Artikel opslaan

“Your self-worth has nothing to do
with your craft or calling, and everything to
do with how you treat yourself.”

Kris Carr

Eigenwaarde vergroten en koeienstront

Voel je je vaak onzeker? Dan is het onwijs waardevol om je eigenwaarde te vergroten. Waarom? Omdat je hele leven beter wordt als je een gezonde dosis eigenwaarde hebt.

Echt waar.

Je moet het zo zien: je eigenwaarde is als de startbaan op een vliegveld. Denk je dat je kunt opstijgen naar grote hoogtes als de startbaan bestaat uit een drassig weiland vol met modder, plassen, putten en koeienstront?

Nee. Dat werkt niet. En niet alleen vanwege de koeienstront.

We kunnen allemaal opstijgen en veel meer van onszelf en ons leven maken. Onze dromen realiseren en ons ontpoppen tot de persoon die we ons vanbinnen voelen. Maar daarvoor hebben we wel een stevige startbaan nodig. En eigenwaarde – een gezonde band met jezelf – is die startbaan.

Hoe sterker je eigenwaarde, des te beter je startbaan. En hoe steviger en langer die startbaan, des te toffere dingen je kunt doen.

Ja – eigenwaarde is mooi spul. Dus laten we eens kijken hoe je stap voor stap meer eigenwaarde kunt ontwikkelen. Zodat je de modder, de putten en de koeienstront voortaan kunt vermijden.

Ontwikkel je eigenwaarde stap voor stap.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Koppel je eigenwaarde los van anderen

Ja. Als je je eigenwaarde laat afhangen van andere mensen dan zal het moeilijk zijn om het op peil te houden. Eigenwaarde moet uit jezelf komen. Het gaat om de band die jij met jezelf hebt. Als je alleen eigenwaarde ervaart wanneer iemand je goedkeuring geeft, dan leef je zonder startbaan, en zul je veel koeienstront in je gezicht krijgen.

Sorry – maar zo is het gewoon.

Dus? Dus besef dat het vergroten van je eigenwaarde je eigen verantwoordelijkheid is. En dat jij de enige bent die het kan ontwikkelen.

Wat je wilt doen is – in kleine stappen – je eigenwaarde vergroten door aan jezelf te bewijzen dat je waardevoller bent dan je nu gelooft. En ik weet het – er zijn makkelijkere dingen in de wereld. Maar het leven hoeft niet altijd makkelijk te zijn.

Dus laten we eens kijken welke stappen we kunnen zetten.

2. Observeer je zelfkritiek

Je bent onaardig tegen jezelf. En dat moet stoppen. Want het zijn je eigen gedachten over jezelf die je eigenwaarde bepalen. En als je minderwaardig over jezelf denkt dan – tja – laten we zeggen dat het niet veel positiefs oplevert.

Je voelt je minderwaardig omdat je minderwaardige gedachten denkt. Dingen als:

 • ”Dat kan ik niet.”
 • ”Ze willen me toch niet in hun groep hebben.”
 • ”Dat is voor mij niet weggelegd.”
 • ”Ik ben niet goed genoeg.”
 • ”Ik ben een loser, en iedereen ziet het.”
 • ”Ik ben niet knap genoeg om met die persoon te praten.”
 • ”Alles wat ik doe mislukt.”
 • ”Ik heb alleen maar pech en ellende.”

Ik weet niet hoe het met jou zit – maar ik krijg er al de kriebels van als ik het lees. Wat een ellende.

En toch zijn het dit soort gedachten die ervoor zorgen dat je eigenwaarde blijft steken op een laag niveau. Het zijn giftige gedachten die onwaar, onredelijk en onaardig zijn.

Dus? Dus je wilt ze schrappen. En je wilt ze veranderen in betere gedachten. Gedachten die je eigenwaarde ondersteunen en je iets minder koeienstront opleveren. Gedachten zoals:

 • ”Ik ben goed zoals ik ben.”
 • ”Als ik m’n best doe dan kan ik dit.”
 • ”Ik weet dat ik waardevol ben als vriend.”
 • ”Als iets mislukt kan ik ervan leren, en probeer ik het opnieuw.”
 • ”Ook als ik faal, ben ik nog steeds een goed mens.”
 • ”Ik ben best een leuk mens.”
 • ”Ik verdien respect, liefde en compassie. Ook van mezelf.”

Dit voelt toch veel beter? Maar goed – hoe krijg je dit voor elkaar? Ja, je kunt deze positievere gedachten gewoon herhalen gedurende de dag, als een soort mantra. En daar zul je resultaat mee behalen.

