Artikel opslaan

“All that attention to the perfect lighting, the perfect this,
the perfect that, I find terribly annoying.”

Meryl Streep

Alsof je je ergens aan wílt ergeren

Als we ons ergens over opwinden dan geloven we dat we geen keuze hebben. We winden ons op omdat de gebeurtenis nu eenmaal vervelend is. Toch?

Nope.

We winden ons op omdat we daarvoor kiezen. We ergeren ons omdat we ons willen ergeren.

De dingen die je overkomen hebben geen betekenis. Ze zijn gewoon wat ze zijn. Het is gewoon een deur die hard dichtslaat vanwege wind, een vriendin die woorden tegen je zegt die je zelf niet zou hebben gekozen, een langzaam verplaatsende verzameling moleculen in de vorm van een auto die links blijft hangen op de snelweg.

Deze dingen krijgen pas betekenis als jij die eraan toekent. Als jij besluit dat een gebeurtenis irritant is, dan ga je je er vanzelf aan ergeren.

Veel dingen waar we ons aan ergeren zijn in werkelijkheid niet meer dan kleine irritaties. Onbelangrijke zaken die we groot en belangrijk maken. Opgeblazen muggen. Dingen waar we ons graag druk over willen maken, om vervolgens te klagen over hoe vervelend dat drukke gevoel eigenlijk is.

En dat kan ook anders.

Door dit soort kleine ergernissen lekker van je af te laten glijden maak je je leven leuker. Je wordt kalmer, liefdevoller, bewuster en een stuk wijzer. Heel fijn, en helemaal niet zo moeilijk.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

21 Tips om van muggen géén olifanten te maken

Het is niet nodig om door het leven te gaan van ergernis naar ergernis. Gebruik deze tips om kalmer, liefdevoller, wijzer en bewuster door je dag te gaan. Zonder olifanten te maken.

Want persoonlijk slaap ik liever met een paar muggen in de kamer dan met een paar olifanten. Maar dat ben ik hoor.

