Artikel opslaan

Wat wil je van me weten?

Onlangs vroeg ik jullie via Insta Stories of er dingen zijn die jullie van me willen weten. Ik kreeg een heleboel leuke vragen binnen. In dit artikel beantwoord ik een selectie zo goed als ik kan! 😊

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Hoe komt het dat je zo jong ‘wijs’ bent?

De aanhalingstekens heb ik zelf toegevoegd – niet eens om bescheiden te doen, maar omdat ik mezelf niet ervaar als wijs.

Dat wil niet zeggen dat ik mezelf nooit wijs vind, want soms vind ik heus wel dat ik bést goede dingen schrijf. 😆 Maar voornamelijk omdat ik zelf ook nog rondloop met een heleboel vragen of het leven, realiteit, mezelf en de beste manieren om deze hele pannenkoekenshow goed te leven.

Ik voel me al van jongs af aan gedreven om te groeien en antwoorden te vinden. En sinds ik fulltime in soChicken werk kreeg ik ineens heel veel tijd en mogelijkheden om te lezen en te groeien.

2. Welke inzichten hebben je eigen leven sterk beïnvloed?

Ik kom keer op keer terug op de realisatie dat het leven een beweging is richting liefde of weg van liefde (angst). Elke beweging richting liefde (vertrouwen, bijdragen, acceptatie, loslaten, etc.) zorgt ervoor dat het leven beter ‘werkt’. Elke stap weg van liefde (angst, jaloezie, afgunst, woede, haat, etc.) maken het leven stroperig en ingewikkeld.

3. Laat je slechte dagen ook weleens toe?

Ja hoor. soChicken draait om het opstarten en vasthouden van de opwaartse spiraal, maar dat wil niet zeggen dat ik anti dip ben.

Als ik me niet goed voel dan ga ik zeuren, wentelen in zelfmedelijden en veel praten over hoe zielig ik ben. Het gebeurt me niet heel vaak, en dat duurt meestal een dag of twee.

Dan, na een dutje en wat reflectie in mijn dagboek zet ik kleine stappen richting de opwaartse spiraal. Sporten, goed eten, mediteren, yoga, dagboeken, praten, goed plannen – je kent het wel.

Ellende is prima, maar zelden het doel. Het mag er zijn en het mag ‘doorleefd’ worden enzo, maar ik probeer het te minimaliseren waar mogelijk.

4. Hoe kijk je naar de toekomst van soChicken?

Ik zie vooral hoe soChicken steeds beter wordt in het realiseren van mijn missie: onze samenleving liefdevoller maken in kleine stappen. Ik werk aan een ‘geheim’ project waar ik in 2020 meer over bekend zal maken. Dit project wordt een volgende grote stap richting deze missie.

Ik wil soChicken gebruiken om jou en alle andere lezers steeds beter te helpen richting acceptatie, liefde, blijdschap, succes en gezondheid. Dus dat is de toekomst die ik voor me zie – steeds betere impact.

5. Hoe is je relatie met Billy veranderd door het ouderschap?

Het is vooral gestructureerder geworden. We hebben nu vaste dagen in de week waarop we bepaalde dingen doen (werkdagen en papadagen). We hebben ook de verantwoordelijkheden rondom Jake duidelijk verdeeld, zodat we niet steeds hoeven te overleggen wie wat doet.

Bijvoorbeeld: Billy haalt Jake ’s ochtends uit bed en geeft hem zijn pap. En ik leg Jake ’s avonds in bed en lees hem een boekje voor. Geen discussies, maar aanpassingen zijn altijd bespreekbaar. 😉

Verder voelt alles hetzelfde. We zorgen goed voor elkaar, zijn eerlijk en open over onze frustraties en maken zoveel mogelijk lol.

6. Komt er een derde boek?

Ik dénk het wel, maar pin me er niet op vast. Het ding is: een nieuw boek betekent een heel nieuw onderwerp. Ik heb Steeds leuker en Leven met wind mee kort na elkaar geschreven, maar een volgend boek zal iets meer tijd nodig hebben.