Maar mijn advies is om het iets structureler aan te pakken. Om te beginnen met een simpele meditatie gewoonte. Waarom? Omdat meditatie je helpt inzien dat jij gedachten hebt, en niet je gedachten bent. En dat is een essentieel verschil.

En de lol van meditatie is dat het tegelijkertijd alle gebieden in je leven verbetert. Van je mentale gezondheid, je lichamelijke gezondheid, je concentratie, mindfulness, innerlijke rust en compassie tot je productiviteit. Het start een opwaartse spiraal van fantastisch-heid op. En dat met slechts een paar minuten per dag.

Wil je beginnen met meditatie? Hier vind je mijn instructies. Het is simpeler dan je denkt:

3. Zet positieve stappen richting meer eigenwaarde

Oké. Dus je beseft dat je je eigenwaarde uit jezelf moet halen. En je bent begonnen met het observeren en omzetten van die giftige gedachten. Wat kun je nog meer doen om koeienstront te vermijden?

Van alles.

Je kunt een heleboel kleine, positieve stappen zetten. Dingen doen waardoor je jezelf waardevoller gaat voelen. Want als je dingen bereikt, bewijs je aan jezelf dat je dingen voor elkaar kunt krijgen.

Afhankelijk van waar je je bevindt in je leven, kunnen deze kleine stappen er heel verschillend uitzien.

 • Je kunt beginnen met je leven bij elkaar rapen. Beginnen met opruimen, repareren, schoonmaken en minimaliseren. Zodat je een prettige basis hebt.
 • Je kunt verantwoordelijkheden en projecten die je ongelukkig maken uit je leven schrappen. Door ze weg te doen, of door ze te voltooien zodat je er vanaf bent.
 • Je kunt jezelf uitdagen om een negatieve gewoonte af te leren. Zoals teveel middelen gebruiken, uren op je smartphone doorbrengen of ongezond eten.
 • Je kunt stappen zetten om je geldzaken op orde te krijgen. Zodat er meer binnenkomt dan eruit gaat.
 • Je kunt meer gaan sporten en gezonder eten, zodat je je beter in je vel voelt.
 • Je kunt jezelf uitdagen om een nieuw project op te pakken – en heel bewust vooruit gaan met zelfliefde en zelfcompassie.
 • Je kunt een boek of een cursus oppakken om je zelfvertrouwen op te krikken.
 • Je kunt een dagboek bijhouden, en opschrijven wat er speelt in je hoofd. Zodat je die negatieve gedachten objectief kunt bekijken en ze kunt loslaten.
 • Etc.

En over al deze voorbeelden vind je artikelen boordevol tips – gewoon hier op soChicken.

Zoals ik al zei – er zijn eindeloos veel kleine positieve stappen die je kunt zetten om meer eigenwaarde te ontwikkelen. En elke kleine stap vooruit is er één.

Begin gewoon ergens. Vandaag nog. Liefst nu. Doe iets kleins om je leven iets beter te maken, om iets bij te dragen, om je toekomstige zelf een gunst te doen. Het hoeft niet allemaal in één keer – doe gewoon iets.

Vanuit die plek kun je een opwaartse spiraal opstarten. Gecombineerd met dagelijkse meditatie zul je merken dat je eigenwaarde langzaam maar zeker groeit. En dat het leven je begint toe te lachen.

Een leven waarin je kunt opstijgen, zo hoog als je wilt. Zonder putten, zonder modder en zonder koeienstront. Bah.

Meer eigenwaarde ontwikkelen – online cursus

Hoe maken we dit zo simpel mogelijk? Dat is wat ik me altijd afvraag bij het ontwikkelen van mijn online cursussen. Mijn online cursus voor meer eigenwaarde en zelfvertrouwen heeft al duizenden lezers zoals jij geholpen om meer zelfrespect, zelfvertrouwen en eigenwaarde te ontwikkelen.

Eigenwaarde online cursusEn wat leuk is – het past helemaal in het koeienstront thema. De cursus heet Schijt – loslaten wat anderen van je denken. Mooi is dat.

De online cursus zit vol met praktische tips, inzichten en invul opdrachten. Het enige dat je hoeft te doen is lezen en de opdrachten invullen. En ondertussen zal je zelfvertrouwen vanzelf toenemen.

Echt waar! Wil je er meer over lezen? Ontdek dan wat anderen over deze cursus zeggen.

Lees meer over mijn online eigenwaarde cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test