1. Volg je nieuwsgierigheid
Er zijn van die mensen die van jongs af aan roepen dat ze dierenarts, acteur of leraar willen worden en vol passie hun droom najagen. Maar dat geldt niet voor iedereen.
Soms rol je gewoon in een baan waarmee je de rekeningen kunt betalen. Of je hopt van baan naar baan, omdat je niet één grote passie hebt – maar wel veel verschillende interesses.
Daar is niets mis mee. Laat het idee los dat iedereen een roeping heeft. Volg gewoon je nieuwsgierigheid en kijk waar die je brengt.
Volg een cursus fotografie, start een blog, pak je gitaar weer eens op, verdiep je in het opknappen van oude meubels of iets totaal anders waar jij energie van krijgt.
Zie het als een experiment. Laat het kind in je los en vraag je af waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Waarmee kan jij niet meer stoppen als je eenmaal begint? En nee, ik bedoel niet het leegeten van een zak chips 😉
Blijkt iets toch niet bij je te passen? Geen probleem, dan stop je er weer mee. Het is echt niet zo dat je alles moet afmaken waarmee je begint. Houd het leuk en luchtig voor jezelf.
2. Ontdek waar je goed in bent
Vaak gaan dingen die je leuk vindt samen met dingen waar je goed in bent. Als je rekenen haat, dan is de kans klein dat je een kei bent in boekhouden.
Toch is niet altijd direct duidelijk waar je talenten liggen. Speel je bijvoorbeeld graag voetbal omdat je een voortreffelijk balgevoel hebt? Of omdat je een echte teamspeler bent?
Houd eens bij welke activiteiten je echt leuk vindt en schrijf voor jezelf op waarom je deze dingen zo graag doet.
Sta je met liefde in de keuken, omdat je graag voor anderen zorgt? Of omdat je creatief bent en nieuwe recepten wilt uitproberen? Of misschien ben je dol op shoppen, omdat je een scherp oog voor mode hebt. Niet omdat je met plezier je bankrekening plundert.
3. Ken jezelf
Bij de zoektocht naar werk doen wat je leuk vindt, is het handig om te weten wat past bij je persoonlijkheid en karaktereigenschappen.
Iemand die introvert is, doe je geen plezier met een baan als verkoper of manager in de horeca. En als je spontaan en flexibel bent, dan krijg je waarschijnlijk kriebels van gedetailleerde planningen en analyses. Zo zijn er nog veel meer eigenschappen die bepalen of een baan bij je past.
Vaak weet je in grote lijnen wel wat voor type persoon je bent, maar is het lastig om dit te vertalen naar concrete eigenschappen – en wat die eigenschappen betekenen voor je werk. Daarom kan het helpen om een persoonlijkheidstest te doen.
4. Roep de hulp in van vrienden en familie
Objectief naar jezelf kijken is niet altijd even makkelijk. Vraag daarom ook eens aan anderen om jou te omschrijven. Wat typeert jou? Waar vinden zij dat je goed in bent? Met wat voor soort hulpvragen komen ze altijd bij jou?
Omdat je in verschillende situaties vaak net een ander deel van je persoonlijkheid laat zien, is het nuttig om verschillende mensen om hun visie te vragen. Denk aan je partner, familie, vrienden, (oud)collega’s, studiegenoten en sportmaatjes.
5. Weet wat je belangrijk vindt
Welk werk doen wat je leuk vindt, heeft ook te maken met wat je belangrijk vindt in het leven. Als jouw normen en waarden niet aansluiten bij die van je werkgever, dan gaat dat schuren.
Vind je duurzaamheid bijvoorbeeld belangrijk, maar werk je bij een bedrijf of met collega’s die daar geen oog voor hebben? Dan kun je je daar steeds ongemakkelijker door voelen. Je hebt dan het gevoel dat je niet trouw bent aan je eigen normen en waarden.
Dit kan ook zitten in persoonlijke drijfveren die niet passen bij je werk. Misschien hecht je veel waarde aan vrijheid, terwijl je op je werk juist beperkt wordt. Andere drijfveren, normen en waarden kunnen zijn:
- Bijdragen aan een betere wereld
- Werken aan een gemeenschappelijk doel
- Financiële zekerheid
- Je fit en gezond voelen
- Anderen iets leren
- Feedback krijgen en geven
- Eerlijk, oprecht en authentiek zijn
- Goede sociale contacten
- Een omgeving waarin je jezelf kunt zijn
- Elkaar vertrouwen
- Loyaliteit
- Blijven leren en ontwikkelen
- Leidinggeven
- Kunnen werken waar en wanneer je dat wilt
- Zelfstandigheid en onafhankelijkheid
- Fysieke uitdaging
- Mentale uitdaging
- Problemen oplossen
- Voor mensen zorgen
- Veel verschillende ervaringen opdoen
Als je weet wat je belangrijk vindt, dan weet je ook van wat voor soort werkomgeving jij blij wordt en kun je vacatures daarop selecteren.
6. Durf te dromen
Weet jij nog hoe je naar je hart moet luisteren? Of volg je meestal je verstand? Om erachter te komen wat je echt leuk vindt, moet je af en toe je verstand even uitschakelen.
Laat alle praktische belemmeringen los en durf te dromen over jouw ideale werk en leven. Dit lukt het beste op een stille plek. Adem een paar keer diep in en uit, pak een notitieboekje en stel jezelf deze vragen:
- Als geld geen probleem is, wat wil je dan het allerliefste doen?
- Als je niet kunt falen, wat wil je dan leren of doen?
- Stel dat je nog maar een paar jaar te leven hebt, waar wil je je dan mee bezighouden?
- Waar gaan jouw ogen van stralen?
- Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? Droom erop los: alles kan en mag!
Geef jezelf bij deze oefening alle vrijheid. Wat je opschrijft heeft geen enkele consequentie. Vind je een vraag lastig? Laat die dan even liggen en kom er een paar dagen later op terug.
Zie jouw dromen als richtingaanwijzer voor de werkelijkheid. Vaak is er een bepaald thema of diepe wens die heel duidelijk naar voren komt.
Kijk eens of je nu al kleine stapjes kunt zetten die je dichterbij jouw droom brengen. Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor een opleiding, boeken te lezen over jouw interesses, een dagje mee te lopen met iemand die jouw droomberoep uitoefent of door vrijwilligerswerk te doen.
En vergeet ondertussen niet te genieten van de rest van je leven, want er is meer dan alleen werk.
Vergroot je werkplezier
We besteden een behoorlijk deel van ons leven op ons werk. Hoe gelukkiger we ons voelen op ons werk, des te fijner ons leven in het algemeen aanvoelt.
In deze Bundel (compacte cursus) werken we aan de belangrijkste pijlers van plezier op je werk. In kleine stappen, met snel resultaat.
We onderzoeken de obstakels waar je tegenaan loopt en bekijken wat jij zelf kunt doen om meer werkgeluk te ontwikkelen.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.
Reacties
Dit artikel komt zoals gewoonte weer precies op tijd 😉
Ik zoek namelijk een job maar ik weet niet goed wat ik wil.
In de horeca werken is bijvoorbeeld niks voor mij, wel in de ho maar niet in de re & ca.
Heel mooi artikel! Was het alleen maar werk wat niet altijd leuk is. Ik vind veel werk leuk, maar dan vinden ze me over- of ondergekwalificeerd en krijg ik te maken met pesterijen van collega’s en een narcistische baas met al zijn rotgeintjes. Dus al ben je nog zo zeker van je zaak, werk eerst aan je weerbaarheid. Helaas is dit de realiteit in deze maatschappij.