Controle geeft ons een gevoel van orde

Door controle uit te oefenen op onze omgeving voelen we ons fijn. Het geeft ons het idee dat we weten hoe de wereld in elkaar steekt. We willen het leven controleren zodat we ons veilig voelen, zodat we zeker weten dat er geen vervelende dingen gebeuren.

De drang naar controle kan zich op allerlei manieren uiten. Het kan een obstakel vormen in je relatie (jij vindt dat hij dingen op jouw manier moet doen, want dan gaat het beter), op je werk, in vriendschappen en in relatie met jezelf.

Ben jij een controlfreak? Dan heb je de behoefte aan controle in je hoofd verheven tot ultieme bron van geluk. Je wilt alles in de hand houden, precies weten hoe en wanneer alles gebeurt. Alleen op deze manier kun je de wereld begrijpen, schep je orde in je chaos en voel je je gelukkig met jezelf.

De drang naar controle is een bron van stress

Zoals je begrijpt is de drang naar controle voor veel mensen een bron van stress. Dat geldt niet eens persé altijd voor de persoon die controle probeert uit te oefenen. Vaak zijn het andere mensen die last hebben van jouw controledrang.

Je partner, je collega’s, je kinderen en de andere mensen om je heen kunnen zich bijvoorbeeld bedrukt voelen. Wanneer zij zich netjes gedragen zoals jij dat wilt, dan voel je je goed. Wanneer de wereld niet werkt zoals je verwacht, dan ervaar jij zelf ook veel stress.

Wanneer je alles in de hand wilt houden, is het extra ingrijpend als dingen niet zo lopen als je zou willen. Je voelt je ontredderd, omdat je niet om kunt gaan met onmacht.

We kunnen het leven niet controleren

Het probleem is dat het leven niet onder controle te houden is. We kunnen niet alles in de hand houden. Je kunt veel doen om meer grip op een situatie te krijgen, maar volledige controle zul je nooit bereiken.

Over alles wat zich buiten jou afspeelt heb je geen volledige controle. Over andere mensen heb je zelfs helemaal geen controle. Controle is een illusie. En hoewel deze illusie goed kan voelen, kun je jezelf beter voelen wanneer je durft los te laten.

Laat los voor meer rust en geluk

Wanneer je de touwtjes kunt laten vieren, en durft los te laten, zul je veel gemakkelijker gelukkig zijn. Laat de mensen om je heen dingen op hun eigen manier aanpakken, besef dat je op je werk niet alles zelf hoeft te doen, geef werk uit handen, durf te falen.

Door controle op alles te willen uitoefenen werk je jezelf in een situatie die is gebaseerd op angst. Je bent bang voor het onbekende, bang om fouten te maken, bang voor onveilige situaties.

Door los te laten maak je jezelf vrij. Je staat open voor alles wat het leven te bieden heeft. Dat wil niet zeggen dat je geen risico’s meer moet beperken. Het betekent dat je mensen in hun waarde laat, dat je op het juiste moment dingen durft over te laten aan anderen en dat je niet bang bent om foute of ‘enge’ dingen te doen.

Het is slim om een gevoel van controle te creëren wanneer je voelt dat je dat nodig hebt. Als je maar beseft dat het enige wat je bereikt een gevoel van controle is. Je kunt de wereld om je heen niet naar je hand zetten, hoe graag je dat ook wilt. Durf de controle los te laten, en maak je leven makkelijker.

Meer tips om de controle los te laten?

Wil je leren hoe je situaties in je leven kunt loslaten op het juiste moment? Lees dan het onderstaande boek en ontdek praktische oefeningen die je helpen oude patronen te doorbreken en ineffectieve gedachten los te laten.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test