Artikel opslaan

Druk zijn is falen – mijn motto

We hebben allemaal van die mensen om ons heen: ze zijn altijd druk, het lijkt onmogelijk om een afspraak met ze te prikken en ze ‘klagen’ constant over hoeveel ze te doen hebben en hoe onmisbaar ze zijn.

Veel mensen zien dit als een teken van succes. Want als je omgeving zoveel aanspraak maakt op je tijd, dan zul je wel een belangrijk persoon zijn. Daar zit misschien wat in, maar ik koos er lang geleden voor om hier niet aan mee te doen.

Nee – als ik het druk heb dan zie ik dat als een probleem dat moet worden opgelost. Ik zie het als een signaal dat ik van mijn middelpunt ben weggeraakt, en dat er iets moet veranderen.

Ik ben niet anti-drukte overigens, want soms vind ik het heerlijk om lekker hard te werken en veel voor elkaar te krijgen (zoals tijdens een boeklancering of tijdens het ontwikkelen van een nieuwe cursus voor in het Broednest). Maar deze periodes worden altijd afgewisseld door momenten waarop ik minder druk ben. Het is nooit mijn doel om druk te doen, het is vooral een product van mijn enthousiasme waardoor ik snel te veel hooi op mijn vork neem.

Maar toch – ik ben meestal minder drukbezet dan mensen verwachten als ze kijken naar mijn output. Als een vriendin me belt om te lunchen ben ik de eerste die ‘ja’ zegt. En als een vriend plannen heeft om iets leuks te gaan doen heb ik bijna altijd ruimte om te komen.

Er wordt me vaak gevraagd wat mijn ‘geheim’ is. Hoe kan het dat ik vrij veel voor elkaar krijg zonder rond te rennen als een kip zonder kop? Dit zijn vier dingen die ik anders doe dan de meeste mensen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Als het niet aansluit sluit ik het af

Laten we beginnen bij het begin: ik ben een minimalist. En dat betekent misschien niet wat je denkt dat het betekent.

Ja – ik doe aan ontspullen en heb wellicht minder zooi dan de meeste mensen. Maar weet je – als je mijn huis binnenloopt zal het je niet eens direct opvallen. Ja – het ziet er opgeruimd uit, maar het is niet kaal.

Je ziet pas meer als je een kast opent en ziet dat veel van onze opbergkasten nauwelijks gevuld zijn. Of dat mijn kledingkast een kwart is van de gemiddelde kledingkast, en dat ik die ook nog eens deel met Billy. En dat er geen rommelzolder is.

Maar dat is niet het meest belangrijke. Ik pas minimalisme toe op elk gebied van mijn leven. En een van die gebieden is mijn productiviteit. Mensen kijken naar de dingen die ik doe, maar je leert meer als je ziet welke dingen ik allemaal niet doe.

Om een paar voorbeelden te noemen: Ik ga niet op persreisjes naar Ibiza om daar Yoga te doen en foto’s te delen op Instagram. Ik maak geen soChicken scheurkalender. Ik probeer niet langer alle berichten zelf te beantwoorden. En ik maak me niet te druk om tijdrovende samenwerkingen die veel tijd kosten maar weinig opleveren voor alle partijen.

Al die dingen zijn op zichzelf prima activiteiten die heus een hoop op kunnen leveren. Inkomen, voldoening een groter netwerk. Maar al die zaken hebben ook een duidelijke prijs: tijd, aandacht en energie.

En ik spendeer die drie schaarse grondstoffen niet zomaar. Want tijd die ik besteed aan overbodigheden, is tijd die ik niet kan besteden aan artikelen schrijven of aan kletsen met een dierbare.

Mijn focus is heel simpel: ik optimaliseer op levenskwaliteit voor mezelf en mijn omgeving, en als soChicken lezer bevind jij je in die omgeving. Ik wil mijn talenten gebruiken om zoveel mogelijk impact te kunnen hebben. Mijn missie is onze samenleving liefdevoller maken. Dat betekent ook dat ik zelfliefde beoefen, en dus dingen doe die me blij maken. Sommige werkzaamheden passen daar perfect in, andere niet.

En dat scheelt me dus een enorme berg werk. Dan maar wat minder inkomen.

2. Als ik het vaker doe maak ik een checklist

Echt, ik kan er niet over uit hoe gelukkig ik word van checklists. En zoveel heb ik er niet eens. Maar steeds als ik er eentje gebruik geniet ik van de enorme efficiëntie.

