Artikel opslaan

Zelfvertrouwen is de fundering onder je levensgeluk

Meer zelfvertrouwen krijgen is heel simpel – en belangrijk. Als je leeft met een gezonde dosis zelfvertrouwen, dan zal het veel makkelijker zijn om gelukkig te zijn.

Waarom? Omdat voldoende zelfvertrouwen je het gevoel geeft dat je de wereld aan kunt. Dat je kunt bereiken wat je wilt bereiken. Omdat je positiever tegen jezelf aan zult kijken (en ook aardiger tegen jezelf zult praten). Omdat je makkelijker contact maakt met mensen. Simpelweg omdat je met voldoende zelfvertrouwen je leven in eigen hand kunt nemen, je dromen waar kunt maken en in het algemeen veerkrachtiger bent.

En dat is goed. Veerkracht is goed. Daar hebben we allemaal meer van nodig. Dus laten we samen eens door een flinke lijst met tips lopen. Er zijn namelijk ontzettend veel dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

39 Tips voor meer zelfvertrouwen

Pak er een paar tips uit en ga ermee aan de slag. Zelfvertrouwen opbouwen kost tijd. Je doet het in kleine stapjes. En zodra je opnieuw zoekt naar inspiratie, weet je dit artikel weer te vinden!

 1. Verzorg jezelf goed.
 2. Voltooi een taak die je al een tijdje hebt uitgesteld.
 3. Werk aan je lichaam. Ga sporten en word fitter, sterker en vergroot je zelfvertrouwen.
 4. Verbeter je houding. Alsof je kruin met een touwtje omhoog wordt getrokken.
 5. Glimlach lichtjes, ook als je je onzeker voelt.
 6. Ben je op een nieuwe plek? Kijk om je heen met een blik van “Kijk eens, wat een interessante plek.” Met een zachte glimlach op je gezicht.
 7. Breek je taken op in kleine stukjes. Hoe meer taken je kunt wegstrepen, hoe sneller je zelfvertrouwen groeit.
 8. Werk met kleine takenlijsten. Gun jezelf het gevoel dat je wint. Grote takenlijsten geven je het gevoel dat je faalt.
 9. Schaam je je voor een fout die je hebt gemaakt? Probeer het los te laten. Schrijf het bijvoorbeeld van je af. Die dingen gebeuren – en weer door.
 10. Alle succesvolle mensen maken fouten. Dus jij ook.
 11. Let op hoe je in je hoofd over jezelf denkt en praat. Vaak zijn we onnodig hard voor onszelf. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen.
 12. Maak een lijstje met dingen waar jij goed in bent. Wat zijn jouw unieke talenten waar je blij mee bent?
 13. Gedraag je vaker alsof je veel zelfvertrouwen hebt en ga aan de slag met onze populaire zelfvertrouwen cursus.
 14. Ga vooraan zitten bij die lezing.
 15. Maak een lijstje met dingen die je hebt bereikt waar je trots op kunt zijn.
 16. Zeg me na: “Ik ben goed zoals ik ben”.
 17. Bereid je goed voor. Doe research naar mensen die je gaat ontmoeten. Doe research naar hun interesses en werk.
 18. Meer kennis helpt je zelfvertrouwen vergroten. Met andere woorden: Wikipedia is je vriend.
 19. Vooruitgang helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen. Focus je op de stappen die je hebt gezet.
 20. Ga je iets doen dat je ontzettend eng vindt? Begin dan klein. Zet kleine stapjes, en bewijs steeds aan jezelf dat je het kunt.
 21. Besef dat iedereen onzeker is over iets. En vrijwel iedereen heeft last van een gebrek aan zelfvertrouwen.
 22. Richt je op bijdragen. Zoek uit waar en hoe jij anderen kunt helpen.
 23. Maak een lijstje met alle dingen waar jij dankbaar voor kunt zijn.
 24. Dankbaarheid en tevredenheid zijn geweldige manieren om je zelfvertrouwen te vergroten. Omdat dit je het belangrijkste gevoel in de wereld geeft: Ik ben goed zoals ik ben.
 25. Ieder mens heeft zijn eigen eigenaardigheden. Die heb jij ook. En dat maakt je tot wie jij bent. Dat is iets moois, niet iets om weg te drukken.
 26. Omring je met positieve mensen. Als je leven gevuld is met zeikerds wordt het tijd om je sociale kring uit te breiden.
 27. Besef dat het opbouwen van je zelfvertrouwen tijd kost. Blijf er rustig aan werken, dan zul je binnen enkele weken resultaat merken.
 28. Weet dat ook jij liefde verdient.
 29. Maar weet ook dat mensen niet verplicht zijn om van je te houden.
 30. Jij bepaalt niet hoe anderen hun liefde aan jou moeten uiten. Dat bepalen zij.
 31. Door echt van jezelf te houden, word je minder afhankelijk van de liefde en goedkeuring van anderen.
 32. Lachende mensen zijn mooi en lijken vol zelfvertrouwen. Dus lach vaker. Neem het leven niet zo serieus, er is altijd wel iets om over te lachen. Om een voorbeeld te noemen, ik kijk nu uit ons mooie groene mosdak waar ik zo blij mee was. En nu schijten de lokale katten het vol. En ploegen ze het mos lekker om met hun achterpoten. Daar zou ik treurig van kunnen worden, maar het is ook ontzettend komisch. Dus ik lach erom. En dat voelt een stuk beter dan treurigheid.
 33. Als je een complimentje krijgt, accepteer het dan. Geen “Oh, ja, van de HEMA, in de aanbieding” Gewoon een simpel: “Dankjewel, wat aardig!” Als je alle complimenten steeds gaat afzwakken dan kunnen mensen je natuurlijk nooit helpen meer zelfvertrouwen op de bouwen!
 34. Geloof de complimenten die je krijgt. Als je collega zegt “Goed gedaan, mooi werk!”, zeg dan niet in je hoofd “Dat zegt hij maar, ik weet hoe het gemaakt is. Het is niet goed, ik had het beter moeten doen. Ik ben een stomme loser.” Dat soort gedachten zijn niet bepaald constructief. En eerlijk gezegd ook een beetje gestoord.
 35. Jouw mening doet ertoe. Als jij iets niet wilt doen, dan hoef je het niet te doen. En als jij iets wél wilt doen, dan moeten anderen van goeden huize komen om jouw tegen te houden. Zullen we dat afspreken?
 36. Oefen je handdruk. Begroet mensen niet met een dode vis. Begroet ze met een stevige handdruk en kijk ze in de ogen. Zo maak je direct een zelfverzekerde indruk. En zo moeilijk is het niet.
 37. Doe aan principes. Mensen hebben respect voor mensen met principes. Bovendien is het relatief makkelijk om principes na te leven, omdat het binaire keuzes zijn. Als jij zegt: Ik roddel niet, dan weet je wat je te doen staat. Niet roddelen.
 38. Leer te luisteren naar mensen. Laat mensen uitpraten, wees geïnteresseerd, vraag door. Jij hoeft niet zoveel te praten. Sterker nog, mensen praten liever over zichzelf dan dat ze naar jou luisteren. En door een goede luisteraar te zijn zul je snel je relaties versterken.
 39. Houd je leven schoon, opgeruimd en geordend. Dat geeft je een heerlijk gevoel van controle, kracht en rust. En dat ga je uitstralen.

En ja, laten we het nog een keer oefenen. Zeg me na: Ik-ben-geweldig-zoals-ik-ben.

Prima. Je kunt verder met je dag.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test