Ik heb al wel een vaag plan, maar ik moet daar eerst nog even doorheen leven de komende tijd. Wellicht brei ik er uiteindelijk een boek uit. Het hangt ook een beetje af van hoe het ‘geheime project’ het doet. 😉

7. Doe je iets aan spiritualiteit? Zo ja, wat houdt dat voor jou in?

Jazeker. Ik bespreek dit onderwerp specifiek en uitgebreid in Leven met wind mee, maar in de basis denk ik er zo over: spiritualiteit is je aandacht in het moment brengen en beseffen dat dit alles is wat er is. De rest is illusie.

Klinkt nutteloos, maar meer kan ik niet voor je betekenen in een alinea. In het boek kan ik je verder helpen.

8. Wat zijn jouw hobby’s?

Mijn grootste hobby is persoonlijke groei. Ik lees en leer alle dingen die ik hier doorgeef voor mijn plezier. Ook als ik soChicken niet zou hebben zou ik me hiermee bezighouden.

Daarnaast geniet ik van wandelen, sporten, tijd doorbrengen met vrienden en familie en koffie drinken in Delft.

Verder kan ik stellen dat leren een enorme hobby is. Zo heb ik een passie voor ruimtevaart waar ik vrij veel tijd in steek puur uit nieuwsgierigheid. Ik duik vaak heel diep in een onderwerp voor een periode, waarna ik mijn nieuwsgierigheid volg naar het volgende onderwerp.

9. Wat is je angst?

Ik merk dat ik zoveel waarde hecht aan authenticiteit, dat ik regelmatig de angst ervaar om hypocriet te zijn – beetje imposter syndrome. Het klinkt stom, maar dat is echt een punt waar ik mee worstel. Zeker naarmate soChicken meer bezoekers trekt en ik bijna dagelijks word herkend op straat.

Een van de dingen waar ik de afgelopen tijd mee worstelde bijvoorbeeld, is dat ik vrij weinig tijd en energie had om te mediteren. Jake was net bij ons en daar ging alle energie naartoe.

Dat is natuurlijk ontzettend logisch, maar tegelijkertijd stond ik lezingen te geven over mijn nieuwe boek en over hoe belangrijk het is om te mediteren. Daar worstelde ik mee. Ik vind het lastig als ik niet mijn eigen advies kan opvolgen, omdat ik bang ben om inauthentiek te zijn.

Verder is er natuurlijk altijd een angst om dierbaren te verliezen, zeker nu ik vader ben. Maar ik denk dat ik bovengemiddeld goed kan omgaan met die angst, ironisch genoeg.

10. Heb je specifieke manieren of rituelen om op te ruimen?

Een van de charmes van (relatief) klein wonen is dat het huis ook razendsnel vervalt in chaos. Sinds we Jake hebben lijkt het elke avond alsof er een aardbeving heeft plaatsgevonden.

We zorgen er zoveel mogelijk voor dat alles weer op zijn plek ligt als we naar bed gaan. Op die manier beginnen we elke dag met een ‘schone lei’.

11. Hoe vind jij de balans tussen werk en privé?

We hebben onze week heel duidelijk gepland op dit moment:

  • Jake gaat twee dagen naar de kinderopvang.
  • Billy is doordeweeks twee dagen met hem en ik ook nog een dag.

Dat geeft Billy drie werkdagen en ik vier werkdagen. We werken tot een uur of vijf. De rest van de week nemen we tijd voor elkaar, vrienden en familie.

12. Waar heb je leren schrijven?

In groep 3.

Maar zonder dollen, door het gewoon te doen. Ik merkte al op jonge leeftijd dat ik aanleg had voor schrijven. Ik ben begonnen met bloggen in 2002, ik had mijn eigen ‘tech’ katern in de schoolkrant op de middelbare school en ik ben in 2004 begonnen met soChicken. Ik heb zo ontzettend veel geschreven dat ik er vanzelf beter in werd.

