Artikel opslaan

Evalueer je jaar voor meer succes

Door je jaar te evalueren aan de hand van de onderstaande oefeningen zul je veel leren. En steeds als je iets over jezelf leert wordt het makkelijker om succesvoller en gelukkiger te zijn.

Dus pak er gezellig een notitieboekje en een kop koffie bij, en schrijf met ons mee. Hoe was jouw jaar?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Wat heb je in dit jaar bereikt?

Als we praten over effectiviteit en het bereiken van je doelen is dit een belangrijke vraag. Wat heb je bereikt het afgelopen jaar? Op welke prestaties kun je met veel voldoening en trots terugkijken? Het kan leuk zijn om deze bereikte doelen voor jezelf op te schrijven. Hierdoor geef je je zelfvertrouwen een oppepper en krijg je een overzicht van wat het jaar jou heeft gebracht.

2. Wat heb je in dit jaar niet bereikt?

Misschien een minder leuke oefening, maar wel erg nuttig. Vraag jezelf eens af wat je het afgelopen jaar allemaal niet hebt bereikt. Wat heb je als doel gesteld maar heb je niet weten te realiseren? Misschien wilde je afvallen maar ben je juist aangekomen, of wilde je je eigen bedrijf opstarten maar werk je nog steeds bij je baas.

Het is niet de bedoeling dat je jezelf ‘straf’ geeft dat je deze dingen niet hebt bereikt dit jaar. Het leven loopt zoals het loopt. Je kunt er echter wel van leren. Waarom heb je deze doelen niet bereikt? Welke factoren hebben de realisatie van deze doelen in de weg gestaan? Kun je deze misschien in het komende jaar omzeilen? Wil je deze doelen nog steeds bereiken? Misschien wordt het dan nu tijd om er echt mee aan de slag te gaan.

3. Wat heb je geleerd?

Als je terugkijkt lijkt het vaak of het jaar een specifiek ‘thema’ had. Dat kan een prettig thema zijn, het kan ook te maken hebben met iets minder leuks, zoals tegenslagen. Hoe dan ook heeft dit jaar je ongetwijfeld veel geleerd. Als je 5 dingen zou moeten noemen die dit jaar je leerde, wat zouden die leerpunten dan zijn?

Het kan zijn dat je een dierbare bent verloren, en hebt geleerd dat je familie enorm belangrijk voor je is. Je kunt erachter zijn gekomen dat er meer in je zit dan je dacht, of dat de wereld niet zo slecht is als je dacht.

Schrijf deze leerpunten eens voor jezelf op. Wellicht zie je iets interessants. Het is leuk om op deze manier je leven te evalueren omdat je van deze leerpunten opnieuw iets leert. Je leert namelijk leerpunten in het dagelijks leven herkennen waardoor je nog meer kunt leren van het leven.

4. Wat zou je liever anders gedaan hebben?

Sommige dingen liepen het afgelopen jaar niet volgens plan. Wellicht zijn er dingen waarvan je wenste dat je ze anders gedaan zou hebben. Misschien heb je ruzie gemaakt met iemand van wie je veel houdt, of heb je een periode slecht gepresteerd op je werk.

Het is niet de bedoeling om jezelf de put in te praten over wat je allemaal fout hebt gedaan. Het is de bedoeling dat je deze energievretende zaken in je leven benoemt en vervolgens een plekje geeft.

Als je merkt dat je bepaalde dingen liever anders zou hebben gedaan, schrijf dit dan voor jezelf op. Schrijf op hoe je het liever gedaan zou hebben. Wees vervolgens creatief en denk: “Zou ik dit op de een of andere manier alsnog ongedaan of minder erg kunnen maken?” Misschien kun je een ruzie bijleggen, of je baas uitleggen dat je een mindere periode had wat je betreurde.

5. Wat wil je dat het nieuwe jaar je gaat brengen?

Wat zou volgens jou het thema van het nieuwe jaar moeten zijn? Wat wil je bereiken en wat wil je beleven? Wordt jouw thema liefde, onafhankelijkheid, vrijheid, succes of iets anders? Ga bij jezelf na waar je echt behoefte aan hebt voor het komende jaar, en richt je strategie daar op.

Ontwikkel vervolgens een lijstje met drie doelen voor het nieuwe jaar. Eén op het gebied van werk of school, één in de relationele sfeer en één voor je lichaam/gezondheid. Zorg dat deze voornemens passen binnen je jaarthema. Maak deze drie doelen jouw missie voor het nieuwe jaar.

We wensen je een mooi nieuw jaar

Er staat een nieuw jaar voor de deur. Wat je ook mee zult maken het komende jaar, je weet dat je ervan zult groeien en leren. Ik hoop dat we je ook in het nieuwe jaar mogen inspireren om je leven stap voor stap leuker te maken.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test