Alles is onderdeel van de ervaring

Eindeloos zoeken naar een parkeerplek, te laat op je werk komen, de geboorte van een nichtje, het lezen van een boek of het openen van een gevreesde blauwe envelop. Het leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen die je blij maken of juist ongelukkig.

Wanneer je wilt genieten van íeder moment dan is het belangrijk dat je het idee van ‘leuke’ momenten en ‘vervelende’ momenten laat varen. Dit onderscheid zorgt er namelijk voor dat je alleen geniet van dingen die je leuk vindt, en baalt van alles wat je niet leuk vindt.

De stempel die jij op een situatie plakt verandert de situatie niet. Dingen zijn zoals ze zijn, het is allemaal onderdeel van het leven. En zodra je begint in te zien dat vervelende momenten net zo mooi zijn als leuke momenten, dan kun je genieten van ieder moment dat het leven je brengt.

Dingen zijn niet goed of slecht

Ieder mens heeft voor zichzelf een beeld van wat goed is en wat slecht is. Dit beeld verschilt echter van persoon tot persoon, van maatschappij tot maatschappij en ook van periode tot periode. Wat jij nu bestempelt als goed zul je ooit misschien bestempelen als slecht.

Het openen van een blauwe envelop is niet goed, maar het is ook niet slecht. Het is simpelweg een ervaring, een onderdeel van je leven. Ieder moment is een geschenk, ieder moment draagt dezelfde schoonheid met zich mee. Dat wil zeggen, totdat jij er een stempel op drukt.

Geniet van de rit

Wil je echt kunnen genieten van ieder moment? Train jezelf dan om geen oordelen te hebben over de dingen die je overkomen. Laat je niet persé meevoeren met dingen die vervelend zijn maar zie deze gebeurtenissen voor wat ze zijn: gebeurtenissen.

Het leven is een bijzondere rit, geniet dus van elk moment. Geniet van groei en van krimp, van verjonging en van veroudering, van bloei en vergankelijkheid, van perfectie én imperfectie. Laat je betoveren door dat wat je nu ervaart, en ontdek dat zelfs de meest vervelende momenten in je leven schoonheid bevatten. Dat zelfs de momenten die je normaal gesproken het liefst zou overslaan een geschenk zijn.

Laat je oordelen los. Stop met het drukken van goed en slecht stempels. Ervaar het leven en waardeer het in al haar schoonheid en haar lelijkheid. Dat is misschien niet altijd makkelijk, maar het is altijd de moeite waard.

Meer tips om in het moment te leven

Wil je leren hoe je ieder moment in je leven kunt waarderen? Ontdek dan de kracht van wabi sabi en leer hoe je steeds vaker in het hier en nu kunt leven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test