 1. Besef dat er maar weinig zaken in het leven echt belangrijk zijn. De rest is vaak van weinig betekenis. Het is de kunst om dit verschil te zien in het dagelijks leven.
 2. Door je minder druk te maken over kleine ergernissen verhoog je de kwaliteit van je leven. Je wordt kalmer, milder, liefdevoller, vriendelijker en leuker om bij in de buurt te zijn.
 3. Je hoeft niet altijd je mening te geven. Je hoeft niet altijd jouw ervaringen te delen. Als iemand iets vertelt, luister dan rustig en ontdek wat de ander te vertellen heeft.
 4. Heb meer geduld met jezelf en vooral met anderen. Dingen hoeven niet persé snel of efficiënt te verlopen.
 5. Stop met het interrumperen en afmaken van andermans zinnen. Dit wekt niet alleen ergernis, het maakt ook zowel jou als je gesprekspartner meer gehaast, wat nergens voor nodig is.
 6. Vraag jezelf af: Is deze gebeurtenis het waard om me druk over te maken? In de meeste gevallen is het antwoord nee. Laat het in dat geval lekker van je af glijden.
 7. Het zijn niet de kalme, liefdevolle en wijze mensen die zich ijverig druk maken over elk detail in hun leven. De wijze en kalme mensen laten andere mensen lekker hun ding doen, terwijl zij genieten van het schouwspel van onnodige stress.
 8. Laat dingen zijn wat ze zijn. Situaties zijn van zichzelf niet goed of slecht. Ze zijn. Jij bepaalt vervolgens welk label je aan een gebeurtenis wilt hangen. Besef continu dat dit jouw vrijheid is.
 9. Leef vaker in het hier en nu. Hoe meer je verbonden bent met dit moment, des te beter je beseft dat momenten van zichzelf betekenisloos zijn.
 10. Streef ernaar om te stoppen met oordelen. Zodra je erop let ontdek je hoeveel zaken je veroordeelt. De levenswijze van een vriendin, de felgekleurde schoenen van een collega, het nare humeur van de meneer achter de kassa. Door te oordelen bevestig je steeds aan jezelf dat je zou willen dat dingen anders zijn dan ze zijn. En dat levert ergernissen op.
 11. Je kunt genieten van zaken waar je je vroeger aan ergerde. Iedereen heeft weleens een slechte dag, en je kunt compassie voelen voor de meneer achter de kassa. Je kunt genieten van de unieke stijl van je collega en de levenswijze van die vriendin waarderen omdat je er zelf wat van kunt leren.
 12. Jij hebt niet de wijsheid in pacht. Sorry, iemand moest het een keer tegen je zeggen. En door te stoppen het tegendeel te bewijzen wordt je leven een stuk kalmer.
 13. Je hoeft niet iedere discussie te winnen. Sterker nog, het winnen van een discussie betekent vaak dat je verliest in de relatie. Laat betekenisloze discussies niet oplopen tot verhitte debatten. Gun de ander zijn moment en laat het los.
 14. Besef dat je mag genieten van alle gebeurtenissen. Zowel van de fijne dingen als de zaken die je minder fijn vindt. Niemand zegt dat je niet mag lachen om een tegenslag op het werk.
 15. Neem jezelf en je leven niet te serieus. Ja, jij bent belangrijk en je wilt je leven graag goed inrichten. Maar dat wil niet zeggen dat je je serieus druk moet maken om de levertijden van je nieuwe bankstel, de drukte op de weg, het nieuws van de dag of die nare opmerking van die collega. Relax.
 16. Het leven is geen noodgeval. Je hoeft niet te rennen en te vliegen zodat je alles gedaan krijgt. Als je je zo voelt, dan is het slimmer om minder te willen en minder te doen. Waarom? Omdat je zo uiteindelijk meer voldoening uit je leven haalt.
 17. Wees je bewust van je humeur en laat je er niet door meeslepen. Voel je je geprikkeld en ben je moe? Laat je dan niet meeslepen door je ergernissen, maar neem rust. Je hoeft je ups en downs niet altijd zo serieus te nemen.
 18. Richt je op wat je hebt in tegenstelling tot wat je wilt. Voel je dankbaar voor je leven, voor de spullen die je hebt, de mensen waar je tijd mee door mag brengen, de herinneringen die je hebt gemaakt en de levenslessen die je hebt geleerd. Door dankbaar te zijn word je tevreden. En tevreden mensen hebben geen reden om zich te ergeren.
 19. Doe één ding tegelijk. Hierdoor word je minder gestrest, voelt je leven minder gehaast en word je minder geprikkeld.
 20. Rijd op de rechter baan, iets onder de maximum snelheid. Sneller rijden brengt je slechts een paar minuten eerder op je bestemming. Tegelijkertijd kost het je veel energie, veel brandstof, veel ergernis (GA NAAR RECHTS IDIOOT!) en verhoog je je risico op ongevallen en dure verkeersboetes. Geniet in plaats daarvan van een rustige rit en arriveer ontspannen en kalm.
 21. Je krijgt iedere minuut maar één keer. Gebruik dat besef niet als reden om te haasten, om zoveel mogelijk in de beschikbare tijd te proppen. Gebruik dat besef om elke seconde bewust te ervaren. Om hem niet ongemerkt voorbij te laten schieten, maar hem te gebruiken om bewust te genieten van het feit dat je leeft.

Kalm leven is leuker. Het spaart veel energie en verspreidt veel liefde en rust.

Dus probeer het eens. Laat de kleine ergernissen van je af glijden. En leer om ze minder te zien als ergernis, en meer als gebeurtenis. Voor je het weet leer je te genieten van de zaken waar je je vroeger aan ergerde.

En voor je het weet besef je dat het leven helemaal niet zo moeilijk is als het leek toen je je nog druk maakte over zaken als de levertijd van dat bankstel.

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test