Artikel opslaan

1. Maak een lijst van ALLES wat je nog moet doen

Heb je het gevoel dat alles teveel is? Bewustwording is de eerste stap in het proces. Het is belangrijk dat je een duidelijk overzicht krijgt van wat je nu allemaal precies nog moet doen. Op die manier haal je een heleboel chaos uit je hoofd en zie je in één oogopslag wat je op dit moment op stang jaagt.

Denk niet dat het kleine TODO lijstje wat je de hele dag naast je hebt liggen deze lijst kan vervangen. Er is een lichtjaar verschil tussen je TODO lijst van vandaag en de totale lijst van ALLES wat je nog moet doen. Je zult versteld staan van wat er allemaal nog boven komt drijven. Blijf doorgaan tot je het gevoel krijgt dat je echt alles hebt opgeschreven, zelfs als dit je vier A4tjes kost.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Markeer de echte ‘troublemakers’

Markeer de taken en projecten die je op dit moment het meest dwars zitten. Doe dit op basis van je onderbuikgevoel. De echte stress veroorzakers doen waarschijnlijk het zweet bij je uitbreken zodra je ze alleen al ziet op een lijst. Dít zijn de taken en projecten die je moet markeren.

Door dit te doen markeer je voor jezelf de pijnpunten die aangepakt moeten worden. Je voelt je niet overweldigd door de kleine niet-urgente taken. De stress komt bovendrijven dankzij belangrijke, lastige of vervelende taken die je moet doen om problemen te voorkomen. Hoe naar het ook mag voelen, je zult je door deze vervelende taken heen moeten worstelen om je beter te voelen!

3. Maak snelle projectplannetjes voor ieder pijnproject

Start voor ieder project dat je in stap 2 markeerde een lijst. Beantwoord voor ieder project de volgende vragen:

  1. Hoe ziet succes er voor dit project uit? (wat probeer je te bereiken?)
  2. Waarom staat dit project op mijn lijst? (wat motiveert jou om dit project überhaupt in je leven te toe laten?)

Zodra je deze vragen hebt beantwoord ga je een klein projectplan brainstormen. Dit is niet moeilijk maar het is wel nodig om je verder te krijgen. Schrijf per project op wat je allemaal nog moet doen om het antwoord op vraag 1 (hoe ziet succes eruit?) te kunnen realiseren. Dit hoeft niet direct in de juiste volgorde. Je hersenen zullen je namelijk hints geven die nog niet geordend zijn.

Nadat je de lijst hebt gemaakt maak je voor ieder project een nieuwe, nette, TODO lijst met alle taken in de juiste volgorde. Dit is jouw plan van aanpak! En dit plan alleen geeft je een heel groot gevoel van controle en rust, je weet inmiddels precies wat je op je bord hebt liggen.

4. Start met het afwerken van de lijsten

Vergroot de controle over je projecten door ze zo snel mogelijk in beweging te zetten. Stress, angst en slapeloze nachten kunnen je deprimeren tijdens stress periodes terwijl je je juist beter gaat voelen als je weet dat je dichter bij je doelen komt. Schakel je gevoelens uit en ga in ‘uitvoerders’-mode. Het enige wat je nog hoeft te doen is die TODO lijst taak na taak te verkleinen!

Sluit jezelf af van de omgeving en focus je op je pijnprojecten. Help ze stuk voor stuk de wereld uit. Dat is de beste manier om je werk onder controle te krijgen.

5. Vind plezier in je pijnprojecten

Sommige projecten jagen je de stuipen op het lijf omdat ze te groot, te complex en te onbehapbaar voor je zijn. Zodra je voor deze projecten een plan hebt gemaakt dat je uit kunt voeren is het tijd om er plezier aan te beleven.

Je doet je werk niet alleen om in leven te blijven. Je moet er ook lol in kunnen hebben, juist in stress perdiodes. Dit zijn namelijk vaak de tijden waarin je het meeste groeit omdat je veel van jezelf moet vragen.

Doe je best om te genieten van het werk dat je doet. Hoe moeilijk of vervelend het soms ook mag lijken, alles is relatief. Zeg in gedachten dingen als: “Ik ga nu even lekker dat rapport uitwerken.” Klinkt enorm positief en het werkt motiverend! Lach en geniet van het werk. Beloon jezelf ook uitbundig als je een vervelend project hebt afgesloten. Ga gewoon eens een dagje naar de sauna, je hebt het verdiend!

Hoe meer ontspannen je kunt zijn in drukke periodes, des te meer controle je hebt over je werk. Neem afstand, neem het niet ‘te’ serieus en beleef er plezier aan.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test