komen.
- Als je veel beslissingen moet nemen op een dag, dan loopt je wilskracht-balkje snel leeg. Hierdoor ben je later op de dag niet meer in staat om goede keuzes te maken, waardoor je sneller zwicht voor ongezonde voeding en niet-constructieve (of zelfs destructieve) bezigheden. Waardoor je je dagelijkse hoeveelheid energie vermindert.
Door je met name te richten op de 1-3 meest belangrijke dingen, leef je veel effectiever. Je haalt een hoger rendement uit je tijd, je leven voelt minder overweldigend en je krijgt je taken sneller gedaan. Wat goed is voor je zelfvertrouwen en je motivatie.
Hoe sneller je leeft, des te sneller de tijd lijkt te verstrijken. Het is een neerwaartse spiraal die uiteindelijk leidt tot overspannenheid en burn-out.
Dus doe minder om meer te bereiken, en houd automatisch tijd over voor de zaken die belangrijk voor je zijn.
5. Je neemt geen genoegen met kleine verbeteringen
De meeste mensen overschatten wat ze in een dag kunnen bereiken, en onderschatten wat ze in een week of een maand voor elkaar kunnen krijgen.
Je denkt dan dingen als: “vandaag ga ik super productief werken en ál deze projecten afronden.” Dat lukt dan niet (je hebt jezelf overschat) – waarna je jezelf een loser vindt en je zelfvertrouwen afneemt. Niet goed.
Aan de andere kant klinkt het nutteloos om elke dag een uur te werken aan een belangrijk project. Omdat het voelt alsof het dan nooit af komt. Maar in werkelijkheid vliegen de weken voorbij, en heb je zonder al teveel moeite alweer 21 uur in het project gestoken en is het af.
- Als je altijd zoekt naar grote, dramatische verbeteringen in diverse levensgebieden dan lijkt het alsof je nooit genoeg tijd hebt. Je zult nooit genoeg tijd hebben om je héle huis op te ruimen, om al je projecten af te ronden, om je te ontwikkelen in drie vaardigheden en tegelijkertijd dagelijks te sporten en elke dag gezond te koken.
- Je kunt wel investeren in kleine veranderingen. Op deze manier kun je nieuwe goede gewoontes vormen die automatisch worden. Hierdoor kost de verbetering je geen moeite meer, en kun je je aandacht en wilskracht gebruiken om een nieuwe verbetering door te voeren.
Rome werd niet in één dag gebouwd. Als ik een bergwandeling maak verbaas ik me er altijd over hoe snel ik stijg. Gewoon door m’n benen te bewegen (zoveel moeite kost het niet), ben ik dan in korte tijd tientallen meters omhoog geklommen. En al die kleine stappen bij elkaar zorgen voor een uitzicht waar ik dan klamme handen van krijg – zo hoog is het.
Grootste dingen bouw je stapje voor stapje, steen voor steen. En al die kleine stapjes dragen bij. Je zult nooit tijd hebben om op een dag ‘Rome te bouwen’. Maar als je nu gewoon begint met bouwen, dan is het er ineens.
Zie je wel – je hebt tijd zat
Precies – ik hoop dat ik je ervan heb kunnen overtuigen dat je altijd tijd hebt om je leven leuker te maken. Het is een kwestie van prioriteiten stellen, vereenvoudigen en jezelf een schop onder de kont geven.
En zoals je weet – als je hulp nodig hebt bij het ontwikkelen van meer energie, meer discipline of meer zelfvertrouwen, dan staan er de nodige praktische cursussen voor je klaar in onze leeromgeving.
Dus? Tijd om die opwaartse spiraal op te starten, en je leven stap voor stap leuker te maken.
Reacties
Leuke tips, er zit voor elke situatie wel wat bij. Punt 1 is mijn valkuil en een pan soep maken in plaats van tv kijken vind ik een hele leuke tip! Die ga ik eens proberen :)
Dit had ik net even nodig, super inspirerend! Ik ga er mee aan de slag.
Ik ben al zeker 35 minuten op deze site aan het lezen. Is niet voor de eerste keer overigens. Ik denk dat ik dit weekend de eerste stap ga zetten en ook mijn tv weg ga doen. Daarnaast ga ik beginnen met iedere ochtend mediteren. Bedankt voor de inspiratie en energie!