Een checklist is een takenlijst die je keer op keer kunt gebruiken. En ik verweef checklists overal in mijn leven om bakken met tijd en stress te besparen.

Ik heb er al eerder over geschreven, dus ik verwijs je graag naar dit artikel. Maar de strekking is simpel: als ik merk dat ik een werkzaamheid vaker doe, dan begin ik met het bijhouden van de stappen die ik zet. Gewoon in de notities app op mijn MacBook.

Mijn werk bevat aardig wat procesmatige taken die steeds weer herhaald worden (artikelen schrijven en inplannen, BTW aangifte doen, statistieken checken, gewoontes aanleren, boodschappen, reizen, etc.). Checklists voorkomen dat ik stappen vergeet en zorgen ervoor dat ik sneller kan werken met minder hersenkracht. Zo win ik een hoop tijd, aandacht en energie terug.

3. Ik plan mijn week vol, maar niet met werk

Aan het einde van elke week ga ik zitten om mijn week te plannen. Meestal op vrijdag. Hoe ik dit doe verschilt door de jaren heen, maar de afgelopen tijd volg ik de stappen die ik deel in dit Broednest stappenplan.

Ik ben gek op mijn weekly review, omdat het ook een moment is waarop ik een checklist afloop waarin ik weer verwijs naar ándere checklists. Bijvoorbeeld: een van de stappen in mijn weekly review is langs mijn financiële gezondheid checklist lopen, of mijn dierbaren checklist die me herinnert om afspraken te plannen met dierbaren die een drukker leven hebben.

Daarnaast is mijn geheim heel simpel: je week plannen betekent niet automatisch dat je het druk gaat hebben. Sterker nog – plannen helpt me om mijn week rustig te houden.

Ik plan de belangrijkste werkzaamheden in, en plan heel bewust momenten in om te lanterfanten of dingen te doen die ik leuk vind maar niet heel ‘nuttig’ voelen. Zoals overdag een boek lezen.

Vervolgens hoef ik alleen maar het plan losjes te volgen. Lekker rustig, want ik hoef nergens over na te denken en ik krijg tóch alles gedaan. En omdat ik genoeg rustmomenten inplan voel ik me niet gehaast. Het is dolle pret.

4. Ik vind werk niet het meest belangrijk

Er was een tijd dat ik mijn werk het meest belangrijke in de wereld vond. Prima, het hoorde een beetje bij de leeftijd denk ik. Maar als ik één ding heb geleerd de afgelopen tien jaar, is het dat relaties uiteindelijk het meest belangrijk zijn.

Dus hoewel werk nog steeds vaak de boventoon voert (oude gewoontes zijn soms lastig te veranderen), geef ik steeds vaker de voorkeur aan tijd doorbrengen met dierbaren. Soms kan ik de twee combineren (samen werken met een vriendin die soms thuis werkt), soms verkort ik de werkdag omdat iemand spontaan langskomt en ik dan liever thee drink.

Want weet je – uiteindelijk is het allemaal heel simpel. Als het leven een beetje op de rails is, en je hebt je inkomen en hebt wat je nodig hebt om een goed leven te leven, zal meer succes de boel waarschijnlijk niet veel beter maken. Als ik aan het einde van mijn leven ben zal ik niet wensen dat ik meer Instagram posts had geplaatst. Dan zou ik wensen dat ik nog meer tijd had doorgebracht met de mensen van wie ik het meeste hou.

Dus ja – werk is belangrijk voor me. En ik stop er zoveel in als ik kan. Maar het is niet het meest belangrijk, dus ik doe mijn best om het te doseren zodat er tijd overblijft voor het meest belangrijke. 😊

Meer tips om je leven te vereenvoudigen

Precies – ik besteed mijn tijd het liefst aan het creëren van waardevolle producten die je levenskwaliteit verbeteren. Daarom ontwikkelde ik het Broednest, waarin ik alle gereedschappen deel die je nodig hebt om je leven steeds leuker te maken.

Wil je ook een rustiger, eenvoudiger en liefdevoller leven? Met meer tijd voor je persoonlijke groei en je dierbaren? Schrijf je dan in en verander je leven stap voor stap zoals duizenden lezers al deden.

Lees meer en schrijf je direct in…

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test