Artikel opslaan

Holding on to anger is like grasping a hot coal with the intent of throwing it at someone else. You are the one who gets burned. – Buddha

Ik ben, jij bent, wij zijn

We hebben als mensen vaak de neiging om ergens een oordeel aan te hangen. We zijn fan van de concepten ‘goed’ en ‘slecht’, en hebben het gevoel dat alles in ons leven in één van deze categorieën ingedeeld kan worden.

Door de wereld op deze manier te benaderen beperk je jezelf echter enorm. Door mensen, gebeurtenissen en dingen te veroordelen tot goed of slecht maak je de wereld voor jezelf statisch en klein. Iets is namelijk niet goed of slecht. Iets is.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Bekijk de wereld op een nieuwe manier

In onze eerdere artikelen Alles is Goed, Ook de Slechte Dingen en Niemand Geeft om je, en dat is iets Goeds leer je dat je jezelf kunt bevrijden van een hoop ellende als je de wereld met een meer open mindset benadert.

Door te leven met het idee dat goed en slecht niets meer dan illusies zijn, maak je jezelf vrij van deze benauwde gedachten. Het zorgt voor minder zelfkritiek, minder negativiteit en minder boosheid en frustratie in je leven.

Dingen zijn niet goed of slecht. Dingen zijn. Jij kunt een rij bij de kassa ontzettend vervelend vinden omdat je haast hebt, de persoon voor je vind het geen probleem om even te wachten. De rij bij de kassa is gewoon een gegeven, en de manier waarop jij hem interpreteert bepaalt hoe jij je hierover voelt.

Acceptatie maakt je vrij en gelukkig

Voornamelijk door in te zien dat zogenaamde ‘slechte’ dingen niet persé slecht zijn kun je jezelf vrijer en gelukkiger maken. Acceptatie is namelijk een krachtige manier om stress te verminderen.

Door je eigen gedrag te accepteren, zelfs al ben je er zelf niet altijd tevreden over, kun je gewoon verder leven zonder teleurstelling in jezelf. Jij bent niet altijd perfect, de mensen om je heen ook niet. Maar imperfectie is juist iets moois.

Jij ziet nooit het hele plaatje

Het is waar dat we redelijkerwijs niet alles met een open houding kunnen benaderen. Er zijn zaken die wij als mensheid niet accepteren. Zo kunnen we niet rustig accepteren dat er mensen in de wereld sterven aan eenvoudig te genezen ziekten, of dat er oorlogen worden gevoerd.

We beschouwen oorlog als iets slechts. Dit geldt ook voor honger, armoede, schendingen van mensenrechten en het vervuilen van onze aarde. Toch zijn ook deze zaken niet persé goed of slecht. In het grotere geheel van het universum zijn de dingen die hier op aarde gebeuren slechts dingen die gebeuren. Wij hangen er een oordeel aan, maar dat wil niet zeggen dat dat oordeel definitief is.

Zo kun jij bijvoorbeeld goed werk verrichten door de kindersterfte terug te dringen in een arm Afrikaans dorp. Enkele jaren later krijgen deze kinderen zelf kinderen, waardoor de bevolking sterk toeneemt.

Deze toegenomen bevolking kan, in een jaar van slechte oogst, de oorzaak zijn van een gigantische hongersnood in het gebied omdat te veel mensen moeten eten van te weinig voedsel. Er sterven duizenden mensen.

Is dit dan slecht? Heb jij een goede daad verricht, of juist een slechte? Je zou kunnen stellen dat jij mede veroorzaker bent van deze hongersnood, ondanks je goede bedoelingen. Maar jij kon nooit weten wat voor verstrekkende gevolgen jouw, in jouw beleving, goede daden zouden hebben.

Je kent nooit het hele verhaal, je hebt nooit het totale overzicht en je kunt niet in de toekomst kijken. Alleen al om deze redenen kun je nooit oordelen. Dingen zijn zoals ze zijn, wat jij er van vindt maakt geen verschil behalve in je eigen hoofd.

Hoe weet ik dan of ik goede dingen doe?

Dat weet je nooit, omdat goede dingen niet bestaan. Wel kun je vasthouden aan één basisprincipe: liefde. Zolang jij je leven leidt vanuit liefde, kun je er op vertrouwen dat je goede dingen doet volgens onze menselijke normen.

Je moet doen wat goed voelt, en leven vanuit liefde, respect en ontzag voor de wereld om je heen. Koester iedere minuut van je leven, en ervaar het moment.

Alles is zoals het is. En jij kunt op sommige zaken een bepaalde invloed uitoefenen, en dat kun je goed of slecht vinden. En de manier waarop je omgaat met deze goede en slechte dingen kan jouw leven beïnvloeden op allerlei manieren. Besef echter altijd dat iets pas een betekenis krijgt zodra jij die erop plakt.

Leer te leven zonder oordeel

Hoe doe je dat dan, leven zonder te oordelen? Kun je als mens een normaal dagelijks leven leiden zonder dingen als goed of slecht te beschouwen?

Het is heel simpel. Zodra je beseft dat jouw idee van goed en slecht niets meer is dan perceptie kun je rustig leven. Jij vindt iets goed of slecht, en daar is niets mis mee. Door iets te vinden bepaal je echter niet de realiteit voor alle mensen om je heen.

Je kunt dieper ingaan op de materie door te mediteren. Wanneer je mediteert laat je de stemmetjes in je hoofd varen, en word je één met de wereld om je heen. Je accepteert even alles precies zoals het is, en hebt daar vrede mee.

Tijdens een meditatie kun je voor een kort moment ervaren hoe heerlijk het is om vrij te zijn van de menselijke concepten van goed en slecht. Dingen zijn. Jij bent. Meer niet. Door regelmatig te mediteren zul je merken dat dit gevoel van acceptatie meer deel zal worden van jouw kijk op de wereld, en hierdoor genuanceerder zult denken over alles om je heen.

De enige die je beïnvloedt met jouw gedachten over goed en slecht is jezelf. Als jij ervaart dat de wereld om je heen voornamelijk slecht is, dan word jij daar minder gelukkig van. Dat is niet goed of slecht, dat is.

Meer tips om te accepteren?

Wil je verder ontdekken hoe je de wereld om je heen kunt accepteren zoals hij is, en onderzoeken wat jouw plaats als mens in het geheel is? Dan raad ik je aan om het onderstaande boek te lezen.

Deze wereldwijde bestseller neemt je mee op een reis vol bijzondere inzichten over jouw leven, de wereld om je heen en de rol die jij daarin speelt. Een interessant boek als je geïnteresseerd bent in spiritualiteit.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test