1. Eerst van je af schrijven

Je kunt je dagelijkse bezigheden niet achter je laten als je hersenen het niet los kunnen laten. Zorg ervoor dat je een gevoel van afronding ervaart voordat je gaat ontspannen. Schrijf bijvoorbeeld eerst alles van je af. Maak een takenlijst, een mindmap of schrijf in je dagboek. Schrijf alles op wat je niet mag vergeten, waar je gebleven bent en waar je nog op moet letten.

Als je hierna gaat ontspannen kun je rusten met de gedachte dat je je niet druk hoeft te maken. Je hebt alles opgeschreven en kunt je werkzaamheden zo weer oppakken als dat moet. Nu kun je je werk even achter je laten.

2. Laat anderen het werk doen

Als ik op vakantie ga zijn er andere mensen in mijn omgeving die mijn websites in de gaten houden. Ze plegen het dagelijks onderhoud en kijken of alles goed gaat. Ik kan rustig de boel achter me laten met de gedachte dat alles goed geregeld wordt. Door bepaalde taken regelmatig uit handen te geven geef je jezelf de kans om je los te maken van je bezigheden.

Wil je lekker een nachtje weg? Vertrouw erop dat de buurvrouw echt goed op je dochter past of weet dat je vriendin de komende nacht goed voor je hondje zal zorgen. Jij kunt lekker ontspannen terwijl anderen dit met liefde mogelijk maken.

3. Sta jezelf toe om te ontspannen

Krijg jij weleens een schuldgevoel als je een middagje ‘niets’ aan het doen bent? Veel drukke mensen hebben het gevoel dat ze altijd bezig moeten zijn met iets nuttigs. Ze zoeken steeds naar manieren om toch te werken en taken af te ronden.

Als je hier last van hebt kun je je best doen om dit misplaatste schuldgevoel los te laten. Je mag echt weleens ontspannen en je bezighouden met ogenschijnlijk onnuttige dingen. Hang eens een middag lekker op de bank met een lekker filmpje, of ga lekker uit eten zonder je mobiel mee te nemen. Je mag ontspannen, je moet ontspannen om gelukkig te blijven!

4. Blijf schrijven

Zodra je ontspannen bent zul je merken dat je plotseling meer goede ideeën krijgt over je werk. Dit komt omdat je hersenen het meest creatief zijn wanneer ze ontspannen zijn. Zo krijgen veel mensen goede ideeën onder de douche, of als ze net in bed liggen.

Het is zonde om deze creatieve ingevingen te verliezen omdat dit juist vaak de ideeën zijn die je leven pit en afwisseling geven. Dus geef jezelf een manier om deze ideeën vast te leggen zodra ze binnen schieten. Zorg voor een notitieboekje in je tas of stuur jezelf een mailtje via je mobiel. Je hoeft niet meteen aan je ideeën te werken, je hoeft ze alleen vast te leggen. Dan kun je er later, wanneer je weer aan het werk bent, mee aan de slag. Zo hou je je hoofd leeg en kun je blijven ontspannen.

5. Wissel het af

Sta jezelf regelmatig toe om te ontspannen van je dagelijkse werk. Zeg gewoon tegen jezelf: “Zo, en nu ga ik even lekker niets doen.” Werk en ontspanning moeten elkaar regelmatig afwisselen om in balans te blijven. Zo blijft je werk leuk en voel je je lekker in je vel. De boog kan niet altijd gespannen zijn!

Het loslasten van de dagelijkse drukte is iets dat je in je hoofd moet doen. Door jezelf toe te staan écht te ontspannen en je best te doen om je werk even los te laten kun je ‘de boel’ echt even ‘de boel’ laten.

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