13. Hoe is het met Billy?

Goed, maar meer details vind je op zijn website Leukegeit en zijn Instagram. 😉

14. Hoe vier jij het leven?

Door te genieten van kleine, fijne maar heel gewone momenten. Zoals de zonsopgang boven Delft als ik net wakker word, spelen met Jake, gezellig een film kijken met Billy of een leuke avond hebben met vrienden.

Hoe beter ik word in echt genieten van kleine dingen, des te meer het hele leven een feest wordt.

15. Ben je anders in het leven gaan staan met komst van Jake?

De prioriteiten zijn veranderd, en dat vind ik eigenlijk wel fijn. Jake is nu het belangrijkst, en dat maakt het leven ook lekker simpel wanneer ik keuzes moet maken.

16. Hoe oud was je toen je met soChicken begon?

Ik was 18 toen ik soChicken begon als hobby.

17. Maakt geld je gelukkig?

Ja, tot op zekere hoogte. Ik heb gemerkt dat ik me duidelijk gelukkiger ging voelen toen soChicken beter ging lopen en we een spaarbuffer konden opbouwen. Daarvoor hadden we het erg krap en maakte ik me regelmatig zorgen over geld.

Maar nu die buffer er eenmaal is (en de geldzorgen zijn verdwenen) heeft extra geld geen directe impact op mijn geluksgevoel, alleen indirecte impact.

Mijn ervaring ligt in lijn met onderzoek dat hiernaar gedaan wordt. Geld maakt gelukkig tot op zekere hoogte. Vanaf daar maakt het je niet direct gelukkiger.

Dit is een lange weg met veel mijlpalen. In die weg zie ik geld vooral als een gereedschap. Geld maakt me net zo gelukkig als een schroevendraaier. Fijn om te hebben als ik een ergens een schroef in wil draaien, voor de rest vooral een gereedschap.

Je kunt niet verwachten dat een gereedschap je gelukkig maakt. Het gaat erom wat je met een gereedschap doet. In mijn geval zie ik het als een gereedschap om mijn ‘tijd terug te kopen’. Ik kan er dan uiteindelijk voor kiezen om minder te werken of een tijdje niet te werken als dat me gelukkiger maakt.

18. Hoeveel artikelen heb je al geschreven, en heb je ook veel concepten?

soChicken bevat momenteel bijna 1.400 artikelen. Er waren er veel meer, maar sommige artikelen verouderen erg onaantrekkelijk, dus die heb ik inmiddels gearchiveerd.

Elke week publiceer ik twee artikelen van ca. 1.100 woorden (dit artikel is ca. 1.800 woorden). Dat zijn zo’n 60.000 woorden per jaar. Dat is bijna net zoveel als Steeds leuker! In 2017 en 2018 schreef ik ieder jaar een boek, en ik ontwikkelde bijna ieder jaar een online cursus. Dat zijn een hoop woorden!

Ik heb inderdaad een aantal concept artikelen staan die ik misschien later nog uitwerk. Maar de meeste artikelen schrijf ik gewoon in een keer af, waarna ik ze later nog een keer nalees en inplan voor publicatie.

19. Hoeveel tijd ben je kwijt aan het bijhouden van soChicken?

Het draaiend houden van de website en app kost me op dit moment ongeveer een dag per week. Twee artikelen schrijven en inplannen, de nieuwsbrief klaarzetten en social media inplannen. Met name omdat ik zo gestroomlijnd werk, strategisch uitbesteed en snel schrijf.

Alle andere werkzaamheden en projecten doe ik op andere dagen (video’s, techniek, projectmanagement, email, productontwikkeling, etc.).

20. Welke mindfulness app adviseer jij?

Insight timer!

Kom je me ook volgen?

Volg je me nog niet op Instagram? Kom me dan gezellig volgen voor een regelmatig ‘kijkje achter de schermen’.

Volg me op Instagram